Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Με αυτή την συνταγή δεν χρειάζεται να πάτε στο ζαχαροπλαστείο!
Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται! Ακόμα και αν κανείς κάνει διατροφή, αυτή την περίοδο θα την σπάσει!
Η συνταγή του Δημήτρη Μιχαηλίδη που σας δίνουμε δεν απαιτεί τον χρόνια σας στην κουζίνα, αφού σε 15 λεπτά η ζύμη είναι έτοιμη. Αν αγαπάτε πολύ το άρωμα πορτοκαλιού μπορείτε να προσθέσετε και στο σιρόπι μερικές φλούδες, αν και η συνταγή έχει χυμό πορτοκαλιού στην ζύμη.
Για το σιρόπι:
750 γρ. νερό
1.000 γρ. ζάχαρη
2 στικ κανέλα
2 κ.σ. μέλι
Για τα μελομακάρονα:
750 γρ. αλεύρι
187 γρ. ηλιέλαιο
187 γρ. ελαιόλαδο
225 γρ. 100% χυμός πορτοκάλι
75 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
μέλι για το μέλωμα
τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα στερεών και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Φτιάχνουμε μελομακάρονα των 25-30 γρ., τα βάζουμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για περίπου 20′.
Βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι, τα μελώνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.