Η τραγουδίστρια που ερμήνευσε περισσότερα από 1500 τραγούδια και υπήρξε η πιο ακριβοπληρωμένη της δεκαετίας του ΄60 είχε έντονη και δύσκολη προσωπική ζωή. Στην Καίτη Γκρέυ δεν χαρίστηκε τίποτα.
Η Καίτη Γκρέυ γεννήθηκε στη Σάμο ως ως Αθανασία Γκιζίλη στις 14 Μαΐου 1924. Είχε 3 αδέρφια και δόθηκε από τη μητέρα της για υιοθεσία στην οικογένεια Καλαΐτζη.
Η Αγγελική Καλαΐτζη, όπως έγινε αργότερα το όνομά της, μεγάλωσε στον Πειραιά στα Ταμπούρια και λάτρεψε τους θετούς της γονείς. Ο πατέρας της την έπαιρνε στην πλάτη κι έκαναν βόλτα. Όταν όμως έγινε 7 ετών τον έχασε. Είχαν φράξει οι πνεύμονές του αφού δούλευε στα τσιμέντα. Ήταν η απώλεια που τη σημάδεψε. Η θετή μητέρα της στο μεταξύ, μετά την απώλεια του συζύγου της, πλένει πιάτα σε νυχτερινά μαγαζιά, δουλεύει στο εργοστάσιο του Παπαστράτου για να καταφέρνουν να επιβιώνουν. Η Κικίτσα, όπως την αποκαλούσαν, δεν μπορούσε να πάει σχολείο γιατί δεν είχε ούτε πιστοποιητικό γέννησης ούτε πιστοποιητικό βάφτισης. Η βιολογική της μητέρα δεν τα έδινε γιατί δεν την άφηναν να την δει.
«Γεννήθηκα στη Σάμο. Όταν ήμουν ενός χρονού με υιοθέτησε ένα αντρόγυνο, μεγάλοι άνθρωποι, στα Ταμπούρια του Πειραιά, Καισαρείας 14. Η μαμά μου, η πραγματική, δεν έδωσε μόνο εμένα για υιοθεσία έδωσε και τον αδερφό μου, το Γιάννη. Δεν μπορούσε να μας ζήσει. Τέτοια φτώχεια στη Σάμο. Το προξενιό, γι’ αυτή την υιοθεσία, το ‘κανε η αδελφή της θετής μου μαμάς που έμενε κι αυτή στη Σάμο. Το νέο μου μπαμπά τον λέγανε Κώστα και τη μαμά μου Ευρύκλεια», έλεγε η ίδια στον Γιώργο Χρονά και το βιβλίο Καίτη Γκρέυ: Αυτή είναι η ζωή μου.
Η υιοθεσία
Η βιολογική της μητέρα μπήκε στη ζωή της αργότερα και η Καίτη Γκρέυ είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στη Νανά Παλαιτσάκη πώς είχε μάθει ότι ήταν υιοθετημένη.
«Όταν ήμουν μικρή και μια κυρία μού έφερνε σοκολάτες και καραμέλες, ρωτούσα τη μητέρα μου ποια είναι αυτή η κυρία. Μου έλεγε ότι είναι μια θεία, που μας αγαπάει. Μεγάλωσα στα ξένα χέρια, αλλά αυτή η γυναίκα που με μεγάλωσε με λάτρεψε. Ήταν πραγματική μου μάνα. Μια μέρα, γυρνώντας από το νηπιαγωγείο, συνάντησα αυτή τη “θεία” στον δρόμο. Ήταν με έναν αστυνομικό και μόλις με είδε είπε “Να ‘το, να ‘το!”. Την είδα και τη ρώτησα, γιατί δεν έρχεται πια σπίτι μας. Μου είπε ότι δεν ήταν εδώ και έλειπε και μου είπε να πάω σπίτι της, να παίζω με τα παιδιά της», είχε πει.
Και συνέχισε η Καίτη Γκρέυ λέγοντας: “και με πήρε σπίτι της και πέσανε τα αδέρφια μου – φυσικά ήταν αδέρφια μου – και εκείνη την ώρα μου είπε “εγώ είμαι η σκύλα η μάνα σου που σε έδωσα γιατί δεν μπορούσα να σε ζήσω”. Της είπα ότι θέλω να κάτσω μαζί της και δεν θέλω να πάω στην “άλλη”. Μου είπε ότι αν δεν πάω θα την βάλουν φυλακή. Η θετή μου μητέρα είχε καλέσει την αστυνομία και όταν πήγα σπίτι είπα στη θετή μου μητέρα: “δεν είσαι εσύ η μαμά μου δώσε μου τα ρούχα μου να πάω στην άλλη”. Είχα πολλές τέτοιες πικρίες στη ζωή μου”.
Οι αποκαλύψεις την συγκλόνισαν. Πήγε στο σπίτι, έπαιξε με τα αδέρφια της αλλά βρισκόταν σε σύγχυση καθώς δεν ήξερε πια ποιο είναι το σπίτι της. Κάπου εκεί ξεκινάει ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο μάνες.
Η κατοχή
Τα χρόνια της κατοχής η θετή της μητέρα, τη στέλνει πίσω στη Σάμο για να γλιτώσει την πείνα και τις βόμβες. Σύμφωνα με τις δικές της διηγήσεις, βρέθηκε να ζει με μία θεία της, που την έδερνε, την άφηνε νηστική, την έταζε σε Ιταλούς. «Πήγαινε μέσα μωρή, θα σε χαϊδέψει μόνο, δε θα σε φάει», λέει στο παιδί, που είναι δεν είναι έντεκα χρόνων.
Ένας Ιταλός ήταν τελικά που την έσωσε από τα χέρια της και την έβαλε σε μία βάρκα να περάσει στην Τουρκία, μαζί με μία ελληνική οικογένεια και τελικά φτάνει μετανάστες μέχρι την Αίγυπτο. Εκεί, με το τέλος του πολέμου, τη βάζουν σε ένα πλοίο για να επιστρέψει στον Πειραιά και να βρει τη μητέρα της (τη θετή). Είναι 15 ετών.
Ο γάμος στα 14 της
Πράγματι βρίσκει τη μητέρα της. Το κορίτσι όμως έπρεπε να εργαστεί για να επιβιώσει κι έτσι μαθαίνει μοδίστρα. Ένας γείτονάς τους, ο Νίκος Ηλιάδης, ζητάει σε γάμο την κοπέλα. Η Κική όμως δεν τον θέλει. Όμως θα παντρέψουνε την 14χρονη Κική με τον 22 χρόνια μεγαλύτερό της Νίκο. Για 10 μέρες η Κική δεν άφηνε τον σύζυγό της να την ακουμπήσει. Εκείνος τελικά, για να καταφέρει να κοιμηθεί μαζί της, της έριξε υπνωτικά χάπια.
Μένει έγκυος στον Φίλιππο, τον γιο της. Ο γάμος, είναι σκέτη αποτυχία. Ο Νίκος δεν δουλεύει και τη ζηλεύει. Όταν το παιδί γεννιέται, ζηλεύει ακόμα πιο πολύ γιατί αυτό έχει γαλανά μάτια. «Μα όλα τα μωρά γαλανά μάτια έχουνε» λέει αυτή.
Για τη ζήλια του άντρα της, θυμάται η Καίτη Γκρέυ: «Μ’ αναποδογύρισε την σκάφη και μου χύσε όλα τα νερά στο σπίτι γιατί ακριβώς δεν ήθελε να βγαίνω ούτε έξω απ την πόρτα. Δεν ήθελε ούτε με γειτόνισσα να μιλάω, μπορώ να πω και κάτι που ‘ναι φριχτό, όταν έφευγε, κοίταζε τι κυλόττα φοράω. Γιατί όταν γύριζε απ την δουλειά του, ήθελε να φοράω την ίδια κυλόττα, γιατί αν άλλαζα κυλόττα τι θα γινότανε;»…
Εμφανίζεται στο σπίτι ο αδερφός της ο Γιάννης και την φέρνει σε επαφή με την βιολογική τους μητέρα. Σε μια κρίση ζήλιας ο άντρας της την απειλεί με ένα σπασμένο μπουκάλι και τότε εκείνη ακολουθεί τον αδερφό της στο σπίτι του. Η γυναίκα του αδερφού της όμως δεν την θέλει, αλλά ούτε και στην θετή της μητέρα μπορεί να μείνει καθώς το σπίτι της είναι διπλανό με του συζύγου της.
Είναι 16 ετών με ένα 11μηνο παιδί στην αγκαλιά. Λόγω των συνθηκών θα της πάρουν το παιδί της. Όταν θα ζητήσει από την βιολογική της μητέρα να πιάσουν μαζί ένα σπίτι, που θα πληρώνει η ίδια, την διώχνει. Για δεύτερη φορά. Της ζητάει μάλιστα πίσω κι ένα κρεβάτι που της είχε κάνει δώρο στο γάμο, γιατί σκόπευε κι εκείνη να φτιάξει την ζωή της.
Ο βιασμός
Η Κική τελικά βρίσκει καταφύγιο σε μια θεία της και αρχίζει να εργάζεται σκληρά σε συσκευαστήριο ελιών, σε χρυσοχοείο, σε υφαντουργείο. Τα λεφτά τα δίνει στην θεία της κι εκείνη με την σειρά της τα δίνει στον Γιώργο, έναν φαντάρο που είχαν σχέση. Μια μέρα, που βρισκόταν μόνη της στο σπίτι, ήρθε εκείνος, την χτύπησε και την βίασε κατ’ επανάληψη. Όταν λίγο αργότερα γύρισε η θεία στο σπίτι και η Κική της φανέρωσε τι έγινε, αν και αγαπούσε τον νεαρό, τον έδιωξε αμέσως. Εκείνη την ημέρα έμεινε έγκυος η Κική χωρίς να το γνωρίζει. Όταν το κατάλαβε την έπιασε απελπισία. Κάθε μέρα έπαιρνε κινίνα και πηδούσε από σκάλες στο έδαφος για να αποβάλει.
Μόλις γίνεται γνωστή η εγκυμοσύνη, η θεία την διώχνει από το σπίτι. Η θετή της μάνα θα δώσει όμως την λύση. Την στείλει στον Βόλο, σε μια συγγενή της. Το μωρό γεννιέται πρόωρα. Οι γιατροί δε δίνουν ελπίδες πως θα επιβιώσει και για την θερμοκοιτίδα όμως χρειάζονται λεφτά.
Η Κική ορκίζεται ότι το παιδί της θα ζήσει. Γυρίζει στην Αθήνα και ο πατέρας του παιδιού της βρίσκει δουλειά σε ένα σκοπευτήριο στην Πανεπιστημίου. Τα λεφτά τα δίνει στον ίδιο κι αυτός τα παίζει στον Ιππόδρομο. Και το μωρό, της προτείνει να το αφήσει σε καμιά πόρτα. Προτιμάει να πεθάνει μαζί του παρά να το αφήσει. Κι έτσι το παίρνει στην αγκαλιά της και πηγαίνει στην Ακρόπολη με σκοπό να σκοτωθούν. Καθισμένη σε μια πέτρα με το παιδί στην αγκαλιά την βρήκε η αστυνομία.
Τα προβλήματα υγείας τους παιδιού συνεχίζονται. Η Κική δουλεύει παντού και παρακαλάει όποιον μπορεί για να βοηθήσει το παιδί της, όμως το βάζουν σε ορφανοτροφείο χωρίς την άδειά της. Κλέβει το μωρό της από το ορφανοτροφείο, παντρεύεται τον δεύτερο σύζυγό της, τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο και καταφέρνει να πάρει και τα δυο της παιδιά μαζί. Κι αυτός ο γάμος όμως έμελλε να μην κρατήσει.