Με αφορμή το γάμο του πρίγκιπα Φίλιππου και της Νίνα Φλορ θυμόμαστε στιγμές από την royal “μικρή ιστορία” της Ελλάδας και μερικούς από τους ωραιότερους γάμους της αλλοτινής βασιλικής οικογένειας
Παύλος και Φρειδερίκη
Ο διάδοχος Παύλος και η πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Ανοβέρου γνωρίζονταν από παιδιά και ήταν μακρινά εξαδέλφια. Το ειδύλλιο μεταξύ τους πλέχτηκε στη Βίλα Σπάρτα, την όμορφη κατοικία της Ελένης της Ρουμανίας αδελφής του πρίγκιπα Παύλου, στη Φλωρεντία, την εποχή που η Φρειδερίκη σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης το 1935 και ο Παύλος ήταν όπως και εκείνη συχνά προσκεκλημένος της βασίλισσας.
Οι αρραβώνες τους ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1937. Λέγεται ωστόσο ότι η Φρειδερίκη χρειάστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να πείσει τους γονείς της ότι ήταν έτοιμη να παντρευτεί και πως το αίσθημα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκείνη και τον διάδοχο του Ελληνικού θρόνου ήταν αληθινό.
Οι γάμοι τους τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου 1938. Με τα σύννεφα του πολέμου να τυλίγουν την Ευρώπη, ο γάμος του διαδόχου θα χαρακτηριζόταν σήμερα μάλλον χαμηλών τόνων, ειδικά σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν, ενώ ο μουντός καιρός δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Παρ’ όλα αυτά έδωσε αφορμή για μια από τις τελευταίες προπολεμικές συναντήσεις των γαλαζοαίματων της Ευρώπης, λίγο πριν ο χάρτης της και οι ζωές τους αλλάξουν για πάντα.
Πενήντα δυο πρίγκιπες, δούκες και κόμητες είχαν προσκληθεί για τους γάμους, οι περισσότεροι με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο δούκας του Κεντ, Γεώργιος, με την σύζυγό του, Μαρίνα, κόρη του πρίγκιπα Νικόλαου της Ελλάδας, ο αντιβασιλέας Παύλος της Γιουγκοσλαβίας και η σύζυγος του Όλγα, αδελφή της Μαρίνας, και ο διάδοχος της Ρουμανίας Μιχαήλ, ο Μέγας Δούκας της Ρωσίας Δημήτριος και ο πρίγκιπας Κνούντ, δευτερότοκος γιος του βασιλέως Χριστιανού Ι΄ της Δανίας.
Για τον γάμο είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από χρόνια απουσίας οι πρίγκιπες Χριστόφορος και Ανδρέας, θείοι του διαδόχου, αλλά και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδος, κόρη του βασιλιά Αλέξανδρου και της Ασπασίας Μάνου. Η νύφη έλαβε σαν δώρο εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων ένα περιδέραιο με 14 σμαράγδια και μπριγιάν…
Σοφία -Χουαν Κάρλος
Το ειδύλλιό ανάμεσα στην Ελληνίδα πριγκίπισσα και το διάδοχο του Ισπανικού θρόνου ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, όταν οι βασιλείς της Ελλάδας προσκάλεσαν τον Χουάν Κάρλος και την οικογένεια του στη θαλαμηγό που τους φιλοξενούσε για να γιορτάσουν τη νίκη του διαδόχου Κωνσταντίνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.
Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά και να έρθουν πιο κοντά όταν ο Χουαν Κάρλος έλαβε πρόσκληση για διακοπές στο Μον Ρεπό. Λίγο αργότερα ήρθε και η πρόταση γάμου, με μάλλον επεισοδιακό τρόπο. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στη Λωζάνη ο νεαρός Βουρβόνος πέταξε προς το μέρος της Ελληνίδας πριγκίπισσας ένα μικρό κουτί. «Σοφία, πιάσε» της είπε χαμογελώντας πονηρά. Περιείχε ένα δαχτυλίδι….
Για τους γάμους του ζευγαριού στην Αθήνα, στις 14 Μάϊου 1962 η ατμόσφαιρα θύμιζε παραμύθι. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις για την υψηλή προίκα της πριγκίπισσας, τα πλήθη κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να θαυμάσουν τις χρυσοποίκιλτες άμαξες με τους νεόνυμφους και να τους ράνουν με ροδοπέταλα σε κλίμα ενθουσιασμού .
Καθώς ο Χουαν Κάρλος ήταν Καθολικός και η Σοφία Ορθόδοξη τελέστηκαν δύο μυστήρια: Ένα στον Ναό του Αγίου Διονύσιου σύμφωνα με το Καθολικό δόγμα και ένα στη Μητρόπολη σύμφωνα με το Ορθόδοξο. Και οι δύο εκκλησίες είχαν στολιστεί με τριαντάφυλλα, που σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής αριθμούσαν τα 80 χιλιάδες. Οι γάμοι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να συναντηθούν οι εστεμμένοι της royal Ευρώπης.
Οι εφημερίδες ανέφεραν πως το παρών στους πριγκιπικούς γάμους είχαν δώσει τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες και βασιλομήτορες, σαράντα δύο πρίγκιπες, πενήντα έξι πριγκίπισσες και είκοσι δύο δούκες και δούκισσες. Παράνυμφες της Σοφίας ήταν η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουαν Κάρλος Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ, η πριγκίπισσα Άννα Μαρία και η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ.
Ανάμεσα στους λαμπερούς προσκεκλημένους ωστόσο τις εντυπώσεις είχε κλέψει η Γκρέις του Μονακό με την κινηματογραφική ομορφιά και το μοναδικό στυλ.
.
Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία.
O διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν 19 ετών όταν σε μια επίσημη επίσκεψη στη Δανία, ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα την πριγκίπισσα Άννα Μαρία, μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και αδελφή της σημερινής βασίλισσας, Μαργκρέτε. Εκείνη ήταν μόλις 13.
Κατά τη δεύτερη συνάντησή τους, το 1961, όταν εκείνη ήταν 15 και αυτός 21 ετών, ανακοίνωσε στους γονείς του ότι επρόκειτο να την παντρευτεί “Δε ζήτησα την άδεια τους, ούτε τους πρότεινα. Μίλησα γι ‘αυτό σαν να επρόκειτο για τετελεσμένο γεγονός», θα έλεγε χρόνια αργότερα. Το να πείσει τον πατέρα της Άννας Μαρίας να δώσει την άδεια του ωστόσο ήταν πιο δύσκολο.
Όταν του ζήτησε το χέρι της κόρης του ο βασιλιάς κλείδωσε ταραγμένος τον Κωνσταντίνο στο μπάνιο των ανακτόρων. Έτρεξε να πει στη σύζυγό του, βασίλισσα Ίνγκριντ, για την πρόταση γάμου και τότε εκείνη του πρότεινε να απελευθερώσει τον Κωνσταντίνο και να ανοίξει ένα μπουκάλι σαμπάνια.
Ο Φρειδερίκος έθεσε σαν όρο η Άννα Μαρία να κλείσει τα 18. Μέχρι να συμβεί αυτό ωστόσο, είχε μεσολαβήσει ο θάνατος του βασιλιά Παύλου, πατέρα του Κωνσταντίνου και έτσι η νεαρή πριγκίπισσα από τη Δανία βρέθηκε να παντρεύεται τον νέο βασιλιά της χώρας.
Ο γάμος του βασιλιά Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Άννας Μαρίας της Δανίας στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 έμελλε να είναι ο πρώτος και μοναδικός επίσημος γάμος εν ενεργεία βασιλιά που τελέστηκε στην Ελλάδα.
Η ένωση του νεότατου ζευγαριού- ο βασιλιάς ήταν 24 ετών, η νύφη του μόλις δεκαοκτώ ετών- είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στη χώρα και μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Η ημέρα του γάμου είχε αρχίσει με 21 κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό. Όλοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας είχαν σημαιοστολιστεί με τα εθνικά λάβαρα Ελλάδας και Δανίας, εν αναμονή της βασιλικής πομπής που θα μετέφερε τους νεόνυμφους στη Μητρόπολη.
Εκεί είχε στηθεί ένα μεγαλόπρεπο σκηνικό με δέκα χιλιάδες κόκκινες γλαδιόλες.
Το ζευγάρι περίμεναν εκεί 400 καλεσμένοι.
Ανάμεσα σε αυτούς, ο παππούς της Άννας Μαρίας βασιλιάς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, ο βασιλιάς Μποντουέν του Βελγίου και η σύζυγός του βασίλισσα Φαβιόλα, η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας και ο σύζυγός της πρίγκιπας Βερνάρδος, ο βασιλιάς Ολάφ της Νορβηγίας, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ της Ταϊλάνδης με τη βασίλισσα Σιρικίτ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, έγκυος στην κόρη της Στεφανί, οι τέως βασιλείς της Ιταλίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, 7 διάδοχοι θρόνων, 2 βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες.
Μετά τη λήξη του μυστηρίου το νεόνυμφο ζεύγος περιηγήθηκε στους δρόμους της Αθήνας με τη βασιλική άμαξα ενώ το πλήθος τους έραινε με ροδοπέταλα. . Όμορφοι, νέοι, λαοφιλείς, το ζευγάρι έμοιαζε τότε να ξεκινά την κοινή ζωή του με τις καλύτερες προοπτικές…
Photo: Getty Images/Ideal Image
Διαβάστε επίσης