Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότερες βιομηχανίες τροφίμων, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα αλλά και την ελκυστικότητα των  προϊόντων τους, αυξάνουν την ποσότητα των γευμάτων και υποβαθμίζουν την ποιότητα τους, φορτώνοντας τα με λιπαρά και σάκχαρα! Η αύξηση αυτή συνάδει με τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού φαίνεται να συντελούν σε μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη. Τον τελευταίο καιρό όμως, παρατηρούμε μερικές καινοτόμες αλλαγές από την ελληνική αλλά και παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων με γνώμονα την υγιεινή/ Μεσογειακή διατροφή και την προάσπιση της υγείας μας. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν το μέγεθος της μερίδας για τον έλεγχο του βάρους μας και με ποιους τρόπους μπορούμε να το αξιολογήσουμε;

Για τη διατήρηση του βάρους μας, θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα γεύματα μας, να είναι αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Καταναλώνοντας λοιπόν μεγάλες μερίδες, όχι μόνο δεν εξισορροπείται το ισοζύγιο ενέργειας, αλλά οι προσλαμβανόμενες θερμίδες είναι περισσότερες σε σχέση με αυτές που «καίει» ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να βάζουμε κιλά! Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η μεγαλύτερη μερίδα, οδηγεί κατά μέσο όρο σε αύξηση 30% στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά την παχυσαρκία! Η υποεκτίμηση αυτή των μερίδων, κατά πολλού, θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της διατήρησης των επιδημικών διαστάσεων της παχυσαρκίας στις μέρες μας. Έτσι,  η επιστημονική κοινότητα σήμερα συμφωνεί, ότι ο έλεγχος της μερίδας θα πρέπει να αποτελεί στόχο σε κάθε προσπάθεια ελέγχου βάρους.

Με την αύξηση λοιπόν της μερίδας στις έτοιμες συσκευασίες αλλά και στα εστιατόρια, οι περισσότεροι έχουμε χάσει την επαφή με το τι σημαίνει πραγματικά «μέγεθος μερίδας». Με αμιγώς επιστημονικούς όρους, η μερίδα είναι εξατομικευμένη, εξαρτάται δηλαδή από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου και καθορίζεται βάσει του φύλου, του βάρους, του ύψους και της ηλικίας του. Ένας πρακτικός κανόνας για να ελέγχουμε την ποσότητα του γεύματος μας, είναι να ετοιμάσουμε το γεύμα μας γεμίζοντας το μισό πιάτο με σαλάτα, το άλλο ένα τέταρτο με τρόφιμα με βάση την  πρωτεΐνη όπως μπιφτέκι, ψάρι, κοτόπουλο, και το άλλο ένα τέταρτο με τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες όπως ρύζι, μακαρόνι, κριθαράκι, πλιγούρι τόσο όσο ογκομετρικά το μέγεθος ενός φλιτζανιού.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια στροφή κάποιων βιομηχανιών τροφίμων στην αναγραφή μερίδων ανά συσκευασία ή γραμμαρίων ανά μερίδα και στη μείωση των θερμιδικά πυκνών συστατικών (λιπαρά τυριά, έλαια).Η προσπάθεια αυτή  συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, στην εναρμόνιση με τις επιταγές της σύγχρονης και αντικειμενικής διατροφικής ενημέρωσης του καταναλωτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!