Ο Κώστας Σόμμερ και η Βαλεντίνη Παπαδάκη μίλησαν στο περιοδικό HELLO! αποκλειστικά και μοιράζονται την αλήθεια τους αλλά και τον τρόπο σκέψης τους, ενώ τονίζουν με ειλικρίνεια ότι ποτέ κανείς δεν είναι έτοιμος να γίνει γονιός.
Περιμένετε την κορούλα σας. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΜΜΕΡ: Ανυπομονώ να έρθει το κοριτσάκι μας. Είναι δώρο Θεού να έχεις ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, να ζεις και τους δύο κόσμους. Σαφώς και υπάρχει το άγχος του να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην οικογένειά μας αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Ευτυχώς, η Βαλεντίνη έχει μια εύκολη εγκυμοσύνη, αλλά έχουμε κι ένα εύκολο πρώτο παιδί – γιατί, αν το πρώτο είναι εύκολο, προχωράς ομαλότερα στο δεύτερο.
ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Εγώ θα προσθέσω ότι έχω ένα άγχος για το πώς θα δεθούν τα παιδιά –μήπως ζηλέψει ο Ιάσονας, μήπως νιώσει ότι ήρθε κάποιος να του πάρει τον μπαμπά και τη μαμά– και, πρακτικά, αναφορικά με τις δουλειές μας. Είμαι σίγουρη όμως ότι θα τα καταφέρουμε.
Θέλατε δεύτερο παιδί, ωστόσο προέκυψε λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι είχατε υπολογίσει, σωστά;
Β.Π.: Σωστά! Από τη μία, ναι, ήρθε νωρίτερα, από την άλλη είναι ευλογία όποτε κι αν έρθει. Και τελικά, έτσι όπως συνέβη ήταν καλό γιατί δεν ξέρω αν θα ξαναέμπαινα στη διαδικασία λόγω του ότι είχε στρωθεί η καθημερινότητά μας. Ίσως να μην το έπαιρνα εύκολα απόφαση.
Κ.Σ.: Είναι ωραίο να κάνουμε σχέδια, αλλά, όταν υπάρχουν οικογένειες που προσπαθούν επί χρόνια να αποκτήσουν ένα παιδάκι, κι εσένα σου έρχεται εύκολα και με μια εύκολη εγκυμοσύνη, είναι χαρά. Έχω φίλους που μετά το πρώτο παιδί δεν ξαναμπήκαν στη διαδικασία.
Βαλεντίνη, τα τελευταία χρόνια είσαι «πολύ» έγκυος. Πόσο εύκολο είναι;
Β.Π.: Νομίζω πως είμαι μόνο έγκυος! Οι φίλοι του Κώστα που με γνωρίζουν τώρα με ξέρουν μόνο έγκυο. Βλέπουν φωτογραφίες από τα παλιά και λένε «δεν γίνεται να είσαι εσύ!». Τη φράση «η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος της γυναίκας» πρέπει να την έχει σκεφτεί άντρας. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι έχω μια εύκολη εγκυμοσύνη. Γενικά, όμως, δεν είναι εύκολο – αλλάζει η ψυχολογία σου, δεν σου κάνουν τα ρούχα σου, αισθάνεσαι χάλια. Οι ορμόνες σου που δεν σταθεροποιούνται ποτέ, η πείνα που δεν σταματά ποτέ, πόσο μάλλον όταν μπαίνεις και στο τελευταίο τρίμηνο, όταν βαραίνει η εγκυμοσύνη και βαραίνεις κι εσύ η ίδια… Προσωπικά, είμαι έγκυος σχεδόν τρία χρόνια γιατί χάσαμε το πρώτο παιδάκι μας και κατευθείαν έμεινα έγκυος στον Ιάσονα.
Κώστα, εσύ πώς βιώνεις τις εγκυμοσύνες της συζύγου σου;
Κ.Σ.: Το θεωρώ ένα θαύμα όλο αυτό. Ξαναλέω, ευτυχώς δεν είχαμε δυσκολίες, μόνο μικρά ξεσπάσματα, που είναι λογικά.
Βαλεντίνη, πόσο διαφορετικά βιώνεις τις δύο εγκυμοσύνες;
Β.Π.: Η πρώτη μού φάνηκε ατελείωτη γιατί γέννησα 42 μηνών. Εξετάζαμε τα πάντα εξονυχιστικά, ενώ πλέον είμαστε εξοικειωμένοι. Έχω φτάσει στον έβδομο μήνα και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Επιπλέον, είναι πιο εύκολη επειδή δεν έχω πάρει τα κιλά που είχα στην πρώτη εγκυμοσύνη και, παράλληλα, τώρα έχουμε τις δουλειές και την καθημερινότητά μας.
Κ.Σ.: Στην πρώτη εγκυμοσύνη είχαμε καραντίνα. Το μόνο που κάναμε ήταν να τρώμε και να βλέπουμε στο internet πώς αναπτύσσεται το παιδί, ενώ τώρα, επειδή οι ρυθμοί είναι κανονικοί, δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στον έβδομο μήνα.
Είχατε πει ότι θέλατε το πρώτο παιδί να είναι κοριτσάκι. Τώρα εκπληρώνεται η επιθυμία σας.
Β.Π.: Έχω ερωτευτεί τόσο το παιδί μου που δεν με νοιάζει ό,τι κι αν ερχόταν τώρα. Σημασία έχει να είναι υγιές.
Κ.Σ.: Το αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι είναι δευτερεύον τελικά. Ο Ιάσονας είναι πολύ προχωρημένο παιδί. Αν και 9 μηνών, περπατά και συνεννοείται.
Πώς του εξηγήσατε την εγκυμοσύνη της μαμάς του;
Β.Π.: Του λέμε: «Εδώ είναι η αδελφή σου, σε λίγο θα είμαστε τέσσερις».
Κ.Σ.: Χαϊδεύει την κοιλιά της μαμάς του και της δίνει φιλάκια. Είναι τόσο μικρός που σύντομα δεν θα θυμάται τον εαυτό του μόνο του. Θα έχει το σύνδρομο του διδύμου, όπως λένε.
Ωστόσο σας αγχώνει το πώς θα υποδεχθεί την αδελφή του;
Κ.Σ.: Έχουμε αυτή την ανησυχία. Όλοι αγχωνόμαστε με πολλά πράγματα πριν γίνουμε γονείς. Και με τον Ιάσονα είχαμε πολλά άγχη και ερωτήματα και, όταν ήρθε, τα πάντα κύλησαν.
Β.Π.: Ο Κώστας έχει ενεργό ρόλο με τον Ιάσονα και θεωρώ ότι δεν θα αισθανθεί άσχημα, θα έχει ισάξιο χρόνο. Ελπίζω να μη νιώσει κάποια ανασφάλεια.
Έχετε συμβουλευτεί ειδικούς για το πώς θα είναι όταν θα έρθει το δεύτερο παιδί, κυρίως όσον αφορά τον Ιάσονα;
Κ.Σ.: Ρωτάμε γενικά την παιδίατρό μας, αλλά νομίζω ότι είναι στο χέρι μας για το πώς θα είναι τα πράγματα.
Β.Π.: Ρωτάμε και κάποιους φίλους μας που έχουν την εμπειρία. Πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη έρευνα.
Κ.Σ.: Εγώ έχω και μια προσωπική ανησυχία: θα ήθελα να προσφέρω και μια μόρφωση στα παιδιά μου, να έχω την οικονομική άνεση ώστε να αντεπεξέλθω.
Είναι κανείς έτοιμος ποτέ να γίνει γονιός;
Κ.Σ.: Όχι! Πάντα νομίζεις ότι κάτι λείπει, πάντα φοβάσαι ότι δεν είσαι έτοιμος. Είναι άλλωστε λογικό αφού οι συνθήκες στη ζωή μας ποτέ δεν είναι όλες τέλειες.
Β.Π.: Το βασικό είναι ότι δεν ξέρεις πώς είναι αυτή η συνθήκη. Αν ήξερες και μπορούσες να διαλέξεις, θα ήταν πιο απλό. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό που έρχεται, δεν νομίζω ότι μπορείς να πεις «τέλεια θα το κάνω». Φοβάσαι ότι δεν έχεις το ιδανικό σπίτι, ότι δεν θα μπορείς να το μεγαλώσεις, αλλά τελικά το μωρό θέλει μόνο αγάπη.
Υπάρχει η άποψη ότι τα παιδιά αποξενώνουν το ζευγάρι. Ισχύει στη δική σας περίπτωση;
Κ.Σ.: Συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων και της δουλειάς, εννοείται ότι λιγοστεύουν ο χρόνος και η ενέργεια. Αυτό είναι μια πρόκληση στη σχέση. Από την άλλη, όμως, τα παιδιά δένουν πολύ το ζευγάρι. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς τη Βαλεντίνη.
Β.Π.: Αν έχεις την ικανότητα να αντιληφθείς αυτό που σου συμβαίνει, αντιλαμβάνεσαι και ότι η προτεραιότητά σου είναι το παιδί σου. Πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση στο ζευγάρι.
Έχετε μια διαφορά ηλικίας. Πώς είστε με αυτό;
Β.Π.: Ο Κώστας δεν είναι ένας κλασικός 48χρονος, όπως φανταζόμουν ότι είναι η γενιά του. Είναι τόσο δραστήριος που πολλές φορές δεν καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας.
Κ.Σ.: Για την ηλικία της, είναι πολύ ώριμη και δεν εισέπραξα ποτέ αυτήν τη διαφορά. Δικαιώθηκα άλλωστε γιατί χειρίζεται πολύ καλά το μαγαζί της, το Valentine & Co, την οικογένειά της, τις υποχρεώσεις της.
Η γυναίκα αποτελεί πια πολυεργαλείο.
Β.Π.: Σίγουρα αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να είσαι καλή σε όλα, αλλά βρίσκεις τη φόρμουλα. Αγχώνεσαι όμως μέχρι να το καταφέρεις γιατί δεν θέλεις να παραμελήσεις την οικογένεια και το σύντροφό σου.
Κ.Σ.: Οι γυναίκες έχουν άλλο όριο στην κούρασή τους, βρίσκουν δυνάμεις –γιατί είναι η φύση τέτοια– για την οικογένεια και τα παιδιά τους.
Με τι ιδανικά και αξίες θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας;
Κ.Σ.: Είμαι πολύ υπερήφανος που όλοι μάς λένε για τον Ιάσονα τι καλό παιδί που είναι, κοινωνικό, χαμογελαστό, βοηθά τα άλλα παιδάκια. Θέλω τα παιδιά μας να γίνουν μυαλωμένοι και καλοί άνθρωποι που θα προσφέρουν στην κοινωνία. Το πιο σημαντικό για τις επόμενες γενιές είναι να έχουν συνείδηση. Δημιουργούμε μάλιστα μια ΜΚΟ μέσω της οποίας παιδιά που προέρχονται από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον θα μπορούν να ξαναενταχθούν στην κοινωνική ζωή.
Β.Π.: Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα.
Πώς προέκυψε η ιδέα της ΜΚΟ;
Β.Π.: Ο Κώστας έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ από τότε που έγινε μπαμπάς.
Κ.Σ.: Με θλίβει να βλέπω έναν άνθρωπο που έχει ικανότητες να κάνει κάτι στη ζωή του, αλλά έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες ή δεν του έχει δείξει κάποιος το σωστό δρόμο, κάτι που θα στοιχίσει αύριο στην κοινωνία.
Βαλεντίνη, πρόσφατα έχασες τον πατέρα σου. Πώς το διαχειρίστηκες και πώς θα περιγράψεις στα παιδιά σου τον παππού τους;
Β.Π.: Ο πατέρας μου είχε χρόνια πρόβλημα, ήταν ανοϊκός, οπότε ήταν κάτι που περιμέναμε κατά κάποιον τρόπο. Ως άνθρωπος, αντιμετωπίζω τα προβλήματά μου και δεν τα παρατάω. Έτσι έγινε και με την απώλεια του πατέρα μου. Θέλω να μεταφέρω στα παιδιά μου ότι ο παππούς τους ήταν καλός άνθρωπος και λυπάμαι που δεν θα τον γνωρίσουν. Το μόνο που θέλω είναι η απώλειά του να μην έχει επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού που έχω μέσα μου γιατί αυτά αποτυπώνονται. Αυτό με αγχώνει, καθώς υπήρχαν ημέρες που ήμουν πολύ στενοχωρημένη.
Κ.Σ.: Ήταν κάτι που, αν και η οικογένειά του το περίμενε χρόνια, ήρθε λίγο απότομα. Πιστεύω πως είναι εγωιστικό το να μην επιθυμούμε να φύγει κάποιος επειδή δεν θέλουμε να νιώσουμε εμείς τον πόνο της απώλειας ενώ ο ίδιος τυραννιέται. Η απώλεια του πατέρα της Βαλεντίνης θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε ο Ιάσονας.
Τι είναι η Βαλεντίνη για σένα, Κώστα, και τι είναι ο Κώστας για σένα, Βαλεντίνη;
Κ.Σ.: Δεν υπάρχει πιο δυνατή λέξη από την «οικογένεια». Για μένα η Βαλεντίνη είναι η οικογένειά μου γιατί έφτασα σε μια ηλικία όπου δεν πίστευα ότι θα το ζήσω. Οπότε, μου έδωσε ένα σπουδαίο δώρο. Μέχρι και η μητέρα μου μου λέει: «Πού τη βρήκες αυτή την υπέροχη γυναίκα;».
Β.Π.: Για μένα ο Κώστας είναι όλη μου η ζωή. Η ζωή και η κοινωνική ζωή μου είναι πρώτα εκείνος και μετά οι υπόλοιποι. Είναι πολύ σημαντικός για μένα σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο ως σύντροφος.
Θα παντρευτείτε με θρησκευτικό γάμο;
Β.Π.: Αν περιμένετε να το δείτε, θα περιμένετε πολύ καιρό! Μπορεί κάποια στιγμή να το κάνουμε αυθόρμητα, αλλά, προς το παρόν, δεν είναι καθόλου στα σχέδιά μας.
Κ.Σ.: Αφού δεν έγινε στη βάφτιση… Σε μια τέτοια εποχή, είναι ένα βαρύ έξοδο που θα προτιμούσα να διαθέσω για την οικογένειά μου. Ο μεγαλύτερος όρκος είναι μεταξύ μας, ούτε μπροστά από τον Θεό ούτε μπροστά από την εκκλησία.
Έχετε πολύ ωραία χημεία μεταξύ σας. Σας έχουν κάνει ποτέ πρόταση να δουλέψετε στην τηλεόραση μαζί;
Κ.Σ.: Ναι, αλλά προέκυψαν οι εγκυμοσύνες και έχει παγώσει λίγο όλο αυτό. Πρόσφατα, μάλιστα, κάναμε μια σχετική συζήτηση. Εγώ το βρίσκω ενδιαφέρον. Η Βαλεντίνη δεν προσποιείται, αλλά εγώ της λέω να είναι ο εαυτός της, και σε όποιον αρέσει.
Β.Π.: Ο Κώστας έχει συνηθίσει, είναι η δουλειά του. Εγώ, μόνο στην ιδέα, νιώθω στρες, αλλά ο Κώστας μού το κάνει πολύ εύκολο. Θα είχα όμως πολλά να σκεφτώ. Πρώτον, ότι θα περνούσαμε περισσότερες ώρες μαζί και σε επαγγελματικό επίπεδο, κάτι το οποίο δεν έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και για το οποίο έχω ακούσει ότι επηρεάζει πολύ το ζευγάρι. Δεύτερον, δεν το έχω ξανακάνει και δεν μου αρέσει να αποτυχαίνω. Κυρίως, όμως, θα σκεφτόμουν τα παιδιά μου.
Τι πρόταση σας έκαναν;
Κ.Σ.: Έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων κάτι ελαφρύ ενημερωτικό, πρωινομεσημεριανό ας πούμε. Μας έγιναν και κάποιες προτάσεις για ένα reality, τις οποίες θα με ενδιέφερε να ξανασυζητήσω. Μάλιστα το κανάλι έχει κάνει τώρα μια παρόμοια κίνηση. Δέχθηκα επίσης μια πρόταση για μυθοπλασία, για μια σειρά την οποία παρακολουθούμε και στην οποία ενδέχεται να ενταχθώ.
Ποια δουλειά σου στην υποκριτική ξεχωρίζεις;
Κ.Σ.: Μια δουλειά που μου αρέσει πολύ είναι ένα shortfilm που είχα κάνει στην Αμερική, το οποίο πήρε πολλά βραβεία, το «Available Men». Πολύ έξυπνο και αστείο, ήταν για μένα μια πολύ καλή είσοδος στην Αμερική. Όσον αφορά την Ελλάδα, αγαπώ όλες τις δουλειές μου, ενώ είχα και την τύχη να πάνε πολύ καλά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία, όλες έχουν σημαντική θέση στην καρδιά μου.
Μετανιώνεις που δεν κυνήγησες μια πιο διεθνή καριέρα;
Κ.Σ.: Κάποια στιγμή τα ζύγισα και αποφάσισα ότι το να μείνω στην Αμερική και να κυνηγήσω μια πιο διεθνή καριέρα εμπεριείχε πολλά ρίσκα για μένα, θα χανόμουν μέσα σε αυτό το κυνήγι. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι ηλικίας 40, 40+ που ακόμη δεν έχουν κάνει το breakthrough. Προτίμησα λοιπόν να επιστρέψω, να στήσω μια πιο ελεγχόμενη και σταθερή ζωή και να μπω στη διαδικασία να δημιουργήσω οικογένεια.
Β.Π.: Επιπλέον, ο Κώστας είχε πολλές προτάσεις που θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί, αλλά κόλλησαν στο διαδικαστικό κομμάτι.
Αν κάποιο από τα παιδιά σας σας πει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός ή να ασχοληθεί με το makeup, πώς θα αντιδράσετε;
Κ.Σ.: Πάνω απ’ όλα, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα. Θα στηρίξουμε την επιλογή τους, αλλά, ιδανικά, θα προτιμούσα να ασχοληθούν με κάτι λίγο πιο χειροπιαστό, πιο σίγουρο, και να σπουδάσουν. Έχουν αλλάξει οι εποχές.
Β.Π.: Να το κάνουν ως χόμπι, να μην είναι η κύρια δουλειά τους.
Εσύ, Κώστα, έχεις σπουδάσει στην Αμερική. Θα παρότρυνες τα παιδιά σου να σπουδάσουν στο εξωτερικό;
Κ.Σ.: Αν έχω την οικονομική άνεση, εννοείται.
Β.Π.: Μόνο που το σκέφτομαι, τρέμει το φυλλοκάρδι μου – ειδικά αν πρόκειται για τόσο μακριά όπως η Αμερική. Αν είναι όμως καλύτερο για το μέλλον τους –χωρίς να υποβαθμίζουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια–, σαφώς θα θέλαμε να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Κώστα, του μιλάς γερμανικά του Ιάσονα;
Κ.Σ.: Θα φάω παντόφλα μετά! Θα ήθελα να του μιλώ παραπάνω.
Θα πάει όμως σε σχολείο όπου θα μάθει γερμανικά.
Β.Π.: Είναι εφόδιο το ότι ο Κώστας έχει μεγαλώσει τρίγλωσσος – έχει ως μητρικές γλώσσες τα ελληνικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Ωστόσο, επειδή δεν μιλώ εγώ γερμανικά, θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί.
Πώς νιώσατε στη βάφτιση του Ιάσονα;
Κ.Σ.: Ήταν συγκινητικό. Όλα ήταν πολύ ωραία, ονειρικά, τόσο στην εκκλησία όσο και στο πάρτι που ακολούθησε. Περάσαμε πολύ όμορφα.
Β.Π.: Συνειδητοποίησα ότι πέρασε ο καιρός, αν και στενοχωρήθηκα γιατί έκλαιγε. Όλα ήταν πολύ όμορφα οργανωμένα. Ο στολισμός ήταν όπως τον θέλαμε και ο Ιάσονας και τα υπόλοιπα παιδάκια ξετρελάθηκαν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΦΑΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣ
FASHION ASSISTANT: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΜΑΛΛΙΑ: ΑΝΝΑ ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΟΥ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ COCO-MAT (ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 70, ΒΟΥΛΑ 16671, ΤΗΛ. 210 9689903) ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ