Ο Maurice Tempelsman μπορεί να ήταν ο λιγότερο διάσημος από τους άντρες στη ζωή της, αλλά ήταν αυτός που έμεινε με την Tζάκι μέχρι το τέλος αναφέρει το περιοδικό Town and Country σε άρθρο του αφιερωμένο στον τελευταίο έρωτα της θρυλικής Πρώτης Κυρίας.

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση ήταν μια γυναίκα που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στα φώτα της δημοσιότητας, και ως εκ τούτου αναζητούσε πάντα την ιδιωτικότητα. Όταν είχε ανακοινωθεί ο θάνατός της στις 19 Μαΐου 1994 έπειτα από πολύμηνη μάχη με το λέμφωμα Non Hodgkins, λίγοι εξεπλάγησαν μαθαίνοντας ότι στις τελευταίες στιγμές της είχε κοντά της μόνο τρεις ανθρώπους.  

Τα τρία «μέλη της οικογένειας της» που ήταν στο πλευρό της σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των τέκνων της ήταν τα δύο  παιδιά της, η Caroline Kennedy και ο John F. Kennedy Jr., και ο τελευταίος σύντροφός της, ο Maurice Tempelsman.

Λίγες μέρες αργότερα ο Tempelsman  απήγγειλε την «Ιθάκη» του Καβάφη στην νεκρώσιμη τελετή της Τζάκι στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του St. Ignatius Loyola στην Park Avenue προσθέτοντας τα εξής λόγια. «Και τώρα το ταξίδι τελείωσε, ήταν πολύ σύντομο, αλίμονο, πολύ σύντομο. Ήταν γεμάτο με περιπέτεια και σοφία, γέλιο και αγάπη, γενναιότητα και χάρη. Αντίο λοιπόν, αντίο.”

Τα media αναφέρονταν στον Tempelsman ως συνοδό της Τζάκι, όσοι τους γνώριζαν όμως αντιλαμβάνονταν πως ο Maurice Tempelsman ήταν στην πραγματικότητα ο τελευταίος μεγάλος έρωτας της Τζάκι και στην ουσία ο τρίτος σύζυγός της έστω και αν δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Διάσημη μέσα από τους συζύγους της, τον δολοφονημένο Πρόεδρο της Αμερικής Τζον Φ. Κένεντι, ή και τον Έλληνα Κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση, η Τζάκι βρήκε στον Tempelsman έναν χαμηλών τόνων σύντροφο με τον οποίο είχε μια ήρεμη καθημερινότητα που διέφερε πολύ από την πολυτάραχη ζωή της στο παρελθόν.

Ο Tempelsman ήταν γόνος μιας ορθόδοξης εβραϊκή οικογένειας του Βέλγιου.  Οι γονείς του μεταναστεύσουν στη Νέα Υόρκη για να γλιτώσουν από τους Ναζί. Σε ηλικία 16 ετών ακολούθησε τον πατέρα του δραστηριοποιούμενος στη βιομηχανία διαμαντιών, δημιουργώντας επαφές που θα τον έκαναν αργότερα πυλώνα της βιομηχανίας εισαγωγής διαμαντιών.

Μέχρι τα 21 του είχε γίνει εκατομμυριούχος χάρη  στη μεσολάβηση σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δημιουργία αποθεμάτων διαμαντιών για βιομηχανικές χρήσεις. Είχε συνδέσμους με τις αφρικανικές εταιρίες διαμαντιών, είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Oppenheimer, και ανήκε στην επίλεκτη ομάδα αγοραστών που επιτρεπόταν να αγοράσουν διαμάντια απευθείας από τoν όμιλο De Beers.

Εργαζόταν για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Αφρικής, υπηρετώντας ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Αφροαμερικανικού Ινστιτούτου και βοήθησε ακόμη και στην οργάνωση του πρώτου ταξιδιού του Νέλσον Μαντέλα στις Η.Π.Α.

Λόγω των διασυνδέσεών του ο Tempelsman συνάντησε για πρώτη φορά την Τζάκι τη δεκαετία του 1950, όταν κανόνισε μια συνάντηση μεταξύ του συζύγου της, τότε γερουσιαστή Κένεντι και εκπροσώπων των εταιριών διαμαντιών της Νότιας Αφρικής.

Αν και θα περνούσαν πολλά χρόνια πριν η σχέση τους εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από φιλία, αυτή η πρώιμη γνωριμία με τον Tempelsman σήμαινε στο τέλος της ζωής της, η Τζάκι γνώριζε τον έμπορο διαμαντιών για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι τους από τους δύο συζύγους της.

Η Τζάκι ήταν παντρεμένη με τον Ωνάση για εξήμισι χρόνια όταν ο Έλληνας μεγιστάνας πέθανε το 1975 έχοντας καταρρεύσει μετά τον ξαφνικό χαμό του γιου του δύο χρόνια νωρίτερα. Η χήρα του Ωνάση επέστρεψε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς αναζητώντας ένα νέο είδος ζωής έπειτα από μια ακόμη ταραγμένη δεκαετία. Σύντομα ξεκίνησε να εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων για τον οίκο Viking Press, μια ασχολία που απολάμβανε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Τζάκι
Η Τζάκι και ο Maurice Templesman το 1984 στην Νέα Υόρκη.

Η Τζάκι γνώριζε ήδη τον Maurice Templesman για σχεδόν δύο δεκαετίες, ήρθαν όμως πιο κοντά από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 1975. Ο Tempelsman παρενέβη για να βοηθήσει την Τζάκι να διαχειριστεί τα οικονομικά της και την κληρονομιά των 26 εκατομμυρίων δολαρίων που της είχε αφήσει ο Ωνάσης. Σύμφωνα με τους επαΐοντες, ήταν ικανότατος διαχειριστής. Η περιουσία της είχε ανέλθει στο ύψος των 45 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος της ζωής της.  

Η ιδιωτική φύση της σχέσης τους σημαίνει ότι λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς πότε η φιλία της Τζάκι με τον Templesman μετατράπηκε σε ειδύλλιο, αλλά η σχέση τους έγινε γνωστή όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80  από όλους τους πιθανούς μνηστήρες της Τζάκι, ήταν ο Tempelsman που την συνόδευε παντού στην πόλη.

«Αυτός ο στοχαστικός, απίθανος Εβραίος έχει φέρει μια αύρα ηρεμίας γύρω της», είπε κάποτε σε έναν δημοσιογράφο ο φίλος της Τζάκι, Σάμουελ Πισάρ. “Ο Maurice δεν την επιδεικνύει όπως ο Ωνάσης, που θεωρούσε την Τζάκι άλλο ένα κόσμημα στο στέμμα του. Ο Maurice , ο έμπορος διαμαντιών, ξέρει καλύτερα: την προστατεύει”. Σε αντίθεση με άλλους επίδοξους «μνηστήρες» της Τζάκι, ο Templesman δεν έκλεψε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε καν το επιδίωκε.

Δεν παντρεύτηκαν ποτέ καθώς αν και ο Tempelsman είχε χωρίσει από τη σύζυγό και μητέρα των τριών παιδιών του πολλά χρόνια πριν δεν είχαν πάρει διαζύγιο για θρησκευτικούς λόγους. Ο Tempelsman και η Τζάκι συζούσαν στο διαμέρισμά της στην Πέμπτη λεωφόρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι τον θάνατο της το 1994.

Την επιλογή της Τζάκι ενέκριναν τόσο τα παιδιά της με τα οποία ο Tempelsman ήταν ιδιαίτερα δεμένος, όσο και η «δύσκολη» μητέρα της, Τζάνετ Λι Όκινκλος, που έφυγε από τη ζωή πέντε χρόνια πριν την κόρη της.

Το ζευγάρι ήταν ιδιαίτερα ταιριαστό όσον αφορά τις προσωπικότητες τους: Είχαν κοινά ενδιαφέροντα στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Συχνά μιλούσαν γαλλικά όταν γευμάτιζαν σε εστιατόρια στη γειτονιά τους στο Upper East Side και έκαναν μεγάλες βόλτες πιασμένοι χέρι-χέρι στο Central Park.

Υποστήριζε τη δουλειά της ως επιμελήτρια εκδόσεων και μοιραζόταν την αγάπη για τη συλλογή έργων τέχνης – αφρικανική τέχνη για εκείνον, ελληνική για εκείνη. Έκαναν μαζί διακοπές στο Martha’s Vineyard και φιλοξένησαν τον τότε Πρόεδρο Μπιλ και την Χίλαρι Κλίντον στο γιοτ του Tempelsman, το Relemar, ένα χρόνο πριν από το θάνατο της Τζάκι.

Μαζί ως το τέλος: Το ζευγάρι τον Απρίλιο του 1994 στο Σέντραλ Παρκ. Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες της Τζάκι.

Όταν η Τζάκι διαγνώστηκε με καρκίνο, ο  92χρονος σήμερα Tempelsman έγινε ο σχεδόν αποκλειστικός σύντροφός και φροντιστής της για τους υπόλοιπους μήνες της ζωής της. Μετέφερε το γραφείο του στο σπίτι τους για να μην απουσιάζει ποτέ και για να μπορεί να την συνοδεύει στις θεραπείες της.

«Το επίπεδο της αγάπης και του σεβασμού ήταν εκπληκτικό», διηγήθηκε ένας από τους γιατρούς της Τζάκι μετά τον θάνατό της. «Της κρατούσε πάντα το χέρι ή της χάιδευε το μάγουλό και όταν κάθονταν τα κεφάλια τους ήταν πάντα κοντά, σαν ένα γλυκό ζευγάρι ηλικιωμένων. Χαιρόσουν να τους κοιτάς».

Όλοι ένιωσαν ότι η Τζάκι ήταν πολύ νέα για να «φύγει» στα 64 της, είχε βρει όμως βρει τον ιδανικό σύντροφο που στάθηκε στο πλευρό της μέχρι το τέλος.  

Διαβάστε επίσης

Σαν Σήμερα: Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι γράφει ιστορία (hellomagazine.com)

Σπάνιο κλικ: Η Τζάκι Κένεντι με την Ελληνίδα κουνιάδα της (hellomagazine.com)

Photo: Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ