Το πιο ωραίο παραδοσιακό γλυκό σε μια συνταγή του γνωστού σεφ Λευτέρη Σουλτάτου
ΥΛΙΚΑ
• 500 γρ. φύλλο κρούστας
• 200 γρ. αµύγδαλα καβουρντισµένα
• 200 γρ. καρύδια καβουρντισµένα
• 70 γρ. σουσάµι λευκό
• 10 γρ. κανέλα σε σκόνη
• 150 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
• 200 γρ. νερό
• 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 50 γρ. µέλι
• 1 κ.σ. χυµό λεµονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σπάµε ελαφρώς τα καρύδια και τα αµύγδαλα µε ένα µαχαίρι ή στο γουδί. Τα µεταφέρουµε σε ένα µπολ και τα αναµειγνύουµε µε την κανέλα και το σουσάµι. Λιώνουµε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
Βουτυρώνουµε καλά µε το πινέλο ένα ταψί και στρώνουµε 4 φύλλα κρούστας βουτυρωµένα. Απλώνουµε το 1/4 της γέµισης και καλύπτουµε µε 3 φύλλα επίσης βουτυρωµένα. Συνεχίζουµε µε το 1/4 της γέµισης και καλύπτουµε µε άλλα 3 βουτυρωµένα φύλλα. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία δύο φορές ακόµα, ολοκληρώνοντας µε 5 φύλλα κρούστας καλά βουτυρωµένα.
Αφαιρούµε µε ένα µαχαίρι τις άκρες από τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί. Χαράζουµε την επιφάνεια του γλυκού σε µπακλαβαδωτά κοµµάτια και το περιχύνουµε µε το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 160ο C για µία ώρα.
Βάζουµε σε µια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το µέλι και τα ανακατεύουµε καλά µέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Αφήνουµε το σιρόπι στη φωτιά για 3΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Προσθέτουµε το χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει. Μόλις βγάλουµε τον µπακλαβά από το φούρνο, τον περιχύνουµε όσο είναι ζεστός µε το κρύο σιρόπι.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο HELLO Cuisine