Billie Eilish: Η ιστορία της με την διαταραχή ύπνου
Το να βλέπει κανείς έναν δαίμονα στο δωμάτιό του όταν ξυπνά είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε.
Πολλοί άνθρωποι όταν ξυπνούν νιώθουν πως βλέπουν όντα δίπλα τους ή σκιές. Αυτό συμβαίνει λόγω της απότομης μετάβασής τους από την κατάσταση του ύπνου στη συνειδητή κατάσταση της εγρήγορσης και ονομάζεται υπνική παράλυση.
Περίπου το 20% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης τουλάχιστον περιστασιακά. Στο 75% αυτών των επεισοδίων, ο ύπνος έχει παραισθήσεις στις οποίες ακούν, βλέπουν, αισθάνονται ή νιώθουν κάτι στην κρεβατοκάμαρά τους που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
«Στην πραγματικότητα, η ατονία και η νοητική απεικόνιση του ύπνου REM φαίνεται να επιμένουν ακόμη και σε μια κατάσταση συνειδητοποίησης και εγρήγορσης», εξήγησε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ύπνου Έρικ Σούνι.
Οι παραισθήσεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης είναι είτε υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, οι οποίες συμβαίνουν όταν ένα άτομο αποκοιμιέται, είτε υπνοπομπικές παραισθήσεις, που συμβαίνουν όταν ξυπνάει.
Η Billie Eilish έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς το πρώτο της άλμπουμ, «When We All Fall Sleep, Where Do We Go?», επηρεάστηκε από τους νυχτερινούς της εφιάλτες, παράλληλα με άλλες πτυχές της ψυχικής της υγείας.
«Έχω αυτά τα τρομακτικά όνειρα. Υπνική παράλυση, νυχτερινοί τρόμοι. Είναι σαν όλη η νύχτα να είναι τρομακτική και μετά ξυπνάω», αποκάλυψε η τραγουδίστρια, «Πραγματικά με μπερδεύουν, οπότε μερικές φορές όλη η μέρα είναι κλειστή».
Σε άλλη συνέντευξή της η Billie Eilish είχε εξομολογηθεί: «Το άλμπουμ είναι βασικά αυτό που συμβαίνει όταν σε παίρνει ο ύπνος. Για μένα, σε κάθε τραγούδι στο άλμπουμ υπάρχει η υπνική παράλυση. Υπάρχουν νυχτερινοί τρόμοι, εφιάλτες και πολύ ζωντανά όνειρα».
«Πάντα είχα πραγματικά, πολύ άσχημους νυχτερινούς τρόμους. Είχα παράλυση ύπνου πέντε φορές. Όλα μου τα όνειρα είναι ξεκάθαρα, οπότε τα ελέγχω… Μερικές φορές θα βλέπω όνειρα όπου θα συμβεί αυτό που ήταν στο όνειρό μου την επόμενη μέρα».
Ενώ προσέθεσε: «Με επηρέασε στη ζωή μου. Επηρέασε τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα, το πώς μιλούσα στους ανθρώπους και πώς σκεφτόμουν. Απλώς ήμουν διαφορετική. Ήταν λόγω των ονείρων μου. Με άλλαζε ως άνθρωπο».
Συγκεκριμένα, τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι της οδήγησαν στο πρώτο τραγούδι του άλμπουμ «Bury a friend» το οποίο έφτασε στο Νο. 14 του Billboard Hot 100 και έχει πιστοποιηθεί ως πλατινένιο, με το άλμπουμ όχι μόνο να έχει γίνει διπλά πλατινένιο, αλλά να έχει κερδίσει και τα βραβεία για το καλύτερο ποπ φωνητικό άλμπουμ και το άλμπουμ της χρονιάς στα Grammy του 2020.
«Το περιεχόμενο των παραισθήσεων που βιώνονται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης μπορεί να ποικίλλει πάρα πολύ, αλλά ορισμένα θέματα τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά από άλλα. Ένας από αυτούς είναι ο τύπος των δαιμόνων, όπως απεικονίζεται στον διάσημο πίνακα, «The Nightmare» του Henry Fuseli, που χρονολογείται από το 1781», δήλωσε ο καθηγητής Chris French, επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Ψυχολογίας στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, τα επεισόδια υπνικής παράλυσης ερμηνεύονταν συνήθως ως επιθέσεις από τρελαμένους από το σεξ δαίμονες που θα επιτίθεντο στα παράλυτα, αβοήθητα θύματά τους».
Υπάρχουν επίσης δύο άλλοι τύποι παραισθήσεων που έχουν αναφερθεί, οι οποίες περιλαμβάνουν παραισθήσεις εισβολέων, ή την τρομακτική αίσθηση ότι κάποιος μπήκε στο δωμάτιο. Αυτές συνοδεύονται από την αίσθηση ότι το σώμα επιπλέει, ενώ οι προηγούμενες έχουν την αίσθηση πνιγμού.
Σε αντίθεση με τους εφιάλτες που συμβαίνουν όταν το σώμα κοιμάται, η υπνική παράλυση συμβαίνει όταν το σώμα είναι ξύπνιο. «Οι δαίμονες της υπνικής παράλυσης εκδηλώνονται όταν το σώμα ακινητοποιείται προσωρινά ενώ το μυαλό είναι ξύπνιο, ενώ οι εφιάλτες εκτυλίσσονται μέσα σε μια αφήγηση ονείρου και δεν έχουν τις σωματικές αισθήσεις της παράλυσης».
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram