Ο δρ. Θάνος Ασκητής εξηγεί τι φόβους μπορεί να αναπτύξει ένας άνδρας στο σεξ. Ο άνδρας ως ο πιο απελευθερωμένος από τα δύο φύλα, δε φοβάται να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του και να διεκδικήσει την ηδονή μέσω της σεξουαλικής πράξης. Βιώνει έντονα το σεξ και πολύ συχνά λειτουργεί ως «κυνηγός», δίχως να φοβάται να διεκδικήσει τη γυναίκα για την οποία αισθάνεται έλξη. Παρά την σεξουαλική του απελευθέρωση όμως, η βιολογική σημειολογία της σεξουαλικότητας του άνδρα, τον καθιστά περισσότερο ευερέθιστο στη μείωση της σεξουαλικής του εμπλοκής. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του επομένως δεν είναι άλλος από το να μην μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή όταν το επιθυμεί. Ακόμα όμως και όταν ξεπερνιέται το εμπόδιο αυτό και υπάρχει ενεργή σεξουαλική ζωή, εμφανίζονται πλήθος φόβων οι οποίοι κατακλύζουν το μυαλό του, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, όσο και πριν την έναρξη ή μετά την ολοκλήρωσή της. Αυτοί οι φόβοι δεν επιτρέπουν στον άνδρα να απολαύσει τη στιγμή και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και σε παρεμπόδιση της ευχαρίστησης, της κορύφωσης και γενικότερα, τηςομαλής σεξουαλικής του λειτουργίας.

Φόβος ή άγχος απόδοσης λόγω υψηλών προσδοκιών

Είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά ο άνδρας που είναι στο ξεκίνημα της σεξουαλικής του ζωής, να ανησυχεί έντονα για τη σεξουαλική του εικόνα και για το αν θα καταφέρει να ικανοποιήσει σεξουαλικά μια γυναίκα που ποθεί πολύ. Αν θα είναι, δηλαδή, για εκείνη ο «ιδανικός» εραστής. Τα λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται στις ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου, στις οποίες έχει εντρυφήσει ο άνδραςκατά τη διάρκεια της εφηβείας ή και μετά την ενηλικίωση, δημιουργούν συχνά υπερβολικές προσδοκίες για τον σεξουαλικό του ρόλο. Δημιουργούνται επομένως σκέψεις που αφορούν τη σωματική του διάπλαση, το πώς θα τον δει η γυναίκα, το πώς θα συμπεριφερθεί σεξουαλικά εκείνος και αν το μέγεθος του πέους του θα είναι αντάξιο των προσδοκιών της ερωτικής παρτενέρ καθώς στη συνείδηση των περισσότερων ανδρών η ικανοποίηση της συντρόφου τους εξαρτάται από τα εκατοστά του πέους τους. Οι περισσότεροι άνδρες αναπόφευκτα εμπλέκονται σε μια διαρκή σύγκριση με τον προηγούμενο εραστή ως προς τις επιδόσεις του ενώ ταυτόχρονα αγωνιούν και φοβούνται τον επόμενο που πιθανώς θα είναι καλύτερος από εκείνους. Η αγωνία και η νευρικότητα που προκαλούνται, δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια και σε επιβεβαίωση της ανασφάλειας. Έτσι, ο φόβος ενισχύεται από τη θύμηση της «αποτυχίας» και γίνεται εντονότερος κάθε φορά, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι υποκειμενικές ερμηνείες κυριαρχούν και μπλοκάρουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία. Ο άνδρας αυτοπαγιδεύεται σε ένα ιδεοληπτικό αίσθημα αποτυχίας το οποίο συχνά δεν συνδέεται με κάποια αρνητική αντίδραση της συντρόφου. Οι πιο συνηθισμένες μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας που συνδέονται με το φόβο απόδοσης είναι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Φόβος της συναισθηματικής εγγύτητας

Ως συναισθηματική εγγύτητα ορίζουμε την ικανότητα του ατόμου να έρχεται «πιο κοντά» με τους άλλους ανθρώπους και να τους εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματά του. Όμως, σύμφωνα με πολλέςσύγχρονες μελέτες, οι άνδρες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά φόβου εγγύτητας και δέσμευσης, συγκριτικά με τις γυναίκες. Μάλιστα, ο φόβος αυτός επεκτείνεται και στο σεξ, καθώς αρκετοί άνδρες θεωρούνότι η σεξουαλική επαφή θα ενισχύσει τη συναισθηματική εγγύτητα της συντρόφου τους προς εκείνους. Έτσι, ο άνδρας που διακατέχεται από αυτό τον φόβο ενδέχεται να εκδηλώσει μια σειρά σεξουαλικών συμπεριφορών αλλά και δυσλειτουργιών, όπως για παράδειγμα, απώλεια ερωτικής επιθυμίας, τάση φυγής από τη σεξουαλική επαφή, επιθετική συμπεριφορά προς τη σύντροφο, μη ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης, μέχρι και σεξουαλική αποστροφή.

Φόβος ενδοκολπικής εκσπερμάτισης

Η ενδοκολπική εκσπερμάτιση αποτελεί την οργασμική κορύφωση η οποία πραγματοποιείται στον κόλπο της γυναίκας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνδρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης,έρχεται αντιμέτωπος με την ανησυχία ότι μπορεί η εκσπερμάτισή του να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη της συντρόφου του. Η ανησυχία αυτή εντείνεται ιδιαίτερα όταν ο άνδρας, λανθασμένα, θεωρεί ότι το προφυλακτικό επηρεάζει τη στύση του ή δεν του επιτρέπει να απολαύσει πλήρως την σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους του σεξ ο οποίος οδηγεί πολλούς άνδρες να αποφεύγουν τη χρήση προφυλακτικού. Μάλιστα, αυτός ο φόβος έχει ενοχοποιηθεί για διάφορες μορφές σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως η καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Φόβος του θανάτου

Βιώνεται, κυρίως από άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι πάσχουν κατά κανόνα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι καρδιοπάθειες είναι συχνότερες στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ έχουν κατηγορηθεί για επιπλοκές στην υγεία κατά τη διάρκεια του σεξ ή ακόμα και για θανάτους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί πάσχοντες, υπό τον φόβο μήπως τους συμβεί κάτι μη αναστρέψιμο κατά τη διάρκεια της συνουσίας, είτε την αποφεύγουν είτε εμπλέκονται σε αυτή με ιδιαίτερη ανησυχία και άγχος. Πολλές φορές και η σύντροφος εκφράζει ανησυχία για το ζήτημα αυτό επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του άνδρα ο οποίος αισθάνεται ότι η σεξουαλική του ζωή έχει χαθεί ολοκληρωτικά. Παρόλα αυτά, οι σύγχρονες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο αριθμός αιφνίδιων θανάτων καρδιοπαθών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρός, ενώ έχει σχεδόν τις ίδιες θανατηφόρες συνέπειες με τη σωματική άσκηση που υπερβαίνει τη σωματική ικανότητα του ατόμου.

Εν μέσω μιας χρονικής περιόδου που πλήττει τον κυριαρχικό ρόλο του άνδρα, εκείνος παλεύει να αποδείξει και σεξουαλικά την αξία του καθώς η σεξουαλική του ζωή αντανακλά άμεσα στην αρρενωπότητά του που πλήττεται καθημερινά από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Το σεξ όσο απολαυστικό και αν είναι, δεν αποκλείεται να αποτελέσει πηγή ανησυχίας και προβληματισμού για τον άνδρα, ο οποίος θα δυσκολευτεί πολύ, αποφεύγοντας να «χτυπήσει την πόρτα» του ειδικού, να ξεφύγει από τη ματαίωση των προσδοκιών του και το αίσθημα της «κύκνειας» συνάντησης που έχει σε κάθε του σεξουαλική επαφή.

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής

Ψυχίατρος – Σεξολόγος, Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC

Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210/7789890

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210/7797979 – Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00-15.00

www.askitis.gr
Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ