Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα.» δήλωσε ο Γιώργος Σεφέρης για την επιλογή του από την Σουηδική Ακαδημία για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. «Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση – κάθε λαού – και το ελληνικό πνεύμα.»

 

Με την πριγκίπισσα Σίβυλλα της Σουηδίας στην Στοκχόλμη την ημέρα της απονομής των βραβείων.

Ο ποιητής, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ παρέλαβε το βραβείο από το βασιλιά Γουσταύο στην τελετή απονομής στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου του 1963. Στον λόγο του ο Γιώργος Σεφέρης είπε:

“Τούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση. Αλήθεια, η Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως η προσπάθειά μου σε μια γλώσσα περιλάλητη επί αιώνες, αλλά στην παρούσα μορφή της περιορισμένη, άξιζε αυτή την υψηλή διάκριση. Θέλησε να τιμήσει τη γλώσσα μου, και να – εκφράζω τώρα τις ευχαριστίες μου σε ξένη γλώσσα. (σ.σ. η ομιλία του ποιητή γράφτηκε και δόθηκε στα γαλλικά). Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη συγγνώμη που ζητώ πρώτα-πρώτα από τον εαυτό μου. Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες.”

Photo: Getty Images/ Ideal Image

Διαβάστε επίσης:

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: H σπάνια νεανική φωτογραφία και η φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

95 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι\

Σαν Σήμερα: Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι γράφει ιστορία

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!