Η μαμά είναι συνήθως η «κακιά», ο μπαμπάς ο «καλός», ο «πόλεμος» γίνεται καθημερινά και οι ισορροπίες στο σπίτι διαταράσσονται.

Από τη Μαρίνα Μόσχα,
M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, M.Sc. Ψυχοθεραπείας

Πολλές φορές, η μαμά είναι υποχρεωμένη να παίξει το ρόλο της «κακιάς» μέσα στην οικογένεια, βάζοντας όρια στα παιδιά και συχνά επιβάλλοντας τιμωρίες. Τι κάνει όμως ο μπαμπάς; Παίρνει το ρόλο του καλού ή φροντίζει ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην ξεσπά… πόλεμος;

Πόσες φορές, οι μαμάδες νιώθουν αβοήθητες στο μεγάλωμα των παιδιών, καθώς βλέπουν το σύζυγό τους και μπαμπά να λέει σχεδόν πάντα «ναι»; Σαν να σαμποτάρει όλα όσα εκείνες προσπαθούν να χτίσουν με πειθαρχία και κανόνες, θέλοντας να κάνει τον «καλό».

πόλεμος
Οι μαμάδες είναι συνήθως αυτές που φωνάζουν και μαλώνουν, ενώ οι μπαμπάδες είναι πιο ελαστικοί με τα παιδιά. Κι αυτό φέρνει «πόλεμο» στο σπίτι.

Πώς νιώθουν άραγε όταν ακούνε από τα παιδιά τους το σύνηθες: «Ο μπαμπάς δεν με μαλώνει… Γι’ αυτό τον αγαπώ περισσότερο από εσένα που είσαι κακιά και συνέχεια φωνάζεις!». Δύσκολες καταστάσεις που πολλές φορές δημιουργούν ρήξεις ανάμεσα στους δυο γονείς είτε είναι ακόμη μαζί είτε έχουν χωρίσει.

Η μοναξιά της μαμάς

Είναι λογικό από την πλευρά των μαμάδων να νιώθουν μόνες τους όταν δεν υπάρχει συνεννόηση στο ζευγάρι για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Κάτι που μέσα σε ένα γάμο γίνεται αιτία για έντονους καβγάδες, ενώ σε ένα διαζύγιο φέρνει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία όσον αφορά στη συνεννόηση των χωρισμένων γονιών. Αν, δε, οι γονείς αυτοί δεν έχουν ούτως ή άλλως καλές σχέσεις μεταξύ τους, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

πόλεμος
Οι μαμάδες απογοητεύονται όταν βλέπουν ότι ο σύντροφός τους δεν τηρεί κοινή γραμμή απέναντι στην ανατροφή του παιδιού.

Είναι αυτό που λέμε «το παιχνίδι του καλού και κακού γονιού». Και πράγματι, σε τέτοιες περιπτώσεις, φαίνεται πως ο μπαμπάς είναι ο «καλός», εφόσον δεν μαλώνει σχεδόν ποτέ το παιδί ή δεν λέει συχνά «όχι».

Είστε τέτοιοι μπαμπάδες;

Αν εσύ μπαμπά ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία γονιού, είναι καιρός να επανεξετάσεις την κατάσταση και να αρχίσεις να βάζεις και εσύ κάποια όρια στα μικρά σου. Αν βέβαια είσαι χωρισμένος και τα βλέπεις κάποιες συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, είναι κατανοητό να μη θέλεις να γίνεις αυστηρός μαζί τους, αφού σου λείπουν!

πόλεμος
Αποδεικνύεται πως οι άντρες δυσκολεύονται περισσότερο να βάλουν όρια και να πούνε «όχι» στα παιδιά τους.

Συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «τα βλέπω τόσο λίγο, θα αρχίσω να τους φωνάζω και να τα μαλώνω; Δεν θα με θέλουν μετά! Ας το κάνει η μαμά τους, που περνά περισσότερες ώρες μαζί τους!».
Κι όμως, κι εσείς μπαμπάς οφείλετε να τηρείτε τις ισορροπίες για να μην γίνεται η μαμά η κακιά της υπόθεσης, είτε είστε μαζί είτε χωρισμένοι.

Αλλά πέρα από αυτό, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να το κάνετε και να βοηθάτε στην οριοθέτηση των παιδιών σας, είναι το ότι μόνο έτσι θα βοηθήσετε την ανάπτυξη και τη σωστή ανατροφή τους. Αλλιώς, το παιχνίδι πολύ γρήγορα θα χαθεί…

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ