Ο Θάνος Ασκητής αναλύει και εξηγεί. Οι οδηγίες για social distancing και το lockdown, μείωσαν δραστικά την δυνατότητα των εφήβων να συναντηθούν και ικανοποιήσουν την ανάγκη αυτή. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι και οι νέοι αντιμετώπισαν τη νέα πραγματικότητα μέσω του διαδικτύου.
Έρευνα σε εφήβους για την περίοδο του lockdown, έδειξε ότι το 5.5% χρησιμοποίησε εφαρμογές γνωριμιών. Η ίδια έρευνα ανέφερε ότι το 16% χρησιμοποιούσε εφαρμογές chat αλλά και social media για «sexting» (sex + texting), 10% ανέφερε ότι αυνανιζόταν, ενώ φάνηκε αύξηση της παρακολούθησης πορνογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα πιο γνωστά site πορνογραφικού περιεχομένου σημείωσε αύξηση επισκεψιμότητας παγκοσμίως 11.6% τον Μάρτιο του 2020, με την μεγαλύτερη αύξηση μέσα στην ημέρα να είναι τις πρωινές ώρες.
Επιπλέον, στο site πορνογραφικού περιεχομένου OnlyFans μέσα στον πρώτο χρόνο της πανδημίας υπήρχε κατακόρυφη αύξηση των χρηστών που έφτασε τους 50 εκατομμύρια χρήστες.
Οι νέοι που σπούδαζαν σε πόλεις μακριά από το πατρικό τους, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και έτσι να χάσουν την ανεξαρτησία τους, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις με τους συνομήλικους τους φάνηκαν να χάνουν τη δυναμική τους, λόγω των περιορισμένων ευκαιριών για αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο. Για την πλειοψηφία των νέων, το social distancing και το lockdown οδήγησαν σε μειωμένα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά οι νέοι κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μέσω του διαδικτύου και μέσα από εφαρμογές γνωριμιών, sexting, και διαδικτυακού σεξ.
Τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης ιδιωτικότητας και φυσικής επαφής στους νέους δεν έχουν φανεί ακόμα και ίσως εμφανιστούν μακροπρόθεσμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό της αβεβαιότητας οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν, και μπαινοβγαίνοντας από τα lockdown η ανάγκη για επικοινωνία, φλερτ, αγάπη και σεξουαλική έκφραση παραμένει. Εδώ φαίνεται η δυνατότητα για σύνδεση που προσφέρει το διαδίκτυο. Αν αναλογιστούμε μια παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή πριν από 30 χρόνια, η μόνη εναλλακτική των νέων θα ήταν οι επίγειες γραμμές τηλεφώνου, που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν το επίπεδο αλληλεπίδρασης που μπορεί να μας προσφέρει το διαδίκτυο.
Συνοψίζοντας, το διαδίκτυο αποτελεί σημαντική εξέλιξη και πρόοδο των καιρών μας, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει. Παρ’όλα αυτά ο τρόπος και ο λόγος που χρησιμοποιεί κανείς το διαδίκτυο καθορίζει το κατά πόσο παραμένει στα όρια του λειτουργικού ή αποτελεί εξάρτηση και εθισμό.
Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Ψυχίατρος-Σεξολόγος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθηγητής Ψυχιατρικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Τηλ. επικοινωνίας: 210 7789890
(Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09.30-21.30)
Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis/
Πηγή: Eleuteri, S., & Terzitta, G. (2021). Sexuality during the COVID-19 pandemic: The importance of Internet. Sexologies