Το χοιρινό στη γάστρα είναι το απόλυτο φαγητό για το γιορτινό τραπέζι. Η συνταγή είναι εύκολη και έχει απλά υλικά, αλλά όλο το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο.
Εάν θέλετεο το χοιρινό στη γάστρα να λιώνει όταν το τρώτε, τότε η συνταγή αυτή είναι αυτό που χρειάζεστε για να το πετύχετε.
Αρχικά, προτιμήστε ένα ολόκληρο μπούτι από τον χασάπη σας και όχι κομμάτια.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά χοιρινό κρέας – μπούτι
2 κρεμμύδια
2 πιπεριές
2 ντομάτες
4 μεγάλες πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1 πορτοκάλι
μισό λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μουστάρδα
ελαιόλαδο
μισό ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις πατάτες μας σε μεγάλα κομμάτια, τα λαχανικά σε χοντρές φέτες και τα βάζουμε στη γάστρα μας.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές, βάζουμε ρίγανη, το αλείφουμε με μουστάρδα και το τοποθετούμε στη γάστρα.
Ρίχνουμε το νερό, λίγο ελαιόλαδο, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (220 βαθμούς) για 2 ώρες.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, περιχύνουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ανοικτή γάστρα στους 180 βαθμούς μέχρι το κρέας να πιει αρκετό από το ζουμί του και να μείνει με λίγη σαλτσούλα.
Tips: Αφού ανοίξουμε τη γάστρα, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος ανά μισή ώρα.