H σωστή διατροφή και η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της πιο συχνής αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (ή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο) είναι η πιο συχνή αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και διήθηση του θυρεοειδούς από λεμφοκύτταρα, οδηγώντας συχνά σε υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και παράγει ανεπαρκείς ορμόνες.
Φαρμακευτικά, η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού που προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση λεβοθυροξίνης, μιας συνθετικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης. Πέρα, όμως, από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και μερικά διατροφικά tips που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον ασθενή να διαχειριστεί τα συμπτώματα της νόσου.
Τι θα «σβήσετε» από το διαιτολόγιό σας
Αν και δεν υπάρχει μια αυστηρά καθορισμένη δίαιτα για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, οι παρακάτω τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε μερικούς ασθενείς και, άρα, καλό είναι να αποφεύγονται.
1. Τροφές με γλουτένη: Άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν αυξημένο κίνδυνο για κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη. Ακόμη και χωρίς κοιλιοκάκη, όμως, η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς.
2. Τροφές με ζάχαρη: Η επεξεργασμένη και προστιθέμενη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να επιδεινώσει τα αυτοάνοσα συμπτώματα.
3. Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του θυρεοειδούς.
4. Τροφές με λακτόζη: Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και μπορεί να επηρεάσει την πέψη και την απορρόφηση φαρμάκων.
5. Fast food & τηγανιτά: Αυτές οι τροφές είναι συνήθως πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά και μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή.
Δίαιτες που μπορείτε να δοκιμάσετε
Εκτός από την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από ειδικές δίαιτες, όπως:
1. Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Αυτή η δίαιτα αποκλείει όλες τις πηγές γλουτένης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
2. AIP Δίαιτα (Auto Immune Protocol Diet): Αυτή η δίαιτα είναι πιο περιοριστική και αποκλείει μια ευρύτερη γκάμα τροφών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή. Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος να δώσει τις κατάλληλες διατροφικές κατευθύνσεις είναι μόνο ο θεράπων γιατρός.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που απαιτεί συνεχή διαχείριση. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η αποφυγή τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Dr. Γεώργιος Σακοράφας
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών),
Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Τ. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Photos: Istock