Δάσκαλος της μαγειρικής για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ο Βαγγέλης Δρίσκας έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην τηλεόραση και έχει μοιραστεί μαζί μας χιλιάδες συνταγές. Με αφορμή τη νέα του εκπομπή στο OPEN, μας μίλησε για τη χαρά του να βλέπει τον κόσμο να μαγειρεύει.
Από τη Νιόβη Καραπιπέρη
Τι σημαίνει μαγειρική για εσάς;
Η μαγειρική είναι η μεγάλη μου αγάπη, η ζωή μου. Είναι ένα επάγγελμα που το επέλεξα από τα 14 και στην πραγματικότητα είναι περισσότερο χόμπι και παιχνίδι και λιγότερο δουλειά.
Από τα 14, πώς;
Είχαμε οικογενειακό ζαχαροπλαστείο και στο εργαστήριο του πατέρα μου ξεκίνησα να κάνω κάποιες βασικές παρασκευές. Οπότε, από πολύ μικρός ξεκαθάρισα μέσα μου πως θα ασχολούμουν με αυτόν το χώρο. Επειδή μεγάλωσα σε ζαχαροπλαστείο, τη ζαχαροπλαστική την ήξερα και την ξέρω πολύ καλά. Ήθελα να πειραματιστώ σε κάτι άλλο και διαπίστωσα ότι η μαγειρική μού έδινε μεγαλύτερη ελευθερία.
Είστε χρόνια στην τηλεόραση. Τι διαφορετικό έχει το «Κάθε μέρα σεφ»;
Μετά την πολυετή μου εμπειρία σε εστιατόρια, σεμινάρια και σχολές, όπου δίδασκα για πολλά χρόνια, νομίζω ότι έχω κατασταλάξει πλέον σε κάποια ουσιαστικά πράγματα που θέλω να μοιραστώ με τους τηλεθεατές για να τους δώσω αυτοπεποίθηση και γνώσεις, ώστε, όταν μπαίνουν στην κουζίνα τους, να νιώθουν αυτό που λέει και ο τίτλος της εκπομπής: «Κάθε μέρα σεφ». Τι σημαίνει αυτό; Μαγειρεύω με αυτοπεποίθηση. Ξέρω τι έχω μπροστά μου και πώς να το διαχειριστώ, οπότε, ό,τι και αν κάνω, θα φέρω ένα καλό αποτέλεσμα. Με καθοδήγηση βέβαια.
Έχουν αλλάξει οι διατροφικές και οι μαγειρικές συνήθειες των Ελλήνων με τη συμβολή και της τηλεόρασης;
Σίγουρα έχει συμβάλει η τηλεόραση σε αυτό. Μας άνοιξε τα μάτια, γκρέμισε τα σύνορα. Νομίζω ότι ο κόσμος πλέον θέλει να δοκιμάζει καινούργια πράγματα. Αλλά, βασικά, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι προσέχουμε λίγο τη διατροφή μας. Όλοι κόβουμε τα τηγανητά, το πολύ βούτυρο και τα πολλά λιπαρά. Κι εγώ προσπαθώ να κάνω κάτι αντίστοιχο. Σε μια από τις εκπομπές μου, για παράδειγμα, έκανα εκμέκ κανταΐφι χωρίς ζάχαρη, κάτι που αποτελεί επίτευγμα!
Παρακολουθείτε άλλες εκπομπές μαγειρικής;
Παρακολουθώ όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με το αντικείμενό μου, γιατί θέλω να έχω μια άποψη. Θεωρώ πως, όταν είσαι με το ένα πόδι στην τηλεόραση και με το άλλο στη μαγειρική, πρέπει να τα παρακολουθείς και τα δύο για να ξέρεις τι γίνεται. Είναι ωραίο να δοκιμάζεις γεύσεις από άλλους σεφ, να βλέπεις πώς μαγειρεύουν, πώς στέκονται μπροστά στο φακό και τι λένε. Μεγάλωσα με κάποιους σεφ που με βοήθησαν να μάθω αρκετά πράγματα και πάντα είμαι της άποψης ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει οι σεφ να μην είμαστε τόσο απόμακροι ο ένας από τον άλλο, αλλά να βλέπουμε τι γίνεται.
Θα συμμετείχατε ως κριτής σε ένα ριάλιτι μαγειρικής;
Αν μου γινόταν κάποια πρόταση, θα το σκεφτόμουν. Είχα πάει ως γκεστ κριτής στο πρώτο «MasterChef» και ομολογώ ότι το βρήκα ενδιαφέρον. Ωραία είναι όλα αυτά, αρκεί η μαγειρική να μη λειτουργεί ως πρόφαση για το σκληρό ριάλιτι.
Ο κορονοϊός έχει πλήξει το επάγγελμά σας…
Τι δύσκολη εποχή είναι αυτή που ζούμε! Και για την εστίαση, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα άσχημες. Ο κορονοϊός μάς έκλεισε στο σπίτι και ανακαλύψαμε όλοι ότι μπορούμε να μαγειρέψουμε. Πέρσι περάσαμε την πρώτη φάση φτιάχνοντας ψωμί. Με τα εστιατόρια κλειστά, έχει πληγεί ένας μεγάλος κλάδος και παράλληλα η αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, από το κρασί μέχρι την ελιά και το λάδι. Είναι μεγάλο το πρόβλημα. Και το delivery δεν είναι λύση γιατί, όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο, δεν το κάνεις μόνο για να φας. Βγαίνεις για την έξοδο, για τους φίλους, για όλο το πακέτο. Απλώς ελπίζουμε στο καλύτερο, ότι θα κάνει και αυτό τον κύκλο του και θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως την έχουμε στο μυαλό μας.
Πηγή: “7 ΜΕΡΕΣ TV”
Διαβάστε επίσης:
Δημήτρης Χρονόπουλος στο Hello.gr: “Το Master Chef είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά προϊόντα των τελευταίων ετών”
Συνέντευξη Αλέξανδρου Παπανδρέου: “Ήταν πολύ τιμητικό για μένα να με προσκαλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να επιμεληθώ το μενού στο Προεδρικό Μέγαρο”