Η άσκηση είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια από τις καλύτερες στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας, και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια ισχυρή άμυνα ενάντια στις προκλήσεις που φέρνει η γήρανση.
Όχι μόνο ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια σωματική δραστηριότητα προσφέρει οφέλη στον εγκέφαλο, τα οστά, τους μύες και την ψυχική διάθεση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μακροχρόνια υγεία, να καθυστερήσει την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, να προλάβει την γνωστική εξασθένηση, να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και να ανακουφίσει από συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και πίεσης. Μάλιστα, κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Αν και η σωματική δραστηριότητα είναι πιο ευεργετική αν αρχίσει νωρίς και συνεχιστεί με συνέπεια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη σε κάθε ηλικία. Έρευνες που εξετάζουν τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία έχουν αποδείξει σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική και γνωστική τους υγεία, καθώς και στη γενική τους ευημερία.
Οφέλη της Άσκησης
- Βελτίωση Μυϊκής Δύναμης
Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα και δύναμη, μια διαδικασία γνωστή ως σαρκοπενία. Η άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση αντίστασης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί αυτή η διαδικασία. Διατηρεί τη μυϊκή δύναμη και ισχύ, διευκολύνοντας καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και η ανέβασμα στις σκάλες. - Βελτίωση Πυκνότητας Οστών
Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την πυκνότητα των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά με την πάροδο των χρόνων, όταν η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται. Άσκηση με βάρη και αντοχή βοηθά στη διατήρηση ισχυρών οστών και στην πρόληψη καταγμάτων. - Επιμήκυνση Τελομερών
Τα τελομερή προστατεύουν το DNA και με την πάροδο του χρόνου μικραίνουν, κάτι που συνδέεται με τη γήρανση. Η άσκηση έχει συνδεθεί με μεγαλύτερα τελομερή, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τη διάρκεια ζωής των κυττάρων και τη μείωση του κινδύνου για σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. - Βελτίωση Γνωστικής Λειτουργίας
Η άσκηση θεωρείται πλέον μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου για άνοια, όπως η νόσος του Alzheimer. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής υγείας καθώς μεγαλώνουμε.
Αν και υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως για τη σχέση της άσκησης με τη γήρανση, είναι σαφές ότι η τακτική κίνηση είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της ιδιότητες, αρκεί να κινούμαστε τακτικά—πέντε φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Η άσκηση είναι σωρευτική και δεν χρειάζεται να γίνει σε μία μόνο συνεδρία. Ο συνδυασμός αερόβιων ασκήσεων και ασκήσεων αντίστασης φαίνεται να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας σε κάθε ηλικία.