Δεν ονομάστηκε τυχαία «περιπλανώμενο» ( La Peregrina). Ταξίδεψε από το νέο κόσμο στην Ευρώπη, τo φόρεσαν βασιλείς και βασίλισσες, το ζωγράφισαν μεγάλοι ζωγράφοι και χάθηκε τουλάχιστον δύο φορές πριν τελικά φτάσει στα χέρια της πιο διάσημης ηθοποιού της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.
https://www.instagram.com/p/CFc4zYCnJQr/?utm_source=ig_web_copy_link
Η ιστορία του La Peregrina ξεκινά το 16ο αιώνα, όταν ένας Αφρικανός σκλάβος ανακαλύπτει το μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού στον Κόλπο του Παναμά, λίγο πριν από το 1554. Όταν το παραδίδει στον κυβερνήτη της ισπανικής αποικίας, Don Pedro de Temez, εκείνος του χαρίζει την ελευθερία του.
Πρώτος κάτοχος του μαργαριταριού ήταν ο Φίλιππος II της Ισπανίας. Ο Φίλιππος παντρεύτηκε το 1554 την κόρη του Ερρίκου VIII, βασίλισσα Mαίρη, και ανάμεσα στα δώρα που χάρισε ο Ισπανός πρίγκιπας στη σύζυγό του ήταν και το περίφημο μαργαριτάρι.
Η βασίλισσα Mαίρη του οίκου Τυδώρ, η οποία έμεινε στην Ιστορία ως Bloody Mary, εξαιτίας των διωγμών της ενάντια στους προτεστάντες, ήταν τόσο ενθουσιασμένη με το κόσμημα, ώστε το φόρεσε σε toylδύο από τα πορτρέτα της ως βασίλισσας, κρεμασμένο σε βαρύτιμο μενταγιόν.
Όταν η Μαίρη πέθανε, το 1558, το La Peregrina επέστρεψε στο βασιλικό οίκο της Ισπανίας, στην κατοχή του οποίου θα παρέμενε για τα επόμενα 250 χρόνια.
Ο Φίλιππος ΙΙΙ της Ισπανίας ήταν ο επόμενος κάτοχος του μαργαριταριού. Παντρεύτηκε την Ελισσάβετ της Γαλλίας και κατόπιν τη Μαργαρίτα της Αυστρίας. Και οι δύο βασίλισσες φόρεσαν το La Peregrina. Ο Βελάσκεζ ζωγράφισε, τόσο τον Φίλιππο, όσο και τη Μαργαρίτα της Ισπανίας, φορώντας το διάσημο μαργαριτάρι.
https://www.instagram.com/p/CLmBMIFHQs8/?utm_source=ig_web_copy_link
Τους επόμενους αιώνες, οι ηγεμόνες της Ισπανίας φορούσαν το La Peregrina ως σύμβολο εξουσίας και δύναμης. Στις αρχές του 19ου αιώνα το μαργαριτάρι πέρασε στην κατοχή του μεγαλύτερου αδελφού του Ναπολέοντα, Ιωσήφ Βοναπάρτη, που έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.
Μετά το θάνατό του, το κληροδότησε στον ανιψιό του, ο οποίος το πούλησε, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επιστροφή του στο γαλλικό θρόνο ως Ναπολέων ο Γ’.
Αγοραστής ήταν ο δούκας του Άμπερκορν, Τζέιμς, που το έκανε δώρο στη σύζυγό του, Λουίζα. Το La Peregrina παρέμεινε στην κατοχή των Άμπερκορν για έναν αιώνα.
Δύο φορές μέσα σε αυτά τα χρόνια το πολύτιμο μαργαριτάρι χάθηκε, μια φορά σε έναν καναπέ στο κάστρο Windsor και μια σε ένα χορό στα ανάκτορα του Buckingham.
Το 1969 το κόσμημα πουλήθηκε στο Sotheby’s και αγοράστηκε έναντι 24 χιλιάδων λιρών από τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, που το έκανε δώρο στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
https://www.instagram.com/p/CLQyt6OHLwn/?utm_source=ig_web_copy_link
Η Τέιλορ είχε, ως γνωστόν, λατρεία στα κοσμήματα, και το La Peregrina έγινε από τα πιο αγαπημένα της.
Ζήτησε μάλιστα από τον οίκο Cartier να το δέσει σε ένα περιδέραιο από διαμάντια και ρουμπίνια πριν το φορέσει σε ταινίες όπως «Η Άννα των Χιλίων Ημερών», η «Μικρή νυχτερινή Μουσική» και σε εκατοντάδες δημόσιες εμφανίσεις.
https://www.instagram.com/p/CJB477klxZk/?utm_source=ig_web_copy_link
Κάποια στιγμή και η Τέιλορ έχασε το κόσμημα, το εντόπισε όμως λίγο αργότερα στο στόμα του σκύλου της – ευτυχώς χωρίς ούτε μια γρατσουνιά.
Όταν, μετά το θάνατο της σταρ, το κόσμημα δημοπρατήθηκε, πουλήθηκε σε άγνωστο πλειοδότη έναντι της αστρονομικής τιμής των 11.000.000 δολαρίων, ποσό αντάξιο της μεγάλης ιστορίας του.
Photo: Getty Images/Ideal Image
Διαβάστε επίσης
Fabulous Jewellery: Τι απέγινε ο θησαυρός των Τσάρων; | Hello Magazine
Royal Jewelry: Tα κοσμήματα της βασίλισσας Σοφίας | Hello Magazine
Το θρίλερ με τα σμαράγδια των Τσάρων #ElenasDiary | Hello Magazine