Ένας από τους αγαπημένους μας χαρακτήρες στο πολυσυζητημένο σήριαλ εποχής Bridgerton του Netflix είναι η Βασίλισσα Σαρλότ που τόσο αγαπά το κουτσομπολιό και τις εντυπωσιακές περούκες. Την υποδύεται η Golda Rosheuvel και η επιλογή της ηθοποιού δημιούργησε εντύπωση. Ίσως γιατί αν και το σήριαλ είναι περισσότερο φαντασία παρά πιστό ιστορικά, η βασίλισσα Σάρλοτ, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Γ’ είχε πράγματι αφρικανικές ρίζες, σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας.

 

Bridgerton

H Golda Rosheuvel στο Bridgerton ως βασίλισσα Σαρλότ.

 

Η Σαρλότ του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς γεννήθηκε το 1744 στο Γερμανικό κρατίδιο και έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το γάμο της με τον Γεώργιο Γ το Σεπτέμβριο του 1761. Ο νεαρός βασιλιάς ήταν 17 τότε, ενώ η σύζυγός του  23 ετών. Το ζευγάρι παντρεύτηκε μόλις έξι ώρες μετά την άφιξη της Σαρλότ στην Αγγλία οπότε και συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Απέκτησαν 15 παιδιά, 13 από τα οποία έζησαν για να ενηλικιωθούν. 

Η θεωρία ότι η βασίλισσα Σαρλότ έχει αφρικανικές ρίζες και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη Αφρικανή βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 60 με τη γενεαλογική έρευνα του Mario De Valdes y Cocom. Ο ιστορικός εξηγεί πως  η βασίλισσα Σαρλότ είναι απόγονός του βασιλιά Αλφόνσο Β’ της Πορτογαλίας  και της ερωμένης του, Ouruana, που είχε αφρικανική καταγωγή, από έξι διαφορετικά κλαδιά του γενεαλογικού της δέντρου. Στα κείμενα της εποχής η Ouruana αναφέρεται ως Μαυριτανή κάτι που ωστόσο σύμφωνα με άλλους μελετητές θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήταν μουσουλμάνα.

 

Bridgerton

Η βασίλισσα Σαρλότ, πορτραίτο του Georg David Matthieu, του 1762.

 

Ένας από τους γιατρούς της βασίλισσας Σαρλότ πάντως την είχε χαρακτηρίσει “μιγά”, ενώ ένας πρωθυπουργός είχε περιγράψει τότε την εμφάνισή της αναφέροντας στερεοτυπικά χαρακτηριστικά φυλής, γράφοντας: «Η μύτη της είναι πολύ φαρδιά και τα χείλη της πολύ παχιά». Σύμφωνα με τον Valdes διάφορα πορτρέτα της βασίλισσας Σαρλότ την παρουσιάζουν με πιο σκούρο τόνο δέρματος και σγουρά μαλλιά. Όπως και να έχει η  βασίλισσα Σαρλότ είχε υπάρξει εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπητή κατά τη μακρά βασιλεία του συζύγου της. Η έρευνα του Valdes έχει αμφισβητηθεί κατά καιρούς από άλλους ιστορικούς. Ένας εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ ερωτηθείς σχετικά από την Boston Globe είχε δηλώσει: “Αυτό φημολογείται εδώ και χρόνια. Είναι ένα ιστορικό ζήτημα και, ειλικρινά, έχουμε πολύ πιο σημαντικά πράγματα για να συζητήσουμε.”

Η Σαρλότ και ο Βασιλιάς Γεώργιος πέρασαν τα πρώτα 25 χρόνια του γάμου τους πολύ ευτυχισμένα. Μάλιστα ο Γεώργιος αγόρασε το κτήριο που σήμερα γνωρίζουμε ως ανάκτορο του Mπάκιγχαμ αλλά και το Frogmore House. Το Frogmore House στεγάζει το Frogmore Cottage την μέχρι πρότινος κατοικία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.. Όπως περιγράφεται και στο Bridgerton όλα ανατράπηκαν όταν ο βασιλιάς προσβλήθηκε από σοβαρή ασθένεια που του προκάλεσε αστάθεια στη συμπεριφορά και την κρίση, καθιστώντας τον σταδιακά ανίκανο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ο Γεώργιος Γ’ πέρασε στην ιστορία ως ο “Τρελός βασιλιάς” και από το 1811 μέχρι το θάνατο του το 1820, τον θρόνο είχε ως αντιβασιλέας ο γιος του, που αργότερα έγινε ο Γεώργιος Δ’.  Μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως από τι ακριβώς έπασχε. Μια θεωρία θέλει να είχε Πορφυρία, αν και πιο πρόσφατα υποστηρίχθηκε πως ο βασιλιάς είχε συμπτώματα ψυχωσικής διαταραχής.  Η Σαρλότ ήταν στο πλευρό του συζύγου της μέχρι το τέλος της ζωής της. Μετά από 57 χρόνια στο θρόνο, η βασίλισσα Σάρλοτ πέθανε το 1818 σε ηλικία 74 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Εδουάρδος H’ & Wallis Simpson: Ο έρωτας που οδήγησε το βασιλιά της Αγγλίας σε παραίτηση

Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: Το μαύρο πρόβατο των Windsor

 

Photo: Netflix/Getty Images, Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ