Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη θέλησε να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος σήμερα 29/7/2021 γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του.
Έτσι, λοιπόν, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» μοιράστηκε μια κοινή τους φωτογραφία και τα λόγια με τα οποία τον σκιαγράφισε ήταν άκρως τιμητικά, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου και του ταλέντου του.
«Ο αγαπημένος μου Μίκης, ο Μίκης όλων των Ελλήνων γίνεται σήμερα 96 ετών. Το έργο και η έμπνευση, το όραμα και η αγάπη του για την πατρίδα μας, το ταλέντό του και η μεγάλη του καρδιά παραμένουν ένας φωτεινός φάρος, τον οποίο έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Αγαπημένε μου Μίκη, μέσα από την καρδιά μου, σου εύχομαι Χρόνια Πολλά. Είσαι πάντοτε στην καρδιά και στη σκέψη μου ένας πολύτιμος φίλος, μα πάνω από όλα ένας σπουδαίος Έλληνας. Σε ευχαριστούμε για όλα! Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη
Ο κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες και στιχουργούς. Ακόμη, ασχολήθηκε με την πολιτική και υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει καταπιαστεί με πολλά και διάφορα είδη μουσικής, και έχει συνθέσει το πιο διάσημο διεθνώς ελληνικό μουσικό άκουσμα, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου και συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ.
To 1970, για τη μουσική στη ταινία “Ζ”, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική ενώ το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους, ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).