«Το έργο της ζωής µου είναι η οικογένειά µου και το δηµιούργηµά µου τα χαλιά µου» είπε η Δέσποινα Μοιραράκη στο HELLO! και τη Μαρία Κολλιάτσα, “ξεδιπλώνοντας” τη ζωή και την πορεία της.

Πώς αντιμετωπίζετε την πανδημία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε;

Παρά τα lockdown, συνεχίζουμε. Το χειροποίητο χαλί δεν είναι άκρως απαραίτητο, μπορείς να ζήσεις χωρίς να το έχεις στο σπίτι σου. Για να το αποκτήσεις, πρέπει να έχεις καλή ψυχολογία και να επικρατούν στο σπίτι σου ευδαιμονία, χαρά και υγεία, να υπάρχει ευτυχία. Τότε λες: «Να διαμορφώσω και το χώρο μου». Έχουμε καταφέρει να έρχεται σε μας ο κόσμος που θέλει να αγοράσει χαλιά, κάτι το οποίο δεν κοστολογείται. Αυτό είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. Μέσα στην πανδημία, αυξήθηκαν οι πωλήσεις μας στο e-shop της επιχείρησής μας. Παίζει μεγάλο ρόλο το όνομά μας γιατί όλοι ξέρουν ότι το χαλί που θα πάρουν από την επιχείρηση Μοιραράκη, που είναι υπεύθυνη και καταξιωμένη, σέβεται τον πελάτη της και έχει άριστα προϊόντα, θα είναι τέλειο. Στο e-shop, λοιπόν, μας κλείνει ο πελάτης ένα ραντεβού κι εμείς, αντί να του πάμε ένα χαλί στο σπίτι του, του παραδίδουμε δύο ή τρία για να επιλέξει. Επίσης, μας βοηθά πολύ το τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου κάνουμε επιθετική πώληση καθώς μπαίνω στα σπίτια του κόσμου. Οπότε, την ώρα που παρουσιάζω τα χαλιά μας, αν τους αρέσει κάτι το αγοράζουν. Μάλιστα μου έχουν πει πελάτες μου: «Εμείς δεν θέλαμε χαλί, αλλά, με τον τρόπο σου, πήραμε όχι μόνο ένα, αλλά δύο».

Πού κατασκευάζονται τα χαλιά;

Ειδικά στην Ινδία κατασκευάζονται τα μοντέρνα χειροποίητα χαλιά και πάνω από δεκαπέντε οικοτεχνίες δουλεύουν για μας. Έκανα μεγάλη επένδυση και έφερα περισσότερα χαλιά επειδή σκέφτηκα ότι ο κόσμος θα επανέλθει στην κανονικότητα και θα θελήσει να φτιάξει το σπίτι του. Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, το μέρος όπου κουρνιάζουμε, μέσα σε αυτό ζούμε την αγάπη και τη θαλπωρή της οικογένειάς μας. Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, οι περισσότεροι άρχισαν να το προσέχουν: διαμόρφωσαν την εσωτερική διακόσμηση, έβαλαν χαλιά, έδειξαν τον πρέποντα σεβασμό στο σπίτι τους. Επειδή το είδα να έρχεται όλο αυτό χάρη στην απήχηση που είχαν τα τηλεοπτικά μου προγράμματα, έφερα αριστουργήματα, φανταστικά χαλιά. Δεν φοβήθηκα, επένδυσα σε εμπόρευμα με νέα χρώματα και σχέδια και έχω να δείξω στον κόσμο καταπληκτικές προτάσεις. Καθώς λοιπόν δεν μπορούμε να τις παρουσιάσουμε σε ένα μεγάλο event, διοργανώνουμε το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Bazaar στα δύο καταστήματά μας, στη Νέα Ερυθραία και τη Γλυφάδα.

Αναφέρατε ότι μεγαλώσατε ορφανή.

Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 6 χρονών και εμένα και την αδελφή μου μας μεγάλωσε η μητέρα μας. Ο πρώτος μου σύζυγος, ο οποίος με περνούσε δεκαεπτά χρόνια, ασχολούνταν με τις αντίκες. Στο χώρο του χαλιού είμαι αυτοδημιούργητη, είμαι όμως πολύ γνωστή παγκοσμίως ως γνώστρια στο χειροποίητο χαλί. Είμαι πολύ εξειδικευμένη και διαθέτω μεγάλη εμπειρία.

Εισάγετε κυρίως από Ινδία;

Από όλες τις χώρες της Ανατολής. Από την Περσία και το Πακιστάν φέρνω τα κλασικά χαλιά και από την Ινδία τα μοντέρνα.

Σε αυτά τα ταξίδια σάς έχει συμβεί ποτέ κάτι που σας φόβισε;

Λόγω COVID, δεν ταξιδεύω τα δύο τελευταία χρόνια. Όταν όμως πήγαινα στην Περσία, είχα υποστεί πολλά. Το 1980 ήταν άλλα τα ήθη και τα έθιμα και έβλεπαν διαφορετικά τη γυναίκα στο χώρο εργασίας, και πολύ περισσότερο στις χώρες της Ανατολής, όπου η θέση της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένη.

Ως καταξιωμένη και αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, κοιτάζοντας πίσω, ποιος στόχος και ποια ανάγκη σάς έφτασαν μέχρι εδώ;

Κυρίαρχος λόγος που έφτασα μέχρι εδώ ήταν ότι για μένα δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ήταν μονόδρομος, έπρεπε να δουλέψω και να επιβιώσω για να ζήσω τον εαυτό μου και τα παιδιά μου. Το κίνητρο της ζωής με έκανε να έχω πολύ μεγάλη επιμονή να ορθοποδήσω, να επιτύχω και να πάω μπροστά. Η εργατικότητά μου –δούλευα ατέλειωτες ώρες– και το πάθος μου για αυτό που κάνω ήταν εξίσου σημαντικοί παράγοντες.

Πόσο κοστίζει ένα χειροποίητο χαλί;

Ξεκινά από ένα μικρό κομμάτι στα 200 ευρώ και ανεβαίνει.

Αν κάποιος θέλει ένα custom χαλί;

Η αξία ενός χειροποίητου χαλιού συνυπολογίζεται από πολλούς παράγοντες συγχρόνως, από τι υλικό είναι φτιαγμένο, μαλλί ή μετάξι, από το σχέδιο, από το χρόνο κατασκευής, από την πυκνόητα, τη χώρα προέλευσης, το χρώμα.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, είπατε ποτέ «κουράστηκα, δεν μπορώ, θέλω να σταματήσω»;

Πριν από την οικονομική κρίση, υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν: «Πόσο πια θα δουλεύω; Δεν μπορώ άλλο!». Όταν όμως ήρθε η κρίση, έλεγα «Παναγία μου, συγχώρησέ με, αμάρτησα». Τότε δεν προλάβαινα και, λόγω ψυχικής και σωματικής κόπωσης, έλεγα «όχι άλλο» και τώρα που έχουμε δουλειά πιστεύω ότι είναι ευλογία και λέω «ευχαριστώ, Παναγία μου». Είναι ευλογία το να έχουμε υγεία και να μπορούμε να δουλεύουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΙΡΑΡΑΚΗ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ