Η καραντίνα θέλει καλοπέραση! Εύκολες και νόστιμες πίτσες που μπορείς να φτιάξεις και να τις απολαύσεις στο σπίτι!
Aπό τον Μάκη Γεωργιάδη
Πίτσα με προσούτο και μοτσαρέλα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Για 4 άτομα
1 δόση ζύμη για πίτσα
4 κ.σ. σάλτσα πέστο
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
6 μπάλες μοτσαρέλα
4 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
12 φέτες προσούτο
1 ματσάκι ρόκα
λάδι για το ταψί
1 κ.σ. σιμιγδάλι για το ταψί
Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό ή ορθογώνιο, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και απλώνουμε τη ζύμη. Αλείφουμε με ένα κουτάλι τις δύο σάλτσες, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα με το χέρι μας, καλύπτοντας την πίτσα.
Ψήνουμε στους 220οC, στη χαμηλή θέση του φούρνου, για 10 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο και μοιράζουμε το προσούτο εδώ και κει, σερβίρουμε με τη ρόκα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εναλλακτικά προσθέτουμε ελιές.
Tip
Όσο πιο λεπτό είναι το ζυμάρι τόσο λιγότερο χρόνο ψησίματος χρειάζεται. Αντικαταστήστε τον πελτέ ντομάτας με έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Προσθέστε λίγη έξτρα παρμεζάνα κατά το σερβίρισμα.
Πίτσα με πεπερόνι και ελιές
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 12 λεπτά
Για 2 άτομα
½ δόση ζύμη για πίτσα
4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
120 γρ. λεπτοκομμένο πεπερόνι
10 ελιές χωρίς κουκούτσι
150 γρ. τριμμένα, κίτρινα τυριά
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Ανοίγουμε το φύλλο για πίτσα σε ένα ταψί, απλώνουμε επάνω τη σάλτσα ντομάτας και με τη βοήθεια ενός κουταλιού πασπαλίζουμε το τυρί να καλύψει όλο την επιφάνεια της πίτσας, προσθέτουμε το πεπερόνι και τις ελιές ψήνουμε στους 200οC, σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία θέση του φούρνου. Μόλις ψηθεί η πίτσα, τη βγάζουμε και την πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστή.
Tip
Καλό είναι να απλώσουμε το ζυμάρι της πίτσας σε λαδωμένη και πασπαλισμένη με 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο λαδόκολλα.
Καλτσόνε με σαλάμι μανιτάρια και πιπεριά
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Για 2 άτομα
½ δόση ζύμη για πίτσα
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
10 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
6 φέτες πικάντικο σαλάμι
2 φέτες ζαμπόν βραστό
4 κ.σ. παρμεζάνα
1 μπάλα μοτσαρέλα
αλάτι και πιπέρι
Ανοίγουμε το φύλλο ζύμης σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στο μισό φύλλο και στη συνέχεια βάζουμε τα αλλαντικά και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο και κλείνουμε κάνοντας ένα μικρό κόθρο, περιμετρικά της ζύμης, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο. Βάζουμε το καλτσόνε σε λαδωμένο ταψί, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά στην τελευταία θέση του φούρνου.
Τριπλή πίτσα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Για 4 άτομα
½ δόση ζύμη πίτσας
4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. σάλτσα πέστο
20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
50 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 μπάλες μοτσαρέλα
4 φέτες προσούτο
ρόκα
αλάτι και πιπέρι
Στρώνουμε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, χωρίζουμε νοητά σε τρία μέρη, στο ένα μέρος στρώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας, την τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση σε σειρά. Στο άλλο ένα τρίτο στρώνουμε τη σάλτσα πέστο και από πάνω τα μπαλάκια μοτσαρέλας σε φέτες. Στο τελευταίο τρίτο στρώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 12 λεπτά, στην τελευταία θέση του φούρνου. Όταν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο και τη ρόκα στο ένα τρίτο που έχουμε με την παρμεζάνα. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Μπορούμε να κάνουμε την πίτσα αυτή με ό,τι γεύσεις θέλουμε, αρκεί να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς. Έτσι θα έχουμε σε ένα ταψί τρεις διαφορετικές γεύσεις.
Πίτσα με μανιτάρια
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Για 4 άτομα
½ δόση ζύμη για πίτσα
4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
3 μπάλες μοτσαρέλα
500 γρ. ποικιλία μανιταριών κομμένα σε φέτες (ασπρομανίταρα, σιτάκε, βασιλομανίταρα, πόρτο μπέλο)
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κλωνάρι θυμάρι
1 ποτήρι κρασιού λευκό, ξηρό κρασί
200 ml ζωμό κότας ή λαχανικών
λάδι για το ταψί
1 κ.σ. σιμιγδάλι για το ταψί
Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια, βάζοντάς τα σε βαθύ τηγάνι που καίει μαζί με το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν, έως ότου σωθούν τα υγρά.
Δίνουμε λίγο χρόνο για να κρυώσουν
Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και απλώνουμε τη ζύμη. Αλείφουμε με ένα κουτάλι τη σάλτσα να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης, στρώνουμε τα μανιτάρια και κόβουμε τη μοτσαρέλα με το χέρι μας, καλύπτοντας την πίτσα.
Ψήνουμε στους 220οC στη χαμηλή θέση του φούρνου για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. τριμμένο, καπνιστό τυρί.
Πίτσα Μαργαρίτα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Για 4 άτομα
1 δόση ζύμη για πίτσα
4 κ.σ. σάλτσα πέστο
6 μπάλες μοτσαρέλα
4 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
λάδι για το ταψί
1 κ.σ. σιμιγδάλι για το ταψί
Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και απλώνουμε τη ζύμη. Αλείφουμε με ένα κουτάλι τη σάλτσα να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα με το χέρι μας, καλύπτοντας την πίτσα. Προσθέτουμε την κομμένη ντομάτα.
Ψήνουμε στους 220οC στη χαμηλή θέση του φούρνου για 10 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζύμη για πίτσα για δύο δόσεις
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί) ή αλεύρι τύπου 0
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει, με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄, με δυνατές κινήσεις, με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Φτιάχνουμε δύο πίτσες. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη, αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζουμε το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο, ώστε να πετύχουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες, καλυμμένη με μεμβράνη, και δύο μήνες στην κατάψυξη. Μπορούμε να βάλουμε το μπολ στο ψυγείο να φουσκώσει, αυτό θα μας πάρει περισσότερη ώρα, περίπου έξι ώρες.
Διαβάστε περισσότερα στο 7 ΜΕΡΕΣ TV