Αγαπά όλες τις κουζίνες του κόσμου, δεν συγκρίνει όμως κανένα πιάτο τους με τα αριστουργηματικά γεμιστά της μαμάς της και τους απαράμιλλους κολοκυθοκεφτέδες της θείας της. Εμπιστεύεται με κλειστά μάτια τον Λάμπρο Βακιάρο και τον Σταύρο Βαρθαλίτη, λατρεύει τα πρωινά της Κυριακής να φτιάχνει scrambled eggs για όλη την οικογένεια και καταλήγει πως η ζωή της θα ήταν λιγότερο ενδιαφέρουσα χωρίς τη μαγειρική.

 

Κατερίνα Καραβάτου

Ποια η πρώτη σας μνήμη από το μαγικό κόσμο της γαστρονομίας;

Οι μυρωδιές των αξεπέραστων, θεσπέσιων κρητικών παραδοσιακών φαγητών της μητέρας μου και των θείων μου. Είναι τόσο έντονη η καταγραφή του μικρού γαστρονομικού παραδείσου τους στην καρδιά μου. Πώς μπορώ να ξεχάσω τα αριστουργηματικά γεμιστά της μαμάς μου, το ασύλληπτο κρητικό μπουρέκι της ή τις άφταστες σπανακοτυρόπιτες και τυρόπιτές της. Και τα τυροπιτάκια της επίσης ήταν κορυφαία, πεντανόστιμα και λαχταριστά. Με το ζόρι κρατιόμουν να μην ορμήσω στο μείγμα της γέμισης. Από πολύ μικρή ήμουν δίπλα στη μητέρα μου στην κουζίνα. Μου άρεσε να την παρακολουθώ όταν εκτελούσε τη μυστική ιεροτελεστία της. Βέβαια, το γεγονός ότι ήταν εξαίρετη μαγείρισσα ίσως με έκανε να πιστέψω ότι δεν θα κατάφερνα ποτέ να φτάσω στο επίπεδό της, γι’ αυτό και τόλμησα να μαγειρέψω για πρώτη φορά μόνο όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, φοιτήτρια πια.

Θυμάστε το πρώτο φαγητό που φτιάξατε;

Φασόλια γίγαντες.

Πολλοί αντιμετωπίζουν τη μαγειρική ως ένα είδος ψυχοθεραπείας…

Εγώ πάλι όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και για μένα μια απολαυστική διαδικασία. Όμως, τη μαγειρική ουσιαστικά την ανακάλυψα τα τελευταία χρόνια, μετά τη γέννηση των παιδιών μου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Λατρεύω το τζίντζερ και το σκόρδο.

Και ποιο δεν χρησιμοποιείτε σχεδόν ποτέ;

Δεν αντιμετωπίζω με προκατάληψη κανένα υλικό. Πολύ σπάνια όμως θα μαγειρέψω μπάμιες, γιατί ουσιαστικά είναι εκτός των προτιμήσεών μου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχω λαχταρήσει ποτέ τη γεύση τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας γκουρμέ πιάτο και σε ποιο junk food δεν μπορείτε να αντισταθείτε;

Αγαπώ όλες τις κουζίνες του κόσμου, σε όλες τις εκδοχές τους, γκουρμέ και μη. Αγαπημένο μου junk food όμως είναι σίγουρα τα τσίζμπεργκερ.

Προτιμάτε να ψωνίζετε βιολογικά προϊόντα;

Ναι, κυρίως από όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα. Μένοντας μόνη μου, όφειλα να φροντίζω τη διατροφή μου. Είχα εξαρχής ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης σε σχέση με τα υλικά που ήθελα να βάζω στο σώμα μου, πόσο μάλλον, αργότερα, στο σώμα των παιδιών μου. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα είναι πρώτα στη λίστα μου για το σούπερ μάρκετ, ενώ όποτε έχω χρόνο μού αρέσει να επισκέπτομαι βιολογικές λαϊκές αγορές.

Ποιο είναι το πιο ακραίο πιάτο που έχετε γευθεί;

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάποιο ιδιαίτερα ακραίο πιάτο και αποφεύγω γεύσεις που δεν αναγνωρίζω.

Ποιους σεφ προτιμάτε;

Εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια τον Λάμπρο Βακιάρο και τον Σταύρο Βαρθαλίτη.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας γαστρονομικός προορισμός;

Τα Χανιά. Μόνο εκεί μπορώ να γευθώ τους απαράμιλλους, θαυμαστούς κολοκυθοκεφτέδες και το μυθικό, ονειρώδες γαμοπίλαφο της λατρευτής θείας μου Ελένης, αλλά και όλα τα εδέσματα της μοναδικής μου θείας Μαρίκας, η οποία ήταν μαγείρισσα επί χρόνια και μέσα σε ένα πρωινό κάνει δεκατρία διαφορετικά ταψιά φαγητό τονίζοντάς σου με παράπονο ότι δεν πρόλαβε να φτιάξει και τίποτα το ιδιαίτερο. Επίσης, κανένα πιάτο στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κεφτεδάκια της υπέροχης θείας μου Αρτεμούλας.

H ζωή σας χωρίς τη μαγειρική θα ήταν…

Λιγότερο ενδιαφέρουσα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από αυτήν που μπορεί να σου προσφέρει ένα νόστιμο, καλομαγειρεμένο φαγητό.

Γιατί επιλέξατε να μας παρουσιάσετε τη συγκεκριμένη συνταγή;

Σας προτείνω scrambled eggs με πολλά λαχανικά, αλλαντικά και τυριά, γιατί μια από τις αγαπημένες μας κυριακάτικες συνήθειες είναι το πλούσιο, δυναμωτικό πρωινό. Είναι κάτι που χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε ιδιαίτερα όλοι στην οικογένεια.

Και φέτος δίνετε καθημερινά δυναμικό «παρών» στα τηλεοπτικά δρώμενα με την εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου» από τη συχνότητα του Star. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη φετινή χρονιά;

Σίγουρα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Είναι πολύ ειδικές οι συνθήκες και διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο βγαίνουν τώρα οι εκπομπές. Ορθώς βέβαια γίνεται ό,τι χρειάζεται για να μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, αλλά δεν έχουμε πλέον τις ίδιες δυνατότητες. Ακόμα και εμείς στο στούντιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το σημαντικό είναι όμως να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να βγάζουμε εκπομπές, γιατί ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να ξεφύγει από αυτήν τη δύσκολη και επώδυνη καθημερινότητα και να περάσει λίγο καλά. Η μοναξιά είναι μεγάλη και όλοι αναζητούν μια συντροφιά, έστω και τηλεοπτική. Το ότι είμαστε κατά κάποιον τρόπο στα σπίτια των ανθρώπων αυτή την περίοδο δίνει τεράστια χαρά σε εμάς που κάνουμε αυτήν τη δουλειά.

Κατερίνα Καραβάτου

Scrambled eggs µε λαχανικά και αλλαντικά

2 ⁄  10΄ ⁄  8΄ ⁄  Εύκολη

 

Υλικά

  • 6 αβγά
  • 4 κ.σ. γάλα
  • 4 µανιτάρια σε φέτες
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη σε
    κυβάκια
  • 4 πατάτες baby βρασµένες, σε κυβάκια
  • 100 γρ. σύγκλινο σε κυβάκια
  • 50 γρ. ζαµπόν σε κυβάκια
  • 100 γρ. γραβιέρα τριµµένη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριµµένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουµε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το µισό βούτυρο σε µέτρια φωτιά και, µόλις λιώσει,
προσθέτουµε τα λαχανικά και τα αλλαντικά να τσιγαριστούν για 4΄. Χτυπάµε τα αβγά µαζί µε το
γάλα να οµογενοποιηθούν και τα ρίχνουµε στο µείγµα των λαχανικών. Αφήνουµε µερικά
δευτερόλεπτα να σχηµατιστεί κρούστα και στη συνέχεια αρχίζουµε να ανακατεύουµε µε µια
σπάτουλα κάνοντας ανά διαστήµατα διάλειµµα λίγων δευτερολέπτων. Μετά από 4΄ κατεβάζουµε

το τηγάνι από τη φωτιά, ενσωµατώνουµε το υπόλοιπο βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουµε,
αλατοπιπερώνουµε και σερβίρουµε τα αβγά µε φρέσκο χωριάτικο ψωµί.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ