Ήταν 18 Αυγούστου του 2017 όταν η Ζωή Λάσκαρη άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη σε ηλικία 74 ετών. Την ηθοποιό βρήκε νεκρή η κόρη της Μάρθα Κουτουμάνου.

Η είδηση του θανάτου της βύθισε στη θλίψη όλη την Ελλάδα. Η κηδεία της έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου πλήθος κόσμου τη συνόδευσε με τιμή στην τελευταία της κατοικία.

Ζωή Λάσκαρη

Ζωή Λάσκαρη: Η Φίνος Φίλμ θυμάται την αείμνηστη ηθοποιό

Με αφορμή την συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από τον θάνατό της, η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε ένα συγκινητικό βίντεο για την Ζωή Λάσκαρη, θυμίζοντας μερικές από τις ένδοξες στιγμές της στις ταινίες «Ένα κορίτσι για δύο», «Εγωισμός» και «Αγάπη για πάντα».

Στην λεζάντα της δημοσίευσης, έγραψαν:

«Με μια μοναδική αύρα γοητείας, η Ζωή Λάσκαρη ήταν μια ατόφια σταρ, ένα θεότρελο crazy girl, μια σπουδαία καλλιτέχνης που δεν φοβήθηκε ποτέ να πάρει ρίσκα. Αγαπημένο «παιδί» της Φίνος Φιλμ και μούσα του Γιάννη Δαλιανίδη, ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους, καθιέρωσε την αντισυμβατική της περσόνα και κέρδισε το χειροκρότημα που της άξιζε. Έφυγε σαν σήμερα πριν τέσσερα χρόνια (πότε πέρασαν;) και την θυμόμαστε μέσα από στιγμές της στις ταινίες «Ένα Κορίτσι για Δύο», «Εγωισμός» και «Αγάπη για Πάντα».»

Ζωή Λάσκαρη: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Η Ζωή Κουρούκλη – όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 και μεγάλωσε με τους παππούδες της. Ήταν η μοναχοκόρη του αξιωματιτικού Δημητρίου Κουρούκλη, ο οποίος σκοτώθηκε από άνδρες του ΕΛΑΣ το 1945.

Σε συνέντευξή της είχε πει για τον πατέρα της: «Ο πατέρας μου σκοτώθηκε 24 ετών στη Νέα Χαλκηδόνα, καθώς λένε με τσουγκράνα, δεν είναι τίποτα σίγουρο. Αγνοούμενος είναι μέχρι σήμερα στα χαρτιά, γραμμένος…».

Η μητέρα της υπήρξε επίσης θύμα του Εμφυλίου Πολέμου. Κατά μία άλλη – πιο πειστική – εκδοχή η Ζωή είχε γεννηθεί το 1942 (πολλοί υποστηρίζουν ως χρόνο γέννησης της το 1940) και ο πατέρας της υπολοχαγός τότε συνελήφθη και εκτελέστηκε ως «μοναρχοφασίστας» από αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Ο Δημήτριος Κουρούκλης ήταν βασιλόφρων υπολοχαγός εξ εφέδρων και αδελφός του στρατηγού Γεωργίου Κουρούκλη – υπασπιστή του Γεωργίου Κονδύλη το 1935 που έγινε η παλινόρθωση της βασιλείας στην Ελλάδα. Η μητέρα της Ζωής είχε ανάλογο τέλος με τον πατέρα της: Λίγους μήνες πριν από το τέλος του Εμφυλίου, ομάδα κομουνιστών την συνέλαβαν με την κατηγορία ότι ήταν «χήρα του βασιλόφρονος υπολοχαγού Κουρούκλη» και την εκτέλεσαν. Από τότε οι παππούδες της αναλαμβάνουν το ρόλο των γονιών της Ζωής.

Ζωή Λάσκαρη

Ζωή Λάσκαρη: Από star Ελλάς… star του κινηματογράφου

Στις 20 Ιουνίου του 1959 η Ζωή Λάσκαρη πήρε μέρος στα Καλλιστεία, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Απογευματινή» και στέφθηκε σταρ Ελλάς: «Tο βράδυ του Σαββάτου 20 Iουνίου 1959, στην φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας, εξελέγη Σταρ Eλλάς 1959 η 18ετίς δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον Aμαρυλλίς – αριθμός 12 – υπό τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον».

Στη συνέχεια, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» στις ΗΠΑ. Δυο χρόνια μετά την εντοπίζει ο Φιλοποίμην Φίνος και την επιλέγει για πρωταγωνίστρια την ταινία «Κατήφορος». Ο Φίνος ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το επίθετο της Ζωής και από Κουρούκλη (ήδη η εξαδέλφη της, Ζωή Κουρούκλη έκανε καριέρα στο τραγούδι) το έκανε Λάσκαρη, δίνοντάς της το όνομα ενός Ιταλού φίλου του.

Φοίτησε στο εκπαιδευτήριο θηλέων Βαλαγιάννη και στην ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών, ενώ στην εφηβεία της ανακαλύπτει το ταλέντο της ως ηθοποιός και γράφεται στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη στην Αθήνα.

Ζωή Λάσκαρη

Ζωή Λάσκαρη: Οι γάμοι και ο μεγάλος έρωτας

Με τον Τόλη Βοσκόπουλο έζησε έναν μεγάλο έρωτα, τον οποίο στην αρχή κρατούσαν μυστικό. Από τον γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε την κόρη της Μάρθα, ενώ από τον γάμο της με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο έκανε την Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου. Η ηθοποιός είχε μεγάλη αδυναμία στις δυο κόρες της, αλλά και στην εγγονή της Ζένια Μπονάτσου.

Ζωή Λάσκαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ