Οι πιο νόστιμες παραδοσιακές πίτες, που φτιάχνονται σε διάφορα μέρη της χώρας μας με τα λαχανικά και τα φρούτα του καλοκαιριού.
Οι γεύσεις του καλοκαιριού, γλυκές και αλμυρές, σε 6 πίτες που θα σας μείνουν αξέχαστες!
Ντοματόπιτα από τη Νάξο
Υλικά:
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο κρύο
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
2-3 κλωνάρια θυμάρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι χοντρό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δέσει. Σκεπάζουμε, αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο και στη συνέχεια τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Τρυπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με πιρούνι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 20΄.
Στο μεταξύ, βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη και το δενδρολίβανο. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και αφαιρούμε τα μυρωδικά.
Μόλις ψηθεί η τάρτα, ραντίζουμε την επιφάνειά της με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Στη συνέχεια, στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες της ντομάτας και προσθέτουμε το χοντρό αλάτι, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι επιστρέφουμε στο φούρνο, να συνεχίσουμε το ψήσιμο για άλλα 45΄, μέχρι να καραμελώσουν οι ντομάτες.
Ελαφριά πίτα με βερίκοκα
Υλικά:
1 κ.γ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα
500 γραμμ. τυρί κρέμα
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη + έξτρα για το γαρνίρισμα
6 αβγά
2 κρόκοι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ροδόνερο (προαιρετικά)
2 βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ανθότυρο ή τη μυζήθρα σε σουρωτήρι, στο οποίο προηγουμένως έχουμε στρώσει ένα τουλπάνι. Το βάζουμε πάνω από ένα μπολ και αφήνουμε το τυρί να στραγγίξει για 30΄. Θέλουμε να είναι το τυρί στεγνό όταν το χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη μας.
Σπάμε με τα δάχτυλα το ανθότυρο στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε καλά, να γίνουν κρέμα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε διαδοχικά τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και το ροδόνερο (αν χρησιμοποιούμε). Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει αφράτο, προσθέτουμε τα βερίκοκα κι ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα για κέικ στρωμένη με λαδόκολλα. Το ισιώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 30΄, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η πίτα. Στη συνέχεια κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε μέσα να «ξεκουραστεί» για άλλα 30 λεπτά.
Για να ξεφορμάρουμε, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει. Περνάμε με ένα μυτερό μαχαίρι γύρω-γύρω τα τοιχώματα και αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Κυκλαδίτικη ανοιχτή πίτα με λαχανικά
Υλικά:
Για τη ζύμη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση
1 φλ. σάλτσα ντομάτας
1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
2 ντομάτες κομμένες σε καρέ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κλωνάρια θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθιά λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση. Βάζουμε σε ένα φλιτζ. χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στην άκρη για 10΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί.
Ρίχνουμε το υγρό μείγμα μέσα στο αλεύρι κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που μαζεύεται σε μπάλα. Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με δυνατές κινήσεις, μέχρι να αφρατέψει και να μην κολλάει στα χέρια.
Τη βάζουμε ξανά στη λεκάνη, σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου μία ώρα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιέζουμε με τα χέρια να «πέσει» και τη στρώνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο στρογγυλό ταψί, πασπαλισμένο με καλαμποκάλευρο. Σκεπάζουμε ξανά κι αφήνουμε για άλλα 20΄ στην άκρη.
Στη συνέχεια, απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια, την πιπεριά και τη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και γυρνάμε τις άκρες της πίτας προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα κλειστό στεφάνι, σαν πίτσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 25΄-30΄.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Extra tip
Για τη σάλτσα ντομάτας, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτουμε χυμό ή ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να δέσουν. Στο τέλος, προσθέτουμε βασιλικό, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και κρατάμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για να τη βάζουμε σε φαγητά και πίτες.
«Τεμπέλα» κολοκυθόπιτα
Υλικά:
5 κολοκύθια τριμμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά χτυπημένα
200 γρ. ανθότυρο
200 γραμμ. κατίκι Δομοκού
200 γρ. φέτα κομμένη σε κομμάτια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να στραγγίξουν.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄ να μαλακώσουν. Πιέζουμε τα κολοκυθάκια με τα χέρια να βγάλουν όλα τα υγρά τους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, να σοταριστούν μαζί με τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, να στεγνώσουν για 4΄-5΄.
Βάζουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το ανθότυρο, το κατίκι, τα αβγά χτυπημένα και λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε και τα μυρωδικά, τη φέτα, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, με σύρμα, να πάρουμε έναν ομοιογενή χυλό.
Λαδώνουμε ένα πιρέξ και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Αδειάζουμε μέσα το χυλό, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 40΄. Περιμένουμε 10΄ να κρυώσει ελαφρά πριν κόψουμε σε κομμάτια.
Ροδακινόπιτα με φύλλο κρούστας από την Έδεσσα
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
5 ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
300 γρ. τυρί κρέμα
1 φλ. + 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. Βουτυρώνουμε καλά ένα λεπτό και πλατύ ταψί και στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο κρούστας.
Το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε ελαφρά με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με την άχνη, να αφρατέψουν. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο τελευταίο φύλλο της πίτας κι από πάνω τοποθετούμε φέτες ροδάκινου.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη που έχουμε αφήσει στην άκρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 40΄-45΄, να γίνει τραγανό το φύλλο και να καραμελώσουν τα ροδάκινα.
Ραχιώτικη κερασόπιτα
Υλικά:
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
140 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
1 αβγό
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κρόκος για επάλειψη
Για τη γέμιση
400 γρ. κεράσια
140 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. κανέλλα
2 κ.γ. μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε το αβγό κι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε και το βούτυρο κρύο, κομμένο σε κομμάτια και με γρήγορες κινήσεις «ψιχουλιάζουμε» το μείγμα μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα και μόλις η ζύμη μας μαζεύεται σε μπάλα, την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κρατάμε ένα κομμάτι στην άκρη και την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30΄.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε τα κεράσια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε στη μέση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και την κανέλα και προσθέτουμε τα κομμένα κεράσια. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν τα φρούτα με το μείγμα και τα αφήνουμε να σταθούν για 10΄. Στη συνέχεια ραντίζουμε με το μπαλσάμικο, ανακατεύουμε κι αδειάζουμε τη γέμιση στην πίτα.
Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη που κρατήσαμε στην άκρη και τα ρίχνουμε εδώ κι εκεί στην επιφάνεια της πίτας, πάνω απ’ τα κεράσια. Αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 25 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄. Αν δούμε ότι η επιφάνεια, ξεροψήνεται σκεπάζουμε στο τέλος με αλουμινόχαρτο. Την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρουμε.
Photos: istock