Η χαρακτηριστική τους οσμή και γεύση τους οφείλεται κυρίως στα θειούχα συστατικά τους. Τα κρεμμύδια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλά φλαβονειδή, προεξαρχούσης της κουερσιτίνης, όπως επίσης χρώμιο και βιταμίνη C, και αποτελούν ασπίδα προστασίας για την καρδιά.

ΜΕIΩΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΓΛΥΚOΖΗΣ ΣΤΟ ΑIΜΑ

Η κατανάλωση κρεμμυδιού έχει σχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και αυτό φαίνεται να οφείλεται σε δύο πιθανούς μηχανισμούς. Ο πρώτος, συνδέει το allyl propyl disulphide όπου έχοντας όμοια χημική δομή με την ινσουλίνη (δισουλφίδιο και αυτή) εμποδίζει την απενεργοποίησή της από τους ειδικούς υποδοχείς του ήπατος. Συγκεκριμένα, το allyl propyl disulphide του κρεμμυδιού συνδέεται με τους υποδοχείς του ήπατος που είναι υπεύθυνοι για την απενεργοποίηση της ινσουλίνης, με συνέπεια η κυκλοφορούμενη στο αίμα ινσουλίνη να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο δεύτερος μηχανισμός έχει να κάνει με την περιεκτικότητά του σε χρώμιο. Πρόκειται για ένα στοιχείο που αποτελεί το κύριο συστατικό ενός συμπλέγματος, του GTF (Glucose Tolerance Factor). Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σύμπλεγμα αυτό σε διαβητκούς μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και τα τριγλικερίδια και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη. Η ευεργετική αυτή δράση του χρωμίου αποδίδεται στην αυξημένη ανταπόκριση των κυτάρρων στην ινσουλίνη με τη βοήθεια του GTF.

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το χρώμιο συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Όμως, η ευεργετική δράση του κρεμμυδιού στη λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (ουσίες που σχετίζονται με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του) και αυτά ασκούν έντονα αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας έτσι την οξείδωση της κακής LDLχοληστερόλης, μειώνοντας παράλληλα το κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης. Τέλος, το κρεμμύδι περιέχει δύο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τη Β6 και το φυλλικό οξύ που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τα επίπεδα της επικίνδυνης, για τη δημιουργία καρδιοαγγεικών επεισοδίων, ομοκυστείνης. Μπορεί λοιπόν με την κατανάλωση λίγου κρεμμυδιού να δυσφορήσει ο σύντροφός σας, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι αυτό είναι το τίμημα για να έχει θέση για μεγαλύτερο χρόνο στην καρδιά σας.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι περισσότερες μελέτες, που αναδεικνύουν τη διατροφή ως τη μόνη φυσική ασπίδα του σύγχρονου ανθρώπου κατά του καρκίνου, δείχουν την κατανάλωση λαχανικών ως «το κρυμμένο μυστικό». Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν τα κρεμμύδια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διάφορα φλαβονοειδή, όπως η κουερσιτίνη και η καιμπφερόλη, φαίνεται ότι βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως του στομάχου και του εντέρου. Παράλληλα, μαγειρεύοντας κρέας με κρεμμύδι φαίνεται να προστατεύουμε το σώμα μας από την επικίνδυνη δράση διαφόρων συστατικών του κρέατος. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κυρίως κρέατος σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου. Κύρια συσπαστικά του κρέατος για την επικίνδυνη αυτή δράση του φαίνεται να είναι οι νιτροζαμίνες που παράγονται από τη θερμική του επεξεργασία. Τα αντιοξειδωτικά του κρεμμυδιού φαίνεται να εξουδετερώνουν τμήμα των ουσιών που δημιουργούνται από την επίδραση της θερμοκρασίας στο κρέας, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα καρκινογένεσης.

ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Μην ξεχάσετε στις σούπες σας να ρίξετε και λίγο κρεμμυδάκι, όχι μόνο για λόγους γεύσης, αλλά και για λόγους τόνωσης του ανοσοποιητικού. Η κουερσιτίνη μαζί με τη βιταμίνη C δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση διαφόρων βακτηρίων, ενδυναμώνοντας έτσι τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας. Συνδυάστε λοιπόν τη σούπα σας με λίγη ντομάτα, σέλινο, σκόρδο και φυσικά κρεμμύδι, ώστε να είστε πάνοπλοι για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις του χειμώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!