Τα Χριστούγεννα, το τραπέζι στο σπίτι γεμίζει από ένα σωρό γλυκά και χριστουγεννιάτικα εδέσματα και από αγαπημένα πρόσωπα. Τα γεύματα αποκτούν άλλη αξία, καθώς η ατμόσφαιρα γίνεται γιορτινή. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο τη μέρα των Χριστουγέννων, αλλά γενικότερα αυτές τις μέρες, θα βγάλεις πολλές φορές -ελπίζουμε!- το καλό τραπεζομάντιλο και το αγαπημένο σου σερβίτσιο για να “ντύσεις” το τραπέζι σου με τα γιορτινά του.
Θα βάλεις κι εσύ τα καλά σου, θα υποδεχθείς τους αγαπημένους σου και θα βάλεις τα δυνατά σου για να τους ικανοποιήσεις. Ένα καλό φαγητό είναι απαραίτητο συστατικό για να στηθεί σωστά το σκηνικό. Εδώ λοιπόν, θα βρεις 3 συνταγές που μπορούν κάλλιστα να σταθούν στο γιορτινό τραπέζι και σίγουρα θα ακουστούν πολλά “μμμμμ….”.
Πεσκανδρίτσα Αχνιστή
Υλικά που θα χρειαστείς
•1 κιλό ουρές πεσκανδρίτσας
•1/2 φλιτζ. λάδι
•1 λεµόνι, χυµό και ξύσµα
•1/2 µατσάκι µαϊντανό
•αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι στους 180⁰ C και τοποθετείς µέσα τις πεσκανδρίτσες. Ρίχνεις απευθείας το λάδι, το χυµό και το ξύσµα λεµονιού, αλάτι και πιπέρι. Τις αχνίζεις περίπου 25΄. Τα τελευταία 5΄, δυναµώνεις τη φωτιά για να πήξει η σάλτσα. Όταν ολοκληρωθεί, ρίχνεις το µαϊντανό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γεύµα, γρήγορο και υγιεινό που άνετα θα σταθεί στο εορταστικό τραπέζι.
Tip: Συνόδευσε το πιάτο με baby πατάτες στο φούρνο για να έχεις ένα ολοκληρωμένο πιάτο.
Τortillas µε σολοµό και πικάντικη κρέµα τυριού
Υλικά που θα χρειαστείς
•8 tortillas µεσαίου µεγέθους
•8 µεγάλες φέτες σολοµού καπνιστού
•400 γρ. κρέµα τυριού ή ανθότυρο
•1 κ.σ. µουστάρδα Dijon
•3 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένα
•1 κ.σ. άνηθο ψιλοκοµµένο
•ξύσµα από 1 λεµόνι
•8 µεγάλα φύλλα από µαρούλι
•100 γρ. µπρικ για το σερβίρισµα
Εκτέλεση
Οµογενοποιείς στον πολτοποιητή την κρέµα τυριού, τη µουστάρδα, τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο και το ξύσµα µέχρι να αποκτήσεις µια σφιχτή κρέµα. Ανοίγεις τις tortillas στον πάγκο εργασίας και µοιράζεις στην επιφάνειά τους το µείγµα, απλώνοντάς το µε ένα µαχαίρι. Κατόπιν βάζεις από ένα φύλλο µαρουλιού και από µία φέτα σολοµού. Τυλίγεις τις tortillas, τις κλείνεις σφιχτά µε µεµβράνη σαν καραµέλα και τις βάζεις στο ψυγείο για 30΄ τουλάχιστον. Στη συνέχεια τις κόβεις σε φέτες πάχους 3 εκ. και τις σερβίρεις µε λίγο µπρικ από πάνω.
Τip: Δεν αφήνεις τις tortillas στο ψυγείο για πάνω από 2 ώρες, γιατί θα νοτίσουν από το τυρί και θα µαλακώσουν.
Σοκολατένιο κέικ βατόµουρο µε γλάσο
Υλικά που θα χρειαστείς
•225 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
•175 γρ. βούτυρο ανάλατο σε κύβους
•2 κ.γ. εκχύλισµα βανίλιας
•1/4 κ.γ. καφέ στιγµιαίο σε σκόνη
•100 γρ. αµύγδαλα ψηµένα
•2 κ.σ. γεµάτες αλεύρι γ.ό.χ.
•1/2 κ.γ. αλάτι
•5 αβγά
•140 γρ. ζάχαρη λεπτή
•12 φρέσκα ή κατεψυγµένα (αποψυγµένα) φρούτα δάσους WILD FOREST
•βατόµουρα και µύρτιλλα για διακόσµηση
•4 κ.σ. µαρµελάδα βατόµουρο
Για το γλάσο
•140 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
•100 ml κρέµα γάλακτος
•ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα
Εκτέλεση
Λιώνεις την κουβερτούρα (225 γρ.) και το βούτυρο σε φούρνο µικροκυµάτων ή µπεν µαρί και αφήνεις το µείγµα να κρυώσει. Προσθέτεις τη βανίλια και τον καφέ και ανακατεύεις. Αλέθεις στο µπλέντερ τα αµύγδαλα µέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τα ανακατεύεις σε ένα µπολ µε το αλεύρι και το αλάτι.
Χτυπάς στο µίξερ τα αβγά, για 5΄ περίπου, µέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Ενσωµατώνεις σταδιακά τη ζάχαρη και χτυπάς το µείγµα για 1΄ ακόµα. Προσθέτεις το µείγµα σοκολάτας και ανακατεύεις µέχρι να ενοποιηθεί. Πασπαλίζεις µε το µισό µείγµα αµυγδάλου, ανακατεύεις να ενωθούν τα υλικά, πασπαλίζεις µε το υπόλοιπο µείγµα αµυγδάλου και ανακατεύεις πάλι να ενωθούν τα υλικά σε µια ρευστή ζύµη.
Μοιράζεις τη ζύµη σε δύο στρογγυλά ταψιά διαµέτρου 23 εκ. στρωµένα µε λαδόκολλα και ψήνεις σε προθερµασµένο φούρνο στους 160⁰C, για 15΄ περίπου. Ελέγχεις, αν είναι έτοιµα µπήγοντας στο κέντρο τους µία οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγαίνει µε λίγα ψίχουλα. Αφήνεις τα κέικ να κρυώσουν ελαφρώς στα ταψιά και στη συνέχεια τα ξεφορµάρεις και τα µεταφέρεις σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Μεταφέρεις το ένα κέικ σε µια µεγάλη πιατέλα – διαλέγεις το λιγότερο όµορφο. Κάνεις πουρέ τα φρούτα του δάσους και τα ανακατεύεις µε τη µαρµελάδα βατόµουρο. Απλώνεις το µείγµα οµοιόµορφα στο κέικ-βάση και καλύπτεις µε το άλλο κέικ.
Ψιλοκόβεις σε ένα µπολ την κουβερτούρα για το γλάσο (140 γρ.). Βράζεις την κρέµα γάλακτος, τη ρίχνεις στην τεµαχισµένη κουβερτούρα και ανακατεύεις να ενοποιηθούν. Αφήνεις για λίγα λεπτά να δέσει ελαφρώς το γλάσο και στη συνέχεια επικαλύπτεις µε αυτό το κέικ. Ολοκληρώνεις διακοσµώντας µε βατόµουρα και µύρτιλλα. Μεταφέρεις το κέικ στο ψυγείο να παγώσει για 24 ώρες και µία ώρα πριν το σερβίρεις το βγάζεις και το πασπαλίζεις µε ζάχαρη άχνη.
Tip: Ολοκληρώνεις το γεύμα με ένα ποτήρι Cîroc on the rocks, το καλύτερο κλείσιμο για μία εορταστική βραδιά με καλή παρέα.