Ο οίκος diptyque, γεννήθηκε στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού, πριν περίπου 60 χρόνια. Και όμως δεν έχει μοιραστεί ποτέ την ιστορία της ζωής του, με τους περισσότερους λάτρεις των αρωμάτων, να πιστεύουν ότι η έδρα του πολυτελούς οίκου, ανήκει στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.
Σαν αποζημίωση για αυτή τη μακρά σιωπή, ακολουθώντας τις αρωματικές δημιουργίες, Olene, μια αφιέρωση στη Βενετία, Philosykos, το άρωμα της Ελλάδας και Oyedo, ένα τραγούδι της Ιαπωνίας, η diptyque, αποτίνει φόρο τιμής στη χώρα της γέννησής της, τη Γαλλία, δημιουργώντας το πρώτο chypre άρωμα της, Eau Capitale.
Ο Olivier Pescheux, ο αρωματοποιός που βρίσκεται πίσω από τη νέα δημιουργία, φρόντισε να ενσαρκώσει υπέροχα την Πόλη του Φωτός, μέσα από την φρεσκάδα ενός “αφηρημένου” και αινιγματικού αρώματος.
Ο συνδυασμός των φρούτων, των λουλουδιών και των μπαχαρικών, όπως το ροζ πιπέρι, συνέβαλαν σε ένα ζωηρό, οσφρητικό ατύχημα, που “παντρεύει” μεταξύ τους, τις πιο απρόσμενες νότες.
Στην καρδιά του Eau Capitale, συναντάμε ένα ολάνθιστο μπουκέτο λουλουδιών. Πλούσιες ευωδιές ρόδων από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και υλάγνκ-υλάνγκ από τις νήσους κομόρες, αγγίζουν την υπερβολή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο François Coty, δημιουργός των chypre αρωμάτων χρησιμοποιούσε την ποικιλία του εκατόφυλλου τριαντάφυλλου της πόλης Γκρας, γνωστή και σαν Μαγιάτικο ρόδο.
Τώρα που είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί, οι βοτανολόγοι κατόρθωσαν να το αντικαταστήσουν με εξαιρετικά φίνες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ανατολική Ευρώπη, στις παρυφές της Ασίας, στις οποίες, ακόμα και το ντόπιο νερό, το οποίο επίσης περιέχεται στο άρωμα, μυρίζει θεσπέσια.
Από την άλλη, το υλάνγκ-υλάνγκ έχει τόνους που θυμίζουν τα εξαιρετικής νοστιμιάς και μακράς πιστότητας, εγγλέζικα ζαχαρωτά. Η εσάνς από ξύλο κανέλας προαναγγέλλει τα ξύλα που ακολουθούν.
Το Eau Capitale, δηλώνει ελεύθερο, καθώς δεν περιέχει καθόλου λειχήνες, βρύα, βελανιδιά ή πεύκο. Πατσουλί όμως ναι. Και η πιπεράτη πτυχή του “Akigalawood” που παράγεται από μια ενζυματική αντίδραση του φυτού όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια ειδικά για τον σκοπό αυτό. Και τέλος, με το “Georgywood” για τις γήινες και σκοτεινές πτυχές του που θυμίζουν βετιβέρ. Το ambrofix, κάτι ανάμεσα σε musk, σε ξηρό καπνό και γκρίζο άμπαρο, κλείνει το κεφάλαιο.
Για το μπουκάλι του Eau Capitale, η diptyque κάλεσε τον Pierre Marie, έναν ορναμενταλιστή – όπως αυτοπροσδιορίζεται – και συνεργάτη από παλιά.
Οι πλούσιες εικόνες, εξαιρετικά επιμελημένες σε σχέση με εκείνες του μοντέρνου στιλ, μπορούν να διαβαστούν σαν μυθιστόρημα από μπροστά προς τα πίσω, από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του μπουκαλιού, σαν τον αναγνώστη που γυρίζει τη σελίδα για να μάθει περισσότερα.
To Eau Capitale Εau de Parfum που αποτελεί ωδή στο Παρίσι, παρουσιάζει σήμερα τη νέα εκδοχή του. Το hair mist τυλίγει τα μαλλιά σε ένα αρωματικό πέπλο, ενώ χάρη στη σύνθεση εμπλουτισμένη με θρεπτικό και προστατευτικό έλαιο καμέλιας, αρωματίζει και ταυτόχρονα περιποιείται τα μαλλιά.