Τα βραβεία του παγκόσμιου γαστρονομικού οδηγού Gault e Millau, η διεθνοποίηση της ελληνικής γαστρονομίας, η ζωή του μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας αλλά και η σχέση λατρείας με τη μητέρα του Ντίνα Νικολάου. Ο πρόεδρος του Gault e Millau Ελλάδος, Στέλιος Γρηγοριάδης συστήνεται στο Hello.gr

 

Από τον Γιάννη Βίτσα

 

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα βραβεία του γαστρονομικού οδηγού “Gault & Millau Hellas. Αλήθεια τι αποτέλεσε κυρίαρχο στοιχείο για να βραβευτούν τόσο οι σεφ όσο και τα εστιατόρια;

“Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία του γαστρονομικού οδηγού G&M διέπονται του κανονισμού που επιβάλλει ο θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς δεν πρόκειται για μια εγχώρια βράβευση αλλά για μια βράβευση διεθνής εμβέλειας. Κάποιοι βραβευθέντες όπως το εξαιρετικό εστιατόριο Botrini’s η ο ταλαντούχος Γκίκας Ξενάκης, σεφ του εστιατορίου Aleria, που είναι ευρέως γνωστοί στην Ελλάδα ενθουσίασαν την ομάδα των ξένων επιθεωρητών, διότι πέρα απο την εξαιρετική εκτέλεση των εδεσμάτων στην κουζίνα και την παραδειγματική εξυπηρετηση είχαν μια διαφορετική γαστρονομική πρόταση”.

Γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων ότι οι επιθεωρητές του Gault@ Millau βρίσκονται στο χώρο τους;

Όχι. Οι επιθεωρήσεις γίνονται ανώνυμα με απόλυτη μυστικότητα. Η αλήθεια είναι ότι όταν ένας σεφ γνωρίζει πως θα γίνει επιθεώρηση είναι σίγουρο ότι θα φροντίσει να γίνουν όλα τέλεια και πιθανόν να καταφέρει να πάρει υψηλότερη βαθμολογία. Εάν οι επιθεωρήσεις γίνονται ανώνυμα δεν είναι επειδή δεν θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα πάνε όσο καλύτερα γίνεται, αλλά για λόγους αξιοκρατικούς. Υπήρξαν φορές που οι επιθεωρητές έτυχε να επισκεφτούν ένα εστιατόριο σε άσχημη μέρα, να πάθουν τροφική δηλητηρίαση ή να έρθουν αντιμέτωποι με μη φιλόξενο προσωπικό. Για αυτόν τον λόγο τα εστιατόρια επιθεωρούνται πάνω απο μία φορά. Επίσης ο οδηγός δεν αμείβεται απο τα εστιατόρια, με τα οποία δεν έχουμε εμπορικές σχέσεις”.

Αν και μόλις 24 ετών λοιπόν κατάφερες να φέρεις τον έγκριτο διεθνή γαστρονομικό οδηγό στην Ελλάδα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του παγκοσμίως…

“Ξεκίνησε σαν ένα στοίχημα και μια μικρή ζήλια προς τις άλλες χώρες του οδηγού. Πιστεύω πολύ έντονα ότι η Ελλάδα και οι συντελεστές της γαστρονομίας στην χώρα μας αξίζουν διεθνή αναγνώριση.Η περιπέτεια G&M ξεκίνησε όταν η startup μου BeFoo στο Παρίσι επιλέχθηκε από τον διεθνή γαστρονομικό θεσμό Gault&Millau μέσα στην πεντάδα των πολλά υποσχόμενων foodtech start-up επιχειρήσεων της Γαλλίας. Μέσα από μια τέτοια διάκριση μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά τον τοτε πρόεδρο της Gault&Millau International, Côme de Chérisey. Έτσι γεννήθηκε η αφορμή για την συνεργασία με τον θεσμό με σκοπό την εδραίωση της Ελλάδας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη”.

Να θεωρήσω πως η αγάπη για την κουζίνα προέρχεται από το γεγονός ότι η μητέρα σου είναι η Ντίνα Νικολάου;

“Θυμάμαι μεγαλώνοντας την μητέρα μου να μαζεύει ότι βιβλίο και περιοδικό μαγειρικής μπορούσε να βρει, να σημειώνει ότι συνταγή έβλεπε στην τηλεόραση, να σκίζει διακριτικά σελίδες του Elle à table όσο περιμέναμε στην αίθουσα αναμονής του παιδίατρου και να κρατάει τον ίδιο ενθουσιασμό για κάθε καινούργια ανακάλυψη. Η μητέρα μου δεν μου μετέδωσε μόνο την αγάπη της για την γαστρονομία, μου έμαθε να αγαπώ και δίνω προσοχή και παθος σε ότι κάνω”.

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

“Είχα την τύχη από πολύ μικρός να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, θυμάμαι πως η επιλογή των ταξιδιών είχε πάντα ως βάσει το φαγητό. Μπορεί να κάναμε χιλιόμετρα για να δοκιμάσουμε ένα συγκεκριμένο τυρί ή το παραδοσιακό έδεσμα ενός μικρού χωριού όπως και να κλείναμε μήνες πριν σε πολυ γνωστά εστιατόρια και να ανυπομονούμε να τα επισκεφτούμε.

Τα τελευταία χρόνια απο 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο οι στατιστικές δείχνουν ότι η πρώτη αιτία ταξιδιού είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, στόχος του G&M μέσω της διεθνοποίησης της Ελληνικής γαστρονομίας και των συντελεστών της είναι η προώθηση του γαστρονομικού  τουρισμού της χώρας”.

Δοκίμασες αλήθεια ποτέ να μαγειρέψεις επίσης;

“Η αλήθεια είναι ότι δεν μαγειρεύω, έχω όμως μάθει να εκτιμώ την μαγειρική των άλλων!”.

 

Ζεις μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας τα τελευταία 6 χρόνια σπουδάζοντας αλλά και δημιουργώντας σειρά επιχειρήσεων στη Γαλλία. Μίλησέ μου για τη ζωή σου εκεί;

“Είμαι startupper, δηλαδή ιδιοκτήτης νεοφυούς επιχείρησης, στο Παρίσι, η startup BeFoo με την βοήθεια ενός αλγόριθμου ετοιμάζει και διανέμει υγιεινά γεύματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός. Δουλεύουμε στο Παρίσι με Ολυμπιονίκες και αθλητές απο πολλά αθλήματα και ομάδες όπως η PSG. Κατά την διάρκεια της καραντίνας με τους συνεταίρους μου καταφέραμε να προσφέρουμε πάνω απο 2500 δωρεάν γεύματα στα νοσοκομεία του παρισιού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους ιατρούς και τους νοσοκόμους καθώς η υγειονομική κρίση στο Παρίσι είχε προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και τα κυλικεία των νοσοκομείων δεν λειτουργούσαν.

Η αγαπημένη μου κατηγορία βραβείων του G&M είναι αυτή των νέων ταλέντων. Πιστεύω ότι οι νέοι σεφ στην Ελλάδα δεν αντιλαμβάνονται πάντα τις απίστευτες δυνατότητες της φαντασίας τους στον κόσμο της γαστρονομίας και επιθυμώ όπως μπορώ μέσω της δικής μου προσπάθειας και του δικτύου του παγκόσμιο θεσμό γαστρονομίας G&M να προωθήσω την νέα γενιά των σεφ εξίσου δυναμικά με τους ήδη εδραιωμένους ταλαντούχους σεφ μας”.

Τελικά θεωρείς πως είναι εφικτό η ελληνική γαστρονομία να γίνει παγκοσμίως αναγνωρίσιμη;

“Ξεκάθαρα ναι. Μέσω της γαστρονομίας, των παραδοσιακών εδεσμάτων και των μαγειρικών τεχνικών μπορεί κανείς να αντιληφθεί την μεγάλη ιστορία της χώρας μας. Οι πολιτιστικές επιρροές είναι έντονες στην τέχνη την μαγειρικής η οποία εξελίσσεται με τις ανταλλαγές ιδεών, ανθρώπων και προϊόντων.

Δε θα μου έκανε εντύπωση εάν στο εγγύς μέλλον η Ελληνική γαστρονομία κάνει ένα άλμα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη διεκδικώντας την θέση που της αξίζει”.

 

Τα βραβεία του Gault & Millau Hellas2020

Σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année): Γκίκας Ξενάκης (Aleria)

Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς (Pâtissier de l’année): Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Spondi)

Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année): Botrini’s

Επιλογή Gault & Millau για ψάρι: Travolta

Επιλογή Gault & Millau για κρέας: Drakoulis Dry and Raw

Καλύτερο POP: Χάλαβρο open bar

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Peskesi

Sommelier de l’ année: Παύλος Κουμάντος (CTC)

Directrice de salle de l’ année: Χρύσα Δημητριάδου Tudor Hall

 

Les Grands de demain – Ταλέντα Gault & Millau

Άκης Σουλτάνης: Eternal Blue

Παύλος Κυριάκης: The Zillers

Δήμος Σαμουράκης: Seven Food Sins

Nίκος Θωμάς: Simul

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ