Η μέρα της μητέρας είναι ξεχωριστή και της ταιριάζει ένα ξεχωριστό γλυκό. Το παραδοσιακό cake βουτύρου είναι μια γευστικότατη και κλασσική επιλογή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ειδικά για τις ζεστές μέρες του Μαΐου μπορούμε να υιοθετήσουμε μια πιο δροσερή εκδοχή του που συνοδεύεται από παγωτό.
Συστατικά
10 κουταλιές σούπας λάδι από λίπος
1/4 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζανιού βουτυρόγαλα
Για την επικάλυψη του cake:
2/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακωμένο
2 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες σε φέτες
Σαντιγί
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 350°. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το λίπος, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, 1 κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε στο μείγμα κρέμας εναλλάξ με το βουτυρόγαλα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Μεταφέρουμε σε ταψί 10 έως 12 ιντσών ή σε κάποιο πυρίμαχο τηγάνι.
- Για την επικάλυψη, σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μπαχάρι. Kόβουμε το βούτυρο μέχρι να γίνει θρίμματα. Πασπαλίζουμε πάνω από το κουρκούτι. Από πάνω βάζουμε φράουλες. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει το κέντρο και να ροδίσουν οι άκρες, 50-60 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό με σαντιγί.