Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου 1906 στην αριστοκρατική συνοικία της Μελαντίας στη Σμύρνη από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής.

Έτσι ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή με 250 δολάρια στην τσέπη, στρυμωγμένος για ένα μήνα στην τρίτη θέση του “Tomaso Di Savoia” σε μια μικρή καμπίνα πάνω από την προπέλα του πλοίου.

Στην αρχή έκανε ό,τι μπορούσε, διάφορες δουλειές του ποδαριού, υπάλληλος σε πλυντήριο, νυχτοφύλακας και έμενε σε ένα δωμάτιο με έναν μακρινό του ξάδελφο στην ιταλική συνοικία της πόλης.

Με πολλή σκληρή δουλειά και ένα μοναδικό επιχειρηματικό δαιμόνιο  κατάφερε να ιδρύσει εκεί τη δική του εταιρία εισαγωγής καπνού. Μέχρι το καλοκαίρι του 1928 οι συναλλαγές του με την Ελλάδα είχαν φτάσει τα δύο εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. «Μόνο ο Θεός και εγώ μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι από το τίποτα», έλεγε.

 

Αριστοτέλης Ωνάσης

Το πορτραίτο του Αριστοτέλη Ωνάση δεσπόζει στο χώρο του γραφείου του.

 

Αν και τα καπνά ήταν ο πυρήνας της δραστηριότητας του ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πάντα το βλέμμα στραμμένο στη ναυτιλία. Όταν πέθανε ο πατέρας του επέστρεψε στην Αθήνα για την κηδεία και κατόπιν έκανε το γύρο της Ευρώπης και έγινε δεκτός στον κύκλο των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο. Εκεί έμαθε ότι η Καναδική Ατμοπλοϊκή εταιρία πήγαινε για οικονομική κρίση και διέθετε δέκα από τα εμπορικά της σε χαμηλές τιμές, τριάντα χιλιάδες το ένα, λίγο παραπάνω από ότι θα έπαιρναν αν τα πουλούσαν για παλιοσίδερα.

Έτσι ο  Αριστοτέλης Ωνάσης βρέθηκε στο Μοντρεάλ να επιθεωρεί τα πλοία επί τρεις μέρες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, κρατώντας σημειώσεις για κάθε λεπτομέρεια του σκάφους υπό το ολοένα και πιο ανήσυχο βλέμμα των Καναδών που αγωνιούσαν βλέποντας τις μέρες να περνούν και να μην εμφανίζεται άλλος ενδιαφερόμενος. Για κάθε ανήσυχο βλέμμα τους, ο Ωνάσης αφαιρούσε και ένα χιλιάρικο από την προσφορά που είχε στο νου του. Στο τέλος της τρίτης μέρας ανακοίνωσε ότι θα έπαιρνε έξι από τα πλοία προς είκοσι χιλιάδες δολάρια το ένα. Οι Καναδοί ξεροκατάπιαν και συμφώνησαν…

 

Ωνάσης

Το εσωτερικό του γραφείου αναμφίβολα εντυπωσιάζει με την αισθητική και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει.

 

 

Τα δύο καλύτερα πλοία του στόλου του πήραν τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας του: «Σωκράτης Ωνάσης» και «Πηνελόπη Ωνάση» τα βάφτισε. And the rest is history.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, αγόρασε το ένα τάνκερ μετά το άλλο, έκλεισε επικερδείς συμφωνίες με κολοσσούς, όπως η Mobil και η Texaco, μετέφερε την έδρα του στη Νέα Υόρκη  και κατόπιν στο Μόντε Κάρλο και παντρεύτηκε την Τίνα, την όμορφη κόρη του Γιώργου Λιβανού, του πατριάρχη των Ελλήνων εφοπλιστών, μπαίνοντας στο μάτι του μεγάλου αντίζηλού του Σταύρου Νιάρχου. Το saga του Ωνάση είχε μόλις ξεκινήσει.

 

Ωνάσης

Οι φωτογραφίες των παιδιών του, Αλέξανδρου και Χριστίνας σε περίοπτη θέση στο γραφείο του.

 

Τα “αρχηγείο” του Ωνάση βρίσκονταν επί σειρά δεκαετιών στο Μόντε Κάρλο στην Avenue d’Ostende του Μόντε Κάρλο. Από εκεί ο Έλληνας Κροίσος διοικούσε  την παγκόσμια αυτοκρατορία του, με τη θρυλική του θαλαμηγό “Χριστίνα” να τον περιμένει δεμένη στο λιμάνι του πριγκιπάτου. Φυσικά το εσωτερικό του προσωπικού του γραφείου ήταν αντάξιο του μύθου του περιβόητου επιχειρηματία. Το ιστορικό αυτό γραφείο έχει μεταφερθεί και βρίσκεται πλέον στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στο κέντρο της Αθήνας.

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση επ’ ευκαιρία της επετείου της γέννησης του επιχειρηματία ,έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σπάνιες εικόνες από το εσωτερικό του που αναμφίβολα εντυπωσιάζει με την αισθητική και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει.

 

Διαβάστε επίσης:

Σκορπιός: Η ιστορία του μυθικού νησιού τoυ Ωνάση που τώρα μεταμορφώνεται σε θέρετρο για vips. | Hello Magazine

Ωνάσης- Κάλλας: Μυστικά και αλήθειες | Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ