Ο Ρεζά Παχλαβί, πρωτότοκος γιος του τελευταίου σάχη της Περσίας, θα βρισκόταν σήμερα στο θρόνο του Ιράν αν δεν είχε γίνει η επανάσταση που εκθρόνισε τον πατέρα του το 1979.
Μετά την ισλαμική επανάσταση η εξόριστη βασιλική οικογένεια της Περσίας πέρασε πολλές δοκιμασίες. Επί 14 μήνες ταξίδευαν από χώρα σε χώρα -ουσιαστικά ανεπιθύμητοι- τη στιγμή που η υγεία του του σάχη, που έπασχε από καρκίνο, χειροτέρευε.
Από την Αίγυπτο στις Μπαχάμες, από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες η άλλοτε πανίσχυρη οικογένεια μετακινείτο διαρκώς κυνηγημένη καθώς υπό την πίεση της διπλωματίας και τον φόβο των τρομοκρατικών ενεργειών ελάχιστες χώρες ριψοκινδυνεύουν την μακρόχρονη παρουσία των Παχλαβί στο έδαφός τους.
Οι συνεχείς μετακινήσεις, η δυσκολία που επιφέρει στις θεραπείες του, είχαν καταλυτική επίδραση στην υγεία του Σάχη. Αυτή η εφιαλτική περίοδος σημάδεψε για πάντα και τα παιδιά του, ιδίως τα δύο νεότερα που δεν ξεπέρασαν ποτέ το πλήγμα.
Ο εξόριστος μονάρχης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει θεραπεία στις ΗΠΑ, καθώς η παραμονή του εκεί οδήγησε σε μεγάλη κρίση τις σχέσεις Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις 27 Ιουλίου 1980, εξαντλημένος, ο έκπτωτος Σάχης άφησε την τελευταία του πνοή στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, στενός φίλος της οικογένειας του προσέφερε μια κηδεία αντάξια ενός μεγάλου ηγεμόνα καθώς δεν επιτράπηκε αυτό να γίνει στο Ιράν.
Μετά το θάνατό του Σάχη ο Ρεζά, ο πρωτότοκος γιός του, μόλις 20 ετών τότε, έγινε ο επικεφαλής της οικογένειας και ο διεκδικητής του θρόνου της Περσίας.
Οι ατυχίες συνέχισαν να ακολουθούν την οικογένεια στην εξορία. Εκτός από τη συνεχή απειλή κατά της ζωής τους από τους αντιμοναρχικούς του Ιράν, η εξορία έφερε πάνω από την οικογένεια το μαύρο σύννεφο της κατάθλιψης. Η πριγκίπισσα Λεϊλά, αδελφή του Ρεζά, και ο αδελφός του πρίγκιπας, Άλι, έδωσαν πρόωρο τέλος στη ζωή τους.
Ο Ρεζά Παχλαβί σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αμερική, όπου και ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος και πρόκειται για μια σκιώδη κυβέρνηση στην εξορία. Ζει μόνιμα στην Αμερική, στην Ουάσινγκτον, και ασχολείται εντατικά με τα θέματα της πατρίδας του, ακόμα και αν έχει να τη δει σχεδόν σαράντα χρόνια.
Το 2011 ψηφίστηκε πρόσωπο της χρονιάς για το Ιράν σε διαδικτυακή δημοσκόπηση. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media. Αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη το 2013 είχε παρακινήσει από το twitter τους απανταχού μουσουλμάνους να δώσουν μάχη ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα. Παρακολουθεί εντατικά τις εξελίξεις στο Ιράν προσβλέποντας στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και την επιστροφή του στην πατρίδα.
Έχοντας τη φήμη του καρδιοκατακτητή και με αρκετούς δεσμούς στο ενεργητικό του παντρεύτηκε την Γιασμίν Ετεμάντ – Αμίνι το 1986 και σήμερα έχουν αποκτήσει τρεις όμορφες κόρες, τις πριγκίπισσες Νουρ, Ιμάν και Φαράχ.
Μια από τις πρόσφατες φωτογραφίες που απεικονίζουν την οικογένεια του Ρεζά Παχλαβί σε πλήρη απαρτία, προέκυψε με αφορμή τον εορτασμό του Περσικού Νέου Έτους στο σπίτι του αλλοτινού διαδόχου του θρόνου στην Αμερική πριν την εμφάνιση του κορωνοιού. Ο Ρεζά είχε κοντά του τη μητέρα του, αυτοκράτειρα Φαράχ, την αδελφή του Φαρανάζ, τη σύζυγο και τις κόρες του. Το 2018 έγινε γνωστό ότι η σύζυγος του Ρεζά Γιασμίν αντιμετώπισε καρκίνο του μαστού.
Παρά την έντονη δραστηριότητα του Ρεζά Παχλαβί γύρω από τα ζητήματα του αραβικού κόσμου και του Ιράν, σκοτάδι καλύπτει την πηγή των εισοδημάτων του. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς αναφέρει ότι τα χρήματα του προέρχονται από δωρεές φίλων της δημοκρατίας στο Ιράν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο έχει επίσης στη διάθεση του την διόλου ευκαταφρόνητη παρά την εξορία περιουσία της οικογένειας του.
Καθώς ο Ρεζά δεν απέκτησε άρρενα απόγονο, δεύτερος στη σειρά διαδοχής στο θρόνο της Περσίας είναι ο εξάδελφός του Πάτρικ Αλι Παχλαβί, γιος τους αδελφού του τελευταίου Σάχη…
Διαβάστε επίσης:
Asma al-Assad: Το ρόδο της ερήμου που έγινε η «Πρώτη Κυρία της Κολάσεως» στη Συρία | Hello Magazine
Photo: Getty Images/Ideal Image