Πιτάκια με χειροποίητη ζύμη που κλείνουν μέσα τους όλη τη γεύση και τα αρώματα της κλασικής σπανακόπιτας σε μια φανταστική συνταγή από την Ανατολή.
Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική κι αγαπημένη γεύση της σπανακόπιτας, με τα φρέσκα μυρωδικά και τη φέτα, με μια λεπτή ζυμωτή πίτα που ξεφεύγει πολύ από τα συνηθισμένα ορεκτικά ή ακόμη και τα σνακ που έχουμε μάθει να βάζουμε στο τραπέζι μας.
Υλικά:
Για τη ζύμη
1 φλ. γάλα
1 φλ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ξίδι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
700 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το γάλα, το νερό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με κουτάλι, να σχηματιστεί ένας χυλός.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ξίδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλά απ’ τα τοιχώματα. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 4΄-5΄, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, να βγάλει το σπανάκι τα υγρά του και να μαραθεί. Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και τη φέτα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε κομμάτια απ’ τη ζύμη, τα ζυμώνουμε με αλευρωμένα χέρια για να μην κολλάνε και τα ανοίγουμε χτυπώντας τα με τα χέρια. Βάζουμε στη μέση μία κουταλιά απ’ τη γέμιση και τα κλείνουμε σαν πουγκάκια, να μην περισσεύει γέμιση απ’ έξω. Τα πατάμε ξανά να πλατύνουν και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Όταν τα φτιάξουμε όλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄.
Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει, ακουμπάμε προσεκτικά 2 ή 3 πίτες κάθε φορά, να μη γεμίσει το τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, γυρνώντας τις να ροδίσουν κι απ’ τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να τις τρυπήσουμε. Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
(Photo credits: istock)