Το ημερολόγιο έγραφε 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν ανακοινώθηκε πως η νεαρή Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, πρωτότοκο παιδί του δούκα και της δούκισσας της Υόρκης θα ανέβει στον βρετανικό θρόνο, διαδεχόμενη τον Γεώργιο ΣΤ΄. Η τελετή της στέψης της πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, στις 2 Ιουνίου 1953 – η πρώτη στέψη μονάρχη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο – και, όπως αποδείχθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ ξεπέρασε κάθε προσδοκία ή το προηγούμενο και σήμερα, στα 94 της χρόνια είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, σε ό,τι αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία. Σήμερα λοιπόν, 6 Φεβρουαρίου του 2021 η βασίλισσα Ελισάβετ – της οποίας ολόκληρος ο τίτλοςείναι «Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith’, with the style of ‘Majesty’» – συμπληρώνει 69 χρόνια βασιλείας. Τα χρόνια της βασιλείας της, αλλά και της ζωής της ολόκληρης μόνο σε μια πολύτομη έκδοση μπορούν να χωρέσουν, αλλά ας τους ρίξουμε μια ματιά.

https://www.instagram.com/p/CIxbadKl9FJ/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CKMPrAslQvc/?utm_source=ig_web_copy_link

Σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις στα 13 της, δήλωσε ερωτευμένη με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Τον Ιούλιο του 1939 άρχισαν να αλληλογραφούν και συνέχισαν να επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο για τα επόμενα επτά χρόνια. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947, ωστόσο δημιούργησε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ενώ αμφισβητήθηκαν σφοδρά οι δεσμοί της οικογένειά του με Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι είχε αντιταχθεί σε αυτό το γάμο αρχικά, ενώ είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο «ο Ούνος». Μετέπειτα όμως είπε στον βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν «ένας Άγγλος τζέντλεμαν». Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. Ένα χρόνο μετά, τις 14 Νοεμβρίου του 1948 γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος τους, πρίγκιπας Κάρολος ενώ απέκτησαν ακόμη την πριγκίπισσα Άνν στις 1950, τον πρίγκιπα Άντριου, στις 19 Φεβρουαρίου 1960 και τον πρίγκιπα Έντουαρντ στις 10 Μαρτίου 1964.

https://www.instagram.com/p/B5Fw1_foOIr/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/Bu1HlcbF0az/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/Br-g8PlFSuX/?utm_source=ig_web_copy_link

Το 1977 η Ελισάβετ γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 25 χρόνια από την άνοδό της στο θρόνο. Η επέτειος γιορτάστηκε σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτεία και επιβεβαίωσαν τη δημοτικότητα της. Το 2002 εορτάστηκε Χρυσό Ιωβηλαίο της Ελισάβετ ως Βασίλισσα, τα 50 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στο θρόνο. Στο Λονδίνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις κάθε μέρα του τριήμερου εορτασμού του Ιωβηλαίου. Το 2012 εορτάστηκε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, καθώς ήταν η χρονιά της 60ης επετείου από την άνοδό της στο θρόνο. Σε διάγγελμά της, στις 6 Φεβρουαρίου 2012, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την ξεχωριστή χρονιά, όπως εγώ αφιερώνω τον εαυτό μου εκ νέου στην υπηρεσία σας, ελπίζω ότι θα θυμόμαστε τη δύναμη της ομαδικότητας και της συλλογικής ισχύος της οικογένειας, της φιλίας και της καλής γειτονίας… Ελπίζω, επίσης, ότι αυτή η χρονιά του Ιωβηλαίου θα είναι μία ευκαιρία να δώσουμε ευχαριστίες για τις μεγάλες προόδους που έχουν γίνει από το 1952 και για να κοιτάξουμε προς το μέλλον με καθαρό μυαλό και ζεστή καρδιά». Στις 6 Φεβρουαρίου του 2017 η Ελισάβετ έγινε η πρώτη Βρετανή μονάρχης που γιόρτασε ζαφειρένιο ιωβηλαίο, δηλαδή την παραμονή της στον θρόνο για 65 χρόνια.

https://www.instagram.com/p/BtGjtaFF93w/?utm_source=ig_web_copy_link

Facts of life:
• Έχει κυβερνήσει περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλο Μονάρχη στην ιστορία της Βρετανίας και είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ σε τέσσερις τουλάχιστον κατηγορίες. Στις 21 Δεκεμβρίου 2007, πήρε το ρεκόρ για τίτλο την παλαιότερης βασίλισσας μονάρχη από τη γιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία βασίλευε μέχρι την ηλικία των 81 ετών και 244 ημερών. Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι επίσης η βασίλισσα με τη μεγαλύτερη βασιλεία στον κόσμο και η πλουσιότερη βασίλισσα στον κόσμο. Επιπλέον, η εικόνα της εμφανίζεται στο νόμισμα τουλάχιστον 35 χωρών – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
• Έχει ταξιδέψει περισσότερο και πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο προκάτοχο της, πραγματοποιώντας πολλές ιστορικές επισκέψεις στο εξωτερικό.
• Κατά τη διάρκεια μιας βασιλικής περιοδείας στην Αυστραλία και την Νέας Ζηλανδία με τον σύζυγο της Φίλιππο και την Πριγκίπισσα Άννα το 1970, η Ελισάβετ κατέρριψε αιώνες βασιλικής παράδοσης όταν έκανε μια βόλτα για να χαιρετίσει το πλήθος των ανθρώπων αυτοπροσώπως, αντί να τους κυματίζει το χέρι από απόσταση ασφαλείας.
• Η προσωπική της περιουσία και ιδιοκτησία την καθιστά μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. Ένα τεράστιο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη βρετανική μοναρχία και διαχειρίζεται από το Crown Estate. Σύμφωνα με την Independent, αυτό περιλαμβάνει το σύνολο της Regent Street του Λονδίνου, έναν από τους πιο διάσημους δρόμους του κόσμου.
Βρίσκεται στην καρδιά του West End της πόλης, έχει μήκος 1,25 μίλια και προσελκύει περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
• Έχει στην κατοχή της ένα χρυσό δίσκο χωρίς να έχει τραγουδήσει ούτε μια νότα στη ζωή της, μετά από την ηχογράφηση μιας συναυλίας για τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου της το 2002. Με τίτλο «Party at the Palace», η συναυλία είχε μερικά από τα μεγαλύτερα φωνητικά ταλέντα, όπως Elton John, Eric Clapton, Phil Collins, Paul McCartney και Annie Lennox.
• Σπάνια βγαίνει έξω χωρίς την τσάντα της και έχει μια σταθερή αγαπημένη την οποία δεν αποχωρίζεται. Η σχεδιαστής πολυτελείας του Λονδίνου Launer είναι το εμπορικό σήμα της επιλογής της και ο διευθύνων σύμβουλός της εκτιμά ότι η Αυτού Μεγαλειότητα κατέχει περίπου 200 από αυτές.
• Σε δημόσιες εμφανίσεις της προτιμά να φοράει κυρίως μονοχρώματα παλτά και διακοσμημένα καπέλα, τα οποία της επιτρέπουν να γίνεται εύκολα ορατή από το πλήθος. Ειδικά τα τελτευταία χρόνια η μονοχρωμία που επιλέγει είναι πάντα ζωηρή και έντονη.
• Είναι προστάτης περισσότερων από 600 οργανώσεων και φιλανθρωπικών φορέων. Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιππασία και η φροντίδα των σκυλιών, ειδικότερα των Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας που κατέχει. Η διαχρονική αγάπη της για τα Κόργκι ξεκίνησε το 1933 με την «Ντούκι», το πρώτο Κόργκι σκυλί που απέκτησε η οικογένειά της.
• Έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ταινιών, ντοκιμαντέρ και προσφάτως της δημοφιλούς  σειράς «The Crown», που έχει σαρώσει βραβεία και κριτικές και ακολουθεί τις πολιτικές αντιπαλότητες και τη ρομαντική ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, καθώς και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Στον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο η Κλερ Φόι ερμήνευσε τη Βασίλισσα στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της, ενώ στον τρίτο και τέαρτο κύκλο τον ρόλο επωμίστηκε η βραβευμένη με Όσκαρ Ολίβια Κόλμαν. Στην πολυαναμενόμενη συνέχεια της σειράς στον ρόλο θα δούμε την Ιμέλντα Στόντον.

https://www.instagram.com/p/CK0vW7olCVO/?utm_source=ig_web_copy_link

 

https://www.instagram.com/p/CFt-DBoHAP-/?utm_source=ig_web_copy_link

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ