Η σχέση με ένα νάρκισσο είναι ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες. Αναγνωρίστε τα χαρακτηριστικά τους και μάθετε τον τρόπο να τους χειρίζεστε.
Από τη Μαρίνα Μόσχα,
M.Α Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια
Οι ναρκισσιστές είναι ανταγωνιστικοί. Συγκρίνονται πάντα με άλλους ανθρώπους και η ασταθής αυτοεκτίμησή τους τούς αναγκάζει να μειώνει τις επιτυχίες τους. Καμιά φορά, βέβαια, μπορεί να καυχηθούν για αυτές μπροστά σε τρίτους, ως ένας τρόπος να πάρουν κι αυτοί το «μπράβο».
Ωστόσο, διστάζουν να επαινέσουν το σύντροφό τους πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί έτσι νιώθουν σαν να παραδέχονται ότι εκείνος είναι καλύτερος. Σκεφτείτε κάποιους γονείς που «κοκορεύονται» για το πόσο έξυπνοι και καλοί μαθητές είναι τα παιδιά τους, ενώ στα ίδια φωνάζουν πάντα ότι δεν προσπαθούν αρκετά…
Οι ναρκισσιστές υποφέρουν από φθόνο. Με λίγα λόγια, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα νάρκισσο να χειροκροτήσει τις επιτυχίες του συντρόφου του, επειδή εύχεται να ήταν δικές του. Μάλιστα, είναι πιθανό να βιώσει φθόνο όταν κάποιος άλλος κάνει κάτι ξεχωριστό.
Από τη μία απολαμβάνει τις υλικές απολαβές που μπορεί να έχει η επιτυχία του άλλου, από την άλλη όμως επιθυμεί η επιτυχία αυτή να ήταν δική του. Η χαρά του συντρόφου, δε, τονώνει το φθόνο μέσα του, αφού σκέφτεται: «Γιατί εκείνος να είναι πιο καλός, πιο ευτυχισμένος ή πιο έξυπνος από εμένα;».
Η νοητή σκάλα και ο φόβος του δεύτερου
Οι ναρκισσιστές είναι ιεραρχικοί. Μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας τους αν σκεφτούμε ότι έχουν στο μυαλό τους μια πολύ ψηλή, αόρατη σκάλα. Αυτή η σκάλα έχει σε κάθε σκαλοπάτι χώρο μόνο για ένα άτομο κι αντιπροσωπεύει την κατάσταση στα χαρακτηριστικά που ο ναρκισσιστής θεωρεί πάρα πολύ σημαντικά.
Σε αυτήν τη σκάλα λοιπόν, υπάρχουν μόνο δύο μέρη που μπορούν να βρίσκονται οι άλλοι έναντι του ναρκισσιστή: πάνω από αυτόν ή κάτω από αυτόν. Και ο ίδιος εξιδανικεύει όσους βρίσκονται από πάνω του και υποτιμά εμφανώς τους από κάτω.
Εάν κάποιος προσπαθήσει να έρθει στο ίδιο επίπεδο με αυτόν, θα ξεκινήσει αμέσως έναν αγώνα κυριαρχίας, στον οποίο μόνο ένας μπορεί να βγει νικητής. Αυτός θα πάρει και το σκαλοπάτι. Όταν, λοιπόν, οι δύο σύντροφοι βρίσκονται κοντά σε κύρος, ο ναρκισσιστής πάντα θα φοβάται πως ο άλλος θα τον ξεπεράσει.
Έτσι, αγνοεί ασυναίσθητα ή ακόμη και υποτιμά τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του.
Όταν, δε, ο σύντροφος του ναρκισσιστή βρίσκει κάποιον τρίτο εξαιρετικά ευχάριστο, εκείνος βλέπει μπροστά του μια δυνητικά απειλητική κατάσταση. Τότε, και μόνο στη σκέψη ότι θα χάσει την κυριαρχία του στη σχέση, μπορεί να χάσει τον έλεγχο με συχνά πολύ άσχημα αποτελέσματα.