Όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις, και φυσικα ένας γάμος, περνούν από περιόδους κρίσης, οι οποίες μπορεί να ξεπεραστούν, αλλά μπορεί και όχι. Ας μαθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια για να τα αντιμετωπίσουμε.
Όταν μιλάμε για γάμους και μακροχρόνιες σχέσεις είναι σημαντικό να τονίσουμε το εξής: μια κρίση δεν οδηγεί απαραίτητα στο χωρισμό. Αντίθετα, αν οι δύο σύντροφοι ενδιαφέρονται για όσα έχουν χτίσει, μπορούν να δουλέψουν πάνω στα προβλήματα και να να βγουν κερδισμένοι από όλη τη δοκιμασία. Το σημαντικό είναι τα καταλάβουν νωρίς και να αντιδράσουν γρήγορα. Ποια είναι όμως τα σημάδια;
- Οι συνεχόμενες εντάσεις και οι έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά για ασήμαντες αφορμές: Αυτό δείχνει δύο ανθρώπους που ξεκάθρα δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης τους, είναι θυμωμένοι και έτσι βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον.
Η αίσθηση ότι ο γάμος δεν πληροί τις προσδοκίες τους, τους κάνει σκληρούς και απότομους, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να γίνονται όλο και πιο έντονοι, συχνά με προσβολές και αλληλοκατηγορίες. - Η συναισθηματική αποξένωση: Οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι απλώς δύο συγκάτοικοι, που μένουν μαζί λόγω των παιδιών ή των κοινών οικονομικών τους υποχρεώσεων. Στην ουσία, όμως, νιώθουν ως δέσμιοι στη συζυγική τους στέγη. Η επικοινωνία μειώνεται στο ελάχιστο και όταν υπάρχει, συνήθως περιορίζεται στις υποχρεώσεις και σε διάφορα τυπικά ζητήματα του σπιτιού.
Η παραμέληση της εμφάνισης και η αδιαφορία για το αν θα αρέσουμε στον άνδρα ή στη γυναίκα που έχουμε απέναντί μας δείχνει συνήθως και την αδιαφορία μας για τη διατήρηση του γάμου μας.
Δεν μας ενδιαφέρει πια να είμαστε αρεστοί, δεν επιδιώκουμε να τραβήξουμε την προσοχή του άλλου και να τον γοητεύσουμε. Σε αυτό το σημείο, ανοίγει στο γάμο ένα μεγάλο κενό, το οποίο ένα τρίτο άτομο μπορεί εύκολα να καλύψει. Αυτή η έλξη για τρίτους και η ενδεχόμενη δημιουργία μιας εξωσυζυγικής σχέσης δηλώνει την προβληματική σχέση του ζευγαριού. - Η απουσία ερωτικής διάθεσης για το σύντροφό μας: Είναι ίσως το μεγαλύτερο καμπανάκι για το ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε ένα βαθμό, βέβαια, είναι λογικό μεγαλώνοντας οι δύο σύζυγοι, να νιώθουν περισσότερο συντροφικά και να βιώνουν συναισθήματα εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού ο ένας για τον άλλο. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος οδηγεί στο να φτάσουν στο σημείο να ζουν σαν αδέρφια…
Το αποτέλεσμα; Το ζευγάρι σταδιακά μειώνει τις σεξουαλικές του επαφές και όταν τελικά κάνει σεξ, είναι μονότονο και βαρετό, ώσπου στο τέλος το κόβει τελείως. Πολύ συχνά, λοιπόν, η εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα κρύβει μια προβληματική σχέση για το ζευγάρι, η οποία μεταφέρεται στην κρεβατοκάμαρα. - Η επίμονη αναζήτηση της παρέας των άλλων: Όταν οι δύο σύζυγοι προτιμούν να περνάνε το χρόνο τους με φίλους και γνωστούς, αποφεύγοντας κοινές εξόδους και δραστηριότητες μεταξύ τους, θα πρέπει να αναρωτηθούν τι δεν πάει καλά και να κάνουν μια γενικότερη ανασκόπηση της σχέσης τους.
Η αίσθηση, ότι ο σύντροφός μας δεν μας γεμίζει χαρά, αλλά αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα, επίσης αποτελούν ενδεικτικούς παράγοντες κρίσης στο γάμο. Παράλληλα, μια αίσθηση απελπισίας και και εγκλωβισμού μέσα σπίτι πρέπει να ανησυχούν τους συντρόφους και να δημιουργούν ερωτηματικά για το αβέβαιο μέλλον του γάμου τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΓΑΜΟΣ, ΖΕΥΓΑΡΙ, ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΣΗ
Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ