Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γιατί ’21», ο τρόπος που επηρέασε το 1821 την παγκόσμια ιστορία, η επιτυχημένη διαδρομή της, ο «αναντικατάστατος» Βασίλης Λυριτζής αλλά και το «GNTM». Η Μαριλένα Κατσίμη μιλά για όλα στον Γιάννη Βίτσα και το «7 ΜΕΡΕΣ TV».

Με τον Πιέρρο Τζανετάκο θα παρουσιάσετε στη δημόσια τηλεόραση τη σειρά του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Γιατί ’21», με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πώς εμπνευστήκατε αυτήν την ιδέα;

Το 2016 δημιουργήσαμε τους «Ιστορικούς περιπάτους», μια σειρά ιστορικών εκπομπών που αγκαλιάστηκε από το κοινό, έλαβε εξαιρετικές κριτικές, βραβεία και το πιο βασικό χρησιμοποιείται ως διδακτική ύλη σε σχολεία και πανεπιστήμια. Με αφορμή το 1821, τα γενέθλιά μας, δηλαδή, σκεφθήκαμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διατρέξουμε τα 200 χρόνια της ιστορίας μας. Ποιοι είμαστε; Τι έχουμε καταφέρει, αλλά και ποια λάθη έχουμε κάνει; Επίσης, είναι εκπληκτικό και το γνωρίζουν ελάχιστοι ότι ο αγώνας για την ανεξαρτησία των Ελλήνων επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, μαθαίνουμε τόσο εθνοκεντρικά την ιστορία μας, που χάνουμε την ουσία.

Τι θα περιλαμβάνει η σειρά;

Σε κάθε επεισόδιο θα υπάρχει ένα διαχρονικό απλό ερώτημα. Π.χ. γιατί γιορτάζουμε το 1821, γιατί πτωχεύουμε, γιατί διχαζόμαστε ή γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού; Στην πορεία των 12 επεισοδίων θα μιλήσουν περισσότεροι από 80 κορυφαίοι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι. Όραμά μας είναι να διευρύνουμε τις αίθουσες διδασκαλίας και η επιστημονική γνώση να φτάσει μέσω της τηλεόρασης και του Διαδικτύου στο τηλεοπτικό κοινό. Υπάρχει τεράστια δίψα για γνώση. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την Ιστορία, αλλά τα όσα γνωρίζουν περιορίζονται στα όσα μαθαίνουν στο σχολείο. Και οι ίδιοι θεωρούν ότι το μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο είναι προβληματικό.

Έχεις σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, θεατρολογία και επικοινωνία…

Τρεις διαφορετικοί τομείς, οι οποίοι με έναν τρόπο συνδέονται. Και πριν από δύο χρόνια ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στην Ιστορία. Το ίδιο και ο Πιέρρος, αλλά και η σκηνοθέτις μας Έλενα Λαλοπούλου στο ιστορικό ντοκιμαντέρ. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοια εκπομπή.

Έπειτα από μια μακρά επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία στην πρωινή ενημέρωση, σου λείπει το πρωινό;

Δεν μου λείπει καθόλου το πρωινό. Το έφαγα με το κουτάλι επί δεκαπέντε χρόνια. Έκανε τον κύκλο του και πέρασε.

Συνεργάστηκες με πολλούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και τον Βασίλη Λυριτζή.

Ο Βασίλης Λυριτζής είναι αναντικατάστατος. Ήταν μορφή. Τον αγαπούσα πολύ. Ήταν δάσκαλός μου. Μου έμαθε τηλεόραση. Σοκαρίστηκα και λυπήθηκα βαθιά όταν έφυγε από τη ζωή. Με τον Δημήτρη Οικονόμου είχαν εκπληκτική χημεία.

Παρακολουθείς πλέον τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές; Σου αρέσει λ.χ. ο Δημήτρης Οικονόμου;

Για να είμαι ειλικρινής δεν τις παρακολουθώ καθόλου πια. Ο Δημήτρης έχει χιούμορ, γνώσεις και με τη Μαρία Αναστασοπούλου, η οποία είναι επίσης εξαιρετική, κάνουν μια πολύ καλή εκπομπή. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση όμως με το πρωινό που παρουσίαζαν με τον Βασίλη Λυριτζή. Ο ίδιος ο Λυριτζής έβγαζε τηλεοπτικά έναν άλλο χαρακτήρα στον Οικονόμου.

Τι αγαπάς στην τηλεόραση σήμερα;

Συνήθως παρακολουθώ Netflix, αλλά υπάρχουν και βραδιές που για να χαλαρώσω θα δω με τις κόρες μου το «GNTM», όπως επίσης και τις «Άγριες μέλισσες».

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα ριάλιτι υποβαθμίζουν την τηλεόραση.

Τα ριάλιτι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το ανησυχητικό στην ελληνική τηλεόραση όμως είναι ότι κατακλύζεται από ριάλιτι και το κοινό δείχνει να εθίζεται στο θέαμα της κλειδαρότρυπας. Χαίρομαι που υπάρχει η ΕΡΤ ως αντίβαρο, ακόμη και αν δεν έχει μεγάλη τηλεθέαση.

 

Διαβάστε περισσότερα στο “7 ΜΕΡΕΣ TV” που κυκλοφορεί

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ