Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η ζωή μας έχει αλλάξει πολύ λόγω του κορονοϊού. Όλοι θέλουμε να συμβάλλουμε στο να σταματήσει η μετάδοσή του και γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, λόγω της μη ύπαρξης εμβολίου και της έλλειψης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Τα μοναδικά «όπλα» μας απέναντι στον ιό, περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα που περιορίζουν και αλλάζουν τις μέχρι τώρα συνήθειές μας. Το να κρατάμε μεταξύ μας απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, να μην συγκεντρωνόμαστε ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος και να φοράμε μάσκα, αποτελούν κάποιες από τις νέες μας υποχρεώσεις που θα βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς του ιού.
Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας. Αρχικά υπήρξαν οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η μάσκα δεν έπρεπε να φοριέται από τον γενικό πληθυσμό. Στην συνέχεια όμως, αυτό άλλαξε και η μάσκα έγινε υποχρεωτική για όλους μας. Είναι γεγονός ότι σε περιόδους πανδημίας η μάσκα αποτελούσε πάντα το κυρίαρχο και αποτελεσματικότερο μέσο για την μη διάδοση του ιού. Ωστόσο, φαίνεται ότι η χρήση της δεν είναι πάντα τόσο εύκολη.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται για διάφορους λόγους να φορέσουν μάσκα. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρέπει να καλυφθεί η μύτη και το στόμα, που αποτελούν τα βασικά όργανα της ανάσας μας, μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα πνιγμού και εγκλωβισμού. Επίσης, οι μάσκες αποτελούν μια οπτική υπενθύμιση ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία και να βρισκόμαστε διαρκώς σε μια επαγρύπνηση.

Το να καλύπτουμε το πρόσωπό μας, είναι κάτι που αλλοιώνει τα φυσικά μας χαρακτηριστικά και αυτό μπορεί να μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα γύρω από την εικόνα του εαυτού μας και των άλλων. Ως άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να εστιάζουμε και να επεξεργαζόμαστε τα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω μας και να προσπαθούμε να αντιληφθούμε την ψυχική τους κατάσταση μέσα από την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου τους. Η παρατήρηση αποτελεί θεμελιώδη αξία επιβίωσης, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε τις προθέσεις του άλλου απέναντί μας. Μπορούμε να αντιληφθούμε πότε ο άλλος είναι χαρούμενος, θυμωμένος, στεναχωρημένος ή πότε τα μηνύματά του προς εμάς περιλαμβάνουν μια πιο ερωτική διάθεση. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη σχετική με την κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου, ανέδειξε ότι η μερική κάλυψή τους αυξάνει την περιέργεια και την έλξη μας προς το άλλο άτομο.

Το γεγονός ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και δεν υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής μπορεί να δημιουργεί έντονο αίσθημα καταπάτησης μιας από τις βασικές μας ανάγκες, αυτή της αυτονομίας. Πολλοί θεωρούν ότι με την επιβολή χρήσης της ο άνθρωπος φιμώνεται και του στερείται το δικαίωμά του να μιλάει και να διεκδικεί. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός, το άγχος και η ένταση και πολλές φορές δημιουργούνται διαπληκτισμοί. Από την άλλη, συναισθήματα άγχους και θυμού μπορούν επίσης να μας δημιουργηθούν και από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που δεν φορούν μάσκα.

Γνωρίζοντας πλέον την σημαντικότητά της, μπορεί να μας αγχώσει το γεγονός ότι κάποιος που βρίσκεται δίπλα μας δεν φοράει την μάσκα του.
Τελικά, μπορεί να δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας σχετικά με τις μάσκες, αλλά ίσως έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα ψυχολογικά εμπόδια σχετικά με την χρήση τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ