Πλέον, το φλερτ τείνει να εξαφανιστεί και οι περισσότεροι καταφεύγουμε στον πιο εύκολο και ανώδυνο τρόπο εύρεσης συντρόφου: τις εφαρμογές γνωριμιών που έχουμε στο κινητό μας!
Οι σύγχρονες εφαρμογές γνωριμιών διαφημίζουν την υψηλή διαθεσιμότητα πιθανών συντρόφων, εκτός του ήδη υπάρχοντος κοινωνικού δικτύου των χρηστών. Όμως, μπορεί μια σχέση να γεννηθεί και να ανθίσει μέσα στην οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου;
Το Tinder, μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές γνωριμιών, ισχυρίζεται ότι επεξεργάζεται ένα δισεκατομμύριο «χτυπήματα» την ημέρα. Πώς μεταφράζεται αυτό; Κατ’ αρχάς, πολλοί θα περίμεναν πως οι εφαρμογές γνωριμιών, εξαιτίας της τόσο μεγάλης δημοφιλίας τους, θα προάγουν τη σεξουαλική απελευθέρωση και θα διευκολύνουν την εύρεση ρομαντικών ή σεξουαλικών συντρόφων.
Ωστόσο, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Καθώς οι εφαρμογές αυτές όντως αποτελούν ένα περιβάλλον εκτεταμένων επιλογών, ενδέχεται να προκαλέσουν υπερφόρτωση (choice overload), η οποία συνδέεται με δυσμενείς συνέπειες για τους χρήστες τους και συνεπάγεται φαινόμενα όπως η αναποφασιστικότητα, η απόρριψη των περισσότερων πιθανών συντρόφων, καθώς και η μειωμένη ικανοποίηση.
Με λίγα λόγια, οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να φοβούνται να πάρουν κάποια απόφαση και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο πιθανό σύντροφο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοπεποίθηση τους και το αίσθημα της αυτοαποτελεσματικότητας.
Παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα πιθανών συντρόφων ενδέχεται να αυξήσει την πίεση που αισθάνεται κάποιος ότι πρέπει να βρει την τέλεια σχέση, χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία για αποτυχία, την οποία αποδίδει πλέον σε δικό του σφάλμα ή ελάττωμα. Η ανησυχία, το άγχος και η δυσφορία σχετικά με την τρέχουσα ή δυνητική εμπειρία του να μην έχεις έναν ρομαντικό σύντροφο ορίζεται ως φόβος να μείνω μόνος (fear of being single).
Πολλές επιλογές, πολύς φόβος για μοναξιά
Ενδεικτικές είναι δύο έρευνες που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στη χρήση εφαρμογών γνωριμιών, την αντίληψη της διαθεσιμότητας πιθανών συντρόφων, το φόβο του να μείνουν μόνοι και την αυτοπεποίθηση των χρηστών αυτών των εφαρμογών.
Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, σε δείγμα 667 ατόμων με ηλικιακό εύρος 18-67 έτη, έδειξαν ότι η χρήση εφαρμογών γνωριμιών συσχετίζεται με αυξημένη αντίληψη ότι ο αριθμός των πιθανών συντρόφων είναι πολύ μεγάλος, γεγονός που, όμως, συσχετίζεται και με μεγαλύτερο φόβο των ανθρώπων αυτών να μείνουν μόνοι.
Αναφορικά με τη δεύτερη, σε δείγμα 248 ατόμων με ηλικιακό εύρος 18-38 έτη, προκάλεσαν πειραματικά χαμηλή, μέτρια ή υψηλή διαθεσιμότητα συντρόφων αντιστοιχίζοντας 11, 31 ή 91 προφίλ υποτιθέμενων διαθέσιμων υποψηφίων συντρόφων στους συμμετέχοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλή (σε σύγκριση με την χαμηλή) διαθεσιμότητα των συντρόφων ενίσχυε τον φόβο των συμμετεχόντων να μείνουν μόνοι, μείωσε την αυτοεκτίμηση τους και αύξησε την υπερφόρτωση επιλογών.
Επομένως, η χρήση και υπερβολική αναζήτηση προφίλ στις εφαρμογές γνωριμιών ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τη γενική ευημερία του ατόμου. Ενώ, λοιπόν, οι χρήστες αυτών των εφαρμογών μπορεί αρχικά να ελπίζουν στην πληθώρα πιθανών συντρόφων που τους προσφέρονται, κάτι τέτοιο τελικά φαίνεται να λειτουργεί εναντίον τους, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν πριν πατήσουν το κουμπί για να συνδεθούν.
Φωτογραφίες: istock