Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα; Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε και ποιες αντιστοίχως είναι απαγορευμένες. Υπάρχουν ειδικές θεραπείες; Για το αλάτι, το αλεύρι, τα γλυκά και τα αναψυκτικά κάνουν κακό;
Η αιτία του «κακού»
Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική πάθηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όλα τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα, ενώ στην εμφάνισή της εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως τα γονίδια, η δομή του δέρματος, το φύλο, η φυλή, ορμονικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα κ.ά. Στο βαθμό που ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα (όπως η κυτταρίτιδα) οφείλεται σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες όπως είναι τα γονιδιακά αίτια, δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να το αλλάξουμε. Όσον αφορά όμως στους τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος ζωής, μπορούμε να παρέμβουμε και τελικά, να δούμε αισθητή διαφορά την όψη του δέρματός μας!
Η αλήθεια είναι πως, ακόμα και αν σας φαίνεται παράξενο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές ή άλλες συνήθειες οι οποίες μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της, κοινή συνιστάμενη φαίνεται να είναι : το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (δηλαδή να τρώμε λιγότερο από όσο ξοδεύουμε), η ενδυνάμωση των κυττάρων του συνδετικού ιστού στο σώμα σας, καθώς και η σωστή ενυδάτωση παρέχοντάς παράλληλα και τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες . Έτσι μικρές καθημερινές αλλαγές, ικανές να βελτιώσουν αισθητά την όψη του δέρματός σας είναι οι εξής…..
7 tips προς την επιτυχία …
Δώστε έμφαση στην επαρκή ενυδάτωσή σας και στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα από όλες τις πηγές, επιλέγοντας κυρίως νερό αλλά και ροφήματα που το περιέχουν όπως φυσικοί χυμοί φρούτων, γάλα, καφές, αναψυκτικά. Σχετικά με τα αναψυκτικά, μην τα φοβάστε, αφού δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη ή κάποιο άλλο συστατικό τους προκαλεί κυτταρίτιδα. Μπορείτε απλά να προτιμήσετε τα light.
Αλατίστε με μέτρο και αποφύγετε τα παστά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα αλλαντικά που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων κι επιλέξτε τρόφιμα με λιγότερο αλάτι ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε σταδιακά το αλάτι με μυρωδικά στο μαγείρεμα.
Στοχεύστε στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού και αποφύγετε τη διαρκή αυξομείωσή του. Να θυμάστε ότι κάθε αυξομείωση βάρος (γνωστό και ως φαινόμενο γιο-γιο) επιτείνει την τοπική εναποθήκευση λίπους, δηλαδή μπορεί να χάνουμε λίπος από όλες τις λιποαποθήκες του σώματος μας, αλλά όταν το επαναπροσλαμβάνουμε αυτό συμβαίνει κυρίως στα σημεία που έχουμε την τάση, δηλαδή μηρούς και γοφούς.
Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Βρείτε κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί όπως το γυμναστήριο, ο χορός, το ποδήλατο ή ακόμα και η ενασχόληση με την κηπουρική ή η βόλτα του σκύλου, και καθιερώστε τες σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Με αφορμή το καλοκαίρι εκμεταλλευτείτε την θάλασσα και κολυμπήστε για πολλές ώρες.
Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, επιλέγοντας τρόφιμα και δημητριακά ολικής αλέσεως και αυξάνοντας την κατανάλωση οσπρίων στο εβδομαδιαίο σας μενού
Περιορίστε την πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά, τηγανητά, βούτυρο) και trans λιπαρά (κρουασάν, σφολιάτες, πατατάκια)
Αν πρέπει να «αποχαιρετήσετε» κάτι οριστικά, αυτά είναι το άγχος, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ
Η σημασία της Βιταμίνης Κ
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα βιταμινών γνωστότερες εκ των οποίων είναι η Κ1 ή φυλλοκινόνη που βρίσκεται στα φυτά και αναγνωρίστηκε το 1939, η Κ2 μια σχετικά ενεργός ένωση και λαμβάνεται από ψάρια που βρίσκονται σε αποσύνθεση και η Κ3 που σχηματίζεται στο σώμα από την Κ2. Κύριες πηγές της είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και σπανάκι είναι οι καλύτερες πηγές. Επίσης σχηματίζεται στο έντερο με τη βοήθεια ορισμένων βακτηρίων (Κ2). Η βιταμίνη Κ είναι πολύ σημαντική για την σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών που βοηθούν την κανονική πήξη του αίματος. Επίσης είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των οστών.
Φυλλικό οξύ κι εγκυμοσύνη
Πρόκειται για μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (σε έλλειψη της προκύπτει αναιμία), αλλά η σημαντικότερη συμμετοχή της είναι στη σύνθεση του DNA. Ανεπάρκεια φυλλικού οδηγεί σε προβλήματα νευρικού σωλήνα (Νeural Tube Degects) ή και σύνδρομο Down. Αν και τα τελευταία χρόνια άρχισε να επανεξετάζεται η αναγκαιότητα τόσο υψηλών ποσοτήτων πρόσληψης (μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα μας μειώνει την απορρόφηση φυλλικού σε αυτή την περίοδο) ωστόσο μέχρι και σήμερα συστήνονται 600 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά, ποσότητα που είναι δύσκολο να καλυφθεί αποκλειστικά από τις καλές διατροφικές πηγές του (σπανάκι, μπρόκολο, όσπρια, αβοκάντο, πορτοκάλι, εμπλουτισμένα δημητριακά). Μάλιστα από πολλούς τονίζεται η ανάγκη υψηλών επιπέδων φυλλικού και κατά τη διάρκεια της σύλληψης.
Γιατί να χρησιμοποιώ κανέλα;
Τα τελευταία χρόνια η κανέλα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ατόμων που έχουν διαβήτη. Επιστημονικά δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η κανέλα περιέχει μια ουσία που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης, ενεργοποιεί τους υποδοχείς της στα κύτταρα και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη, ρυθμίζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, υπήρξαν και άλλα επιστημονικά δεδομένα τα οποία δεν κατάφεραν να δείξουν καμία επίδραση της κανέλας στις συγκεντρώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Ακόμα, όμως, και οι μελέτες οι οποίες φαινομενικά έδειξαν τις ευεργετικές δράσεις αυτές και παροτρύνουν τα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν κανέλα στην καθημερινότητά τους, έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλες δόσεις κανέλας κυρίως μέσω της λήψης συμπληρώματος, οι οποίες είναι άπιαστες για καθημερινή χρήση. Από την άλλη όμως και τα συμπληρώματα κανέλας είναι σημαντικό να αποφεύγονται γιατί έχει φανεί ότι παρουσιάζουν ηπατοτοξική δράση. Μέχρι, λοιπόν, να υπάρχουν περισσότερο έγκυρα αποτελέσματα μπορείτε να προσθέτετε κανέλα στα τρόφιμα κυρίως λόγω του ιδιαιτέρου αρώματος και γεύσης της χωρίς όμως να εναποθέσετε όλες τις ελπίδες σας σε αυτή για τη ρύθμιση του σακχάρου.