Έζησε χρόνια στην Γαλλία από όπου έχει τα περισσότερα γαστρονομικά ερεθίσματα και στα 28 χρόνια που μαγειρεύει κατάφερε να συνεργαστεί με μεγάλα εστιατόρια, να παρουσιάσει τηλεοπτικές εκπομπές και να ιδρύσει την δική του εταιρεία. Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου εξομολογείται στο Hello.gr τις σημαντικότερες στιγμές τις καριέρας του αλλά και για την τιμή που του έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιμεληθεί το μενού του Προεδρικού Μεγάρου.
Της Κατερίνας Φάκα
Τι σημαίνει για εσάς η μαγειρική;
Η μαγειρική είναι δημιουργία είναι και αγάπη. Βέβαια, η αγάπη έρχεται με τον καιρό και μπορώ να το πω τώρα που μαγειρεύω σχεδόν 28 χρόνια. Ανακαλύπτεις καινούργια μέρη, κουζίνες, νέα προϊόντα και η εμπειρία σε βοηθάει να δημιουργείς, να “παντρεύεις” προϊόντα, κουλτούρες. Φυσικά, είναι η δουλειά μου και ζω από αυτή, είναι κάτι που με γεμίζει και το κάνω με πολύ αγάπη.
Εσείς ποιους σταθμούς θεωρείται σημαντικότερους και κομβικούς στην καριέρα σας;
Πρώτος σταθμός ήταν η δουλειά δίπλα στον Ζαν Λουί γιατί έτσι μπήκα στην κουζίνα. Ο δεύτερος σταθμός ήταν οι σπουδές μου σε μία από τις καλύτερες σχολές στον κόσμο και η υποτροφία που πήρα για την Αμερική όπου ταξίδεψα και γνώρισα έναν άλλο πολιτισμό. Επίσης, όταν γύρισα στην Ελλάδα και έφτιαξα το “Frame” στο Lycabettus και φυσικά η είσοδός μου στο κομμάτι της επικοινωνίας και της τηλεόρασης το 1999. Τέλος, το 2008 ίδρυσα την δική μου εταιρία που κάνω σεμινάρια μαγειρικής.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας γαστρονομικός προορισμός;
Τα πιο πολλά χρόνια τα πέρασα στην Γαλλία και από εκει έχω τα περισσότερα ερεθίσματα. Αγαπημένοι γαστρονομικοί προορισμοί είναι και τα χωριά της Ελλάδος ενώ δεν έχω πάει στην Άσια και είναι κάτι που θέλω να κάνω μετά το lockdown. Ωστόσο, επειδή δούλεψα σε ένα μεγάλο εστιατόριο στο Mayfair, στο Λονδίνο και είχα την χαρά να συμμετέχω στην ομάδα που ετοίμαζε το δείπνο για την βασίλισσα, ήταν για μένα μία μεγάλη εμπειρία να μαθαίνεις να φτιάχνεις μενού για πολύ υψηλά πρόσωπα.
Τι περιείχε το βασιλικό μενού;
Συνήθως είχε κονσομέ, ψάρι και πολύ αρνί.
Θεωρείται ότι οι τηλεοπτικοί διαγωνισμοί μαγειρικής όπως το “Master Chef”, βοηθούν τους διαγωνιζόμενους να προχωρήσουν;
Ναι βοηθάνε αλλά το θέμα είναι ότι πρόκειται μόνο για ένα παιχνίδι. Δεν είναι μαγειρική γιατί ποτέ δεν βλέπουμε την συνταγή. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει μαγειρέψει ποτέ συνταγή από παιχνίδι. Σίγουρα, κάποια παιδιά μπορεί να βρούνε ευκολότερα δουλειά και να εξελιχθούν επειδή είναι αναγνωρίσιμοι. Αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποδείξουν την δουλειά τους, την αξία τους.
Αυτός είναι ένας καθημερινός αγώνας.
Όταν αποδεικνύεις την αξία σου, όλα έρχονται. Και θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο ότι είχα την χαρά πριν δύο βδομάδες να με καλέσει ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να φτιάξω το πρώτο της επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμήν του Αιγύπτιου Προέδρου. Για πρώτη φορά άλλαξε το μενού μετά από 40 χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν πολύ τιμητικό για εμάς, την ομάδα που επιμεληθήκαμε το μενού ότι μας προσκάλεσε η ίδια η Πρόεδρος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι και πολύ τιμητικό για την ίδια την Πρόεδρο καθώς μετά από μία συζήτηση που είχαμε αποφάσισε να καλεί νέους σεφ για να αναδείξουμε την ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης:
Δημήτρης Χρονόπουλος στο Hello.gr: “Το Master Chef είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά προϊόντα των τελευταίων ετών”