Μια διαφορετική πίτα με χειροποίητη ζύμη και λαχανικά της εποχής.

Οι πίτες είναι το τέλειο συνοδευτικό για κάθε τραπέζι. Καμιά φορά, όμως, γίνονται και ένα πλήρες, αυτόνομο γεύμα για όλη την οικογένεια. Βασικά συστατικά της συγκεκριμένης το σπιτικό φύλλο, που μοιάζει με φύλλο τάρτας, και τα φρέσκα λαχανικά εποχής που, ειδικά το καλοκαίρι, είναι ελαφριά και πεντανόστιμα.

πίτα
Η ζύμη αυτής της πίτας είναι φανταστική. Μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε και με άλλους συνδυασμούς γέμισης.

Υλικά:

Για τη ζύμη

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση

1 φλ. σάλτσα ντομάτας
1 1/2 φλ. καλαμπόκι ζεματισμένο
1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κλωνάρια θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθιά λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση. Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στην άκρη για 10΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί.

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα μέσα στο αλεύρι κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που μαζεύεται σε μπάλα. Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με δυνατές κινήσεις, μέχρι να αφρατέψει και να μην κολλάει στα χέρια.

Τη βάζουμε ξανά στη λεκάνη, σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου μία ώρα.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιέζουμε με τα χέρια να «πέσει» και τη στρώνουμε σε ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα, πασπαλισμένη με καλαμποκάλευρο. Σκεπάζουμε ξανά κι αφήνουμε για άλλα 20΄ στην άκρη.

Μόλις γίνει αυτό, απλώνουμε στην επιφάνειά της τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια, το καλαμπόκι και την πιπεριά. Σκεπάζουμε με τις φέτες της ντομάτας, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και γυρνάμε τις άκρες της πίτας προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα κλειστό στεφάνι, σαν πίτσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 25΄-30΄. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

πίτα
Φυσικά στη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά θέλετε ή ό,τι έχει απομείνει στο ψυγείο σας.

TIP:

Για τη σάλτσα ντομάτας, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτουμε χυμό ή ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να δέσουν. Στο τέλος, προσθέτουμε βασιλικό, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και κρατάμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για να τη χρησιμοποιούμε σε φαγητά και πίτες.

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ