Πρόσφατα ο Σάκης Ρουβάς σε συνέντευξή του μίλησε για την δύσκολη περίοδο που βίωσε στο σχολείο και το bulling που δέχτηκε επειδή ήταν δυσλεκτικός. Όπως ανέφερε ο τραγουδιστής, “ήθελα να γίνω αστροναύτης αλλά αν δεν είσαι καλός μαθητής αστροναύτης δεν γίνεσαι. Εγώ ήμουν βαριά δυσλεκτικός και έπεφτε πολύ ξύλο. Ξύλο με χάρακα μέχρι την ΣΤ΄Δημοτικού. Πιο οδυνηρό ήταν το τράβηγμα του δασκάλου από τη φαβορίτα”, είπε ο Σάκης Ρουβάς στην “Καθημερινή”.

Εκτός από τον Σάκη Ρουβά είναι πολλοί οι επώνυμοι που κατά καιρούς έχουν μιλήσει ανοιχτά για την δική τους εμπειρία. Ο Πάνος Μουζουράκης έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ότι είχε δυσλεξία. “Διαβάζω μόνο τους τίτλους, δεν διαβάζω πολλά πράγματα. Στο σχολείο ήταν ένας συνδυασμός δυσλεξίας, μυωπίας, τελευταίου θρανίου και με δυσκόλεψε πάρα πολύ”, είχε πει.

Ο Αλέξης Γεωργούλης, μίλησε για τη δυσλεξία έπειτα από μια αμήχανη στιγμή σε ομιλία του στην Ευρωβουλή για την εξόρυξη χρυσού. Η ομιλία έγινε viral και ο ηθοποιός και Ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως “πέρασα σχετικά δύσκολα με τη δυσλεξία. Έπρεπε να επινοήσω και να βρω τρόπους για να είμαι σε ένα επίπεδο που να μπορώ να ακολουθήσω τους ρυθμούς στο σχολείο”.

Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως όταν διάβασε συλλαβιστά ομιλία της στην Βουλή. Η ίδια μιλώντας στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου είπε πως, “δυσκολεύτηκα να διαβάσω επειδή αποσπάστηκε η προσοχή μου, γιατί έχω διάσπαση προσοχής. Μιλάω δημοσίως για τη δυσλεξία μου για να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας ώστε να νιώθουν περήφανοι για τα δυσλεκτικά τους παιδιά”.

Η Ζενεβιέβ Μαζαρί έχει επίσης παραδεχτεί ότι χρειάστηκε πολύ δουλειά για να μπορεί να εκφράζεται σωστά. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι βαριά δυσλεκτική και μιλώντας στην εκπομπή “Φωλιά των Κούκου”, είπε πως έχει κάνει πολλά χρόνια ορθοφωνία και λογοθεραπεία για να μπορεί να μιλάει.

https://www.youtube.com/watch?v=2TZbZBDtbvI&feature=emb_title

Η γνώμη του ειδικού

Ο καθηγητής Ψυχολογίας και Μαθησιακών Δυσκολιών σε γνωστά Πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ελλάδας και των ΗΠΑ και εφευρέτης του σημαντικότερου Τεστ Δυσλεξίας και της ΔΕΠΥ, Γεώργιος Θ. Παυλίδης, μιλάει στο Hello.gr για το θείο δώρο, όπως ονομάζει τη δυσλεξία.

Δυσλεξία

Κύριε Παυλίδη, τι είναι η δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι θείο δώρο όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της, την διαγιγνώσκουμε και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά. Αλλιώς παραμένει διά βίου μια ειδική μαθησιακή δυσκολία του γραπτού λόγου. Ο δυσλεκτικός διαβάζει πολύ αργά, είναι ανορθόγραφος, δεν βάζει τόνους, δυσκολεύεται να μεταφέρει τη σκέψη του στον γραπτό λόγο, γι’ αυτό και εξετάζεται προφορικά, είναι καλύτερος στα πρακτικά μαθήματα από τα θεωρητικά και έχει κακή διαχείριση του χρόνου, με άσκοπα διαλείμματα. Άρα, αν δούμε αυτά τα συμπτώματα και υπάρχει και κληρονομικότητα, τότε θα πρέπει άμεσα να το ψάξουμε.

Υπήρξαν διάσημοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικοί που ήταν δυσλεκτικοί…

Ναι. Έντισον, Αϊνστάιν, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πικάσο, Μπιλ Γκέιτς, Στηβ Τζομπς, Σπίλμπεργκ, πρωθυπουργοί, όπως ο Τσόρτσιλ, πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ ξεκινώντας από τον Ουάσιγκτον. Έχει βιολογική και κυρίως κληρονομική αιτία, όπως και η διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) που συνήθως συνυπάρχουν, και γι’ αυτό υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις εποχές. Περίπου το 9-10% του μαθητικού πληθυσμού έχει δυσλεξία και διατηρείται για όλη τη ζωή, δηλαδή δεν φεύγει από μόνη της, αλλά αν διαγνωστεί έγκαιρα και σωστά στην προσχολική ηλικία ή στις πρώτες τάξεις του σχολείου όπως γίνεται με το ΤΕΣΤ ΠΑΥΛΙΔΗ, τότε μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά το παιδί, να τελειώσει το πανεπιστήμιο, να πάρει διδακτορικό και να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου. Υπάρχουν και δυσλεκτικοί που έχουν πάρει Νόμπελ. Άρα, η δυσλεξία δεν σταμάτησε κανέναν να φτάσει εκεί που του επιτρέπουν οι δυνατότητες και η προσπάθειά του.

Αν δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη της Δυσλεξίας και αρχίζουμε την αρνητική κριτική, τότε αυτή σε συνδυασμό με την σχολική αποτυχία δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και τα παιδιά μας πέφτουν συχνά θύματα μπούλινγκ.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς των μικρών παιδιών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς;

Τα πρωτάκια ξεκινούν να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. Το δυσλεκτικό παιδί μέχρι τα Χριστούγεννα θα μείνει τόσο πίσω στην ανάγνωση και γραφή, που θα ξεχωρίζει από τους συμμαθητές του. Όταν βλέπουμε το παιδί μας να μένει υπερβολικά πίσω, όταν υπάρχει κληρονομικότητα, όταν το παιδί αργήσει να μιλήσει (π.χ. στην ηλικία των 3 ή 4 ετών), είναι πρόωρο ή ελλιποβαρές, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε. Το διαγνωστικό κριτήριο της δυσλεξίας διεθνώς είναι η πολύ αργή ταχύτητα της ανάγνωσης, από την πρώτη τάξη μέχρι το διδακτορικό. Αλλά αν αντιμετωπιστεί σωστά, θα διαβάζει αρκετά γρήγορα για να τελειώσει ανώτατες σπουδές.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν εντοπίσουν τις παραπάνω δυσκολίες;

Κατευθείαν για διάγνωση. Αν έχουμε ένα έξυπνο παιδί και βλέπουμε ότι δεν πάει καλά στο σχολείο, δεν έχει όρεξη να διαβάσει, πιθανώς λόγω άγνοιας να νομίζουμε ότι είναι τεμπέλης, αδιάφορος κλπ. Αντί δηλαδή να βοηθήσουμε το παιδί μου που έτσι το γεννήσαμε, γιατί γεννιέται δυσλεξικός, δεν γίνεται, το καταστρέφουμε και ψυχολογικά και χαλάει η σχέση του γονιού με το παιδί. Η άγνοια καταστρέφει. Διερωτώμαι ποιος από εμάς επιθυμεί να ασχολείται με πράγματα που αποτυγχάνει;

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Το πρώτο στάδιο είναι συνήθως η άρνηση του γονιού να δεχθεί τη διάγνωση. Το δεύτερο στάδιο είναι η αποδοχή της πραγματικότητας. Από την στιγμή που θα το αποδεχθούμε, έχουμε κάνει τα πρώτα σωστά βήματα για τη βελτίωση μέσω της αντιμετώπισης.

Επικεντρωνόμαστε στα θετικά, δεν χρησιμοποιούμε αρνητικές-υποτιμητικές εκφράσεις όπως βλάκα, ηλίθιε, τεμπέλη, κλπ, δεν κάνουμε αρνητική κριτική, αλλά ενθαρρύνουμε την προσπάθεια με θετικά σχόλια, ασχέτως αποτελέσματος.

Αν εμείς δεν αποδεχτούμε το παιδί μας, είναι δύσκολο να αποδεχτεί το παιδί τον εαυτό του.

Ποτέ δεν είναι αργά να την διαγνώσουμε και να την αντιμετωπίσουμε, αλλά το χθες είναι προτιμότερο από το σήμερα και αυτό από το αύριο.

Κύριε Καθηγητά, ενημερώστε μας για την Μέθοδο Παυλίδη, για την Αντιμετώπιση της Δυσλεξίας.

Η έγκαιρη και έγκυρη Πρόγνωση-Διάγνωση όπως με το αντικειμενικό και ακριβές ΤΕΣΤ ΠΑΥΛΙΔΗ, καθοδηγεί με ακρίβεια την αποτελεσματική αντιμετώπιση με την ΜΕΘΟΔΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, για την οποία έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες σε γνωστά πανεπιστήμια της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Έχει αποδειχθεί ότι είναι 6 ως 8 φορές πιο αποτελεσματική από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά σχολεία. Αποδεδειγμένα είναι η πιο αποτελεσματική διεθνώς για τη βελτίωση της ανάγνωσης και της ορθογραφίας. Πραγματοποιείται ευχάριστα με τάμπλετ και ταυτόχρονα με τη σημαντική βελτίωση της μάθησης, στα Κέντρα μας βοηθούμε και ψυχοκοινωνικά τα παιδιά, με στόχους την αύξηση της Αυτοπεποίθησης, την Επιτυχία και την Ευτυχία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ