Το Ίντερνετ έχει αλλάξει τελείως τη σεξουαλική μας συμπεριφορά, αφού έχει διευκολύνει πολύ την εύρεση συντρόφου online. Το ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις μας.
Η σεξουαλικότητα εκφράζεται μέσα από την επικοινωνία, η οποία έχει αλλάξει αφού η προσέγγιση, το φλερτ, η συνομιλία και η ίδια η αλληλεπίδραση των ανθρώπων έχουν διαφοροποιηθεί. Οι νέοι σήμερα μιλάνε και φλερτάρουν online.
Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη να συναντήσεις τον άλλον για να τον γνωρίσεις, να τον μάθεις, να δεις τι του αρέσει και αν ταιριάζετε είτε σαν φίλοι είτε σαν εραστές. Γνωρίζεις τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Ξέρεις πού συχνάζει, τι τρώει, τι φοράει, πώς γελάει, τι μουσική ακούει, που πήγε πέρυσι διακοπές πέρυσι…
Η συνεύρεση, η επικοινωνία, η διάδραση των δύο προσωπικοτήτων, το πείραγμα, το ενδιαφέρον, το πρώτο άγγιγμα, δεν είναι αναγκαίο.
Η ηλεκτρονική επικοινωνία δημιουργήθηκε ως ένα υποκατάστατο της τηλεφωνικής, με σκοπό τη διευκόλυνση. Μετά όμως αρχίσαμε να προτιμούμε τα υποκατάστατα. Έτσι, μηνύματα και likes αντικατέστησαν το ραντεβού. Το να έχεις κάποιον φίλο στο Facebook πλέον αρκεί για όλα τα υπόλοιπα….
Τα ραντεβού online
Η εύρεση συντρόφου στο διαδίκτυο ήταν κάποτε τόσο ξένη, τόσο ασυνήθιστη. Σήμερα όμως τόσο φυσιολογική. Οι σελίδες που σου υπόσχονται την αδερφή ψυχή ή τον ιδανικό, απόλυτα ταιριαστό με εσένα σύντροφο, βασισμένη σε ένα τεστ προσωπικότητας ομοιοτήτων και σε μαθηματικούς αλγόριθμους πληθαίνουν.
Ποιοί είναι αυτοί που χαίρονται με αυτήν την διαδικασία και όχι με τη ζωντανή αλληλεπίδραση; Και ποιος είπε ότι δύο άνθρωποι για να είναι καλά μαζί πρέπει να μοιάζουν;
Οι offline σχέσεις χρειάζονται επιμονή, προσπάθεια και δεξιότητες, ενώ οι online όχι. Οι αμέτρητες επιλογές οδηγούν τον άνθρωπο στην γρήγορη απόρριψη της επιλογής του και στην άμεση εύρεση του επόμενου πιθανού συντρόφου ή, τελικά, στη μοναξιά, λόγω του χάους των επιλογών.
Oι offline σχέσεις προσφέρουν και προϋποθέτουν ενσυναίσθηση, επαφή–αγκαλιά, υπομονή, δέσμευση, προσπάθεια, εκφραστικότητα, πραγματικότητα, συναναστροφή, χημεία και τριβή. Οι online κρύβουν σε πολλές περιπτώσεις ανακρίβειες και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο απογοήτευσης. Ένα θετικό τους σύμφωνα με μελέτες, είναι ότι ευνοούν τους ανθρώπους που δε βιώνουν εύκολα συναισθηματική επιτυχία.
Η παράμετρος της διαδικτυακής πορνογραφίας
Όλοι και ειδικά οι άντρες από την εφηβική τους ηλικία βλέπουν ερωτικές ταινίες, ακόμα και όταν είναι σε σχέση. Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες αναφέρει στα θετικά της πορνογραφίας τη μικρότερη καταπίεση και τα λιγότερα ταμπού στο σεξ, τη μεγαλύτερη ανοχή στη σεξουαλικότητα των άλλων, την ικανοποίηση των ίδιων των θεατών, τις εκπαιδευτικές γνώσεις, τη βοήθεια στις μακροχρόνιες σχέσεις, καθώς και τη διευκόλυνση στο να βρει ο θεατής τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η θέαση της γυναίκας ως αντικείμενο, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες, η μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ και η εμμονική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον Patrick F. Fagan, η πορνογραφία είναι η οπτική αναπαράσταση της σεξουαλικότητας η οποία διαταράσσει την έννοια της συζυγικής σχέσης. Αυτό έχει ως συνέπεια την αλλαγή συμπεριφοράς.
Η πορνογραφία αποτελεί απειλή για το γάμο, τα παιδιά, την οικογένεια και την ατομική ευτυχία. Οι άντρες που βλέπουν τέτοιο υλικό νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι και λιγότερο εμπλεκόμενοι συναισθηματικά με τις συζύγους τους. Μεταξύ των ζευγαριών που επηρεάζονται από τον εθισμό του ενός συζύγου, τα δύο από τα τρία βιώνουν απώλεια ενδιαφέροντος για τη σεξουαλική επαφή.
Παράλληλα, τα ΜΜΕ είναι υπεύθυνα για τις προσδοκίες που θέτουν στα νέα παιδιά. Τα νέα κορίτσια βομβαρδίζονται με εικόνες που δε μπορούν να φτάσουν. Στην προσπάθεια τους να κερδίσουν το αγόρι που θέλουν να τις αγαπήσει, μπορεί να χάσουν την ηθική και την αξιοπρέπειά τους.
Όσο για τους έφηβους, ανακαλύπτουν το πορνό πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι παλαιότερα. Το αποτέλεσμα είναι να εισπράττουν λανθασμένη εικόνα για το τί είναι το σεξ. Κι αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει τη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή ως ενήλικες.