Ο Γιώργος Τσούλης κάνει τη μαγειρική, διασκέδαση, κι έρχεται να αποδείξει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στην κουζίνα!
Καθημερινά στις 15:30,μαγειρεύει λαχταριστές, δροσερές συνταγές που θα μας δώσουν ιδέες για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια.

Μαζί του μια sous chef από το… μέλλον, ρωτάει ότι θα θέλατε να ρωτήσετε εσείς.

Χταπόδι καραμελωμένο με φάβα

Μερίδες: 4
Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα & 20 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Ευκολία: Εύκολη

#tsoulotip: Σε περίπτωση που εξατμιστεί όλη η υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του χταποδιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Υλικά
Για το χταπόδι:
1 χταπόδι, 1,5-2 κιλά περίπου
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
100 ml ελαιόλαδο
6 κλ. θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ξύδι, βαλσάμικο
½ κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους

Για τη φάβα:
250 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε κύβους
80 ml μηλόξυδο
50 ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κύβο ζωμό λαχανικών, διαλυμένο σε 1000-1.500 ml ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Βρώσιμα λουλούδια, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Για τη φάβα: Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα
2. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
3. Μετά από περίπου 3 λεπτά, ρίχνουμε τη φάβα, ανακατεύουμε εκ νέου και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
4. Έπειτα, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
5. Αφού μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή με το multi. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη.
6. Για το καραμελωμένο χταπόδι: Απλώνουμε στον πάτο μίας πλατιάς κατσαρόλας το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο, προσθέτουμε το ξύδι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και την αφήνουμε στην άκρη.
7. Στη συνέχεια, χαράσσουμε περιμετρικά το δόντι του χταποδιού με ένα ίσιο μαχαίρι και το αφαιρούμε.
8. Αμέσως μετά, αφαιρούμε το κεφάλι του χταποδιού, το κόβουμε στα τέσσερα, χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά.
9. Έπειτα, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά για 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
10. Μόλις μαγειρευτεί το χταπόδι, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί αρκετά, ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και του δίνουμε χρώμα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
11. Τέλος, σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μπολ, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές από το ζουμί μέσα στο τηγάνι και κουνώντας το συνέχεια, καραμελώνουμε το χταπόδι.
12. Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό μαζί με τη φάβα και βρώσιμα λουλούδια.

Γαρίδες σαγανάκι

Μερίδες: 4
Χρόνος Εκτέλεσης: 30 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη

#tsoulotip: Προσέχουμε πολύ το βράσιμο της γαρίδας, γιατί αν τις παραβράσουμε μπορεί να λιώσουν. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και 1/4κγ. γλυκάνισο για έξτρα γεύση.

Υλικά
1 κιλό γαρίδες κατεψυγμένες, με το κέλυφος
600 γρ. ντομάτα κονκασέ
300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 ml ελαιόλαδο, +extra για το σερβίρισμα
50 ml ούζο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 στικ σέλερι, κομμένα σε κυβάκια
¼ κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το σέλερι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2 ½ λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
Έπειτα, ξαναρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι, σβήνουμε με ούζο και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τέλος, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, ρίχνουμε λίγο μπούκοβο, τη ντομάτα κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με φέτα τις γαρίδες.
Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι ζεστές προσθέτοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και ωμό ελαιόλαδο.

Mille feuille με λευκή σοκολάτα

Μερίδες : 8 -10
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη

#tsoulotip: 1. Βάζουμε βάρος πάνω από το κάθε φύλλο σφολιάτας. ώστε να μη φουσκώσει.
2. Πασπαλίζουμε τα φύλλα σφολιάτας με ζάχαρη άχνη, για να καραμελώσουν.

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
500 γρ. philadelphia
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
500 ml. κρέμα γάλακτος, πλήρης
200 γρ. λευκή σοκολάτα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα των φύλλων

Για το σερβίρισμα:
Blueberries
Raspberries
Φράουλες, κομμένες κυδωνάτες
Φύλλα δυόσμου
Κανέλα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Παράλληλα, σε ένα ταψί φούρνου, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε 3 κάθετα κομμάτα και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Έπειτα, το τρυπάμε με ένα πιρούνι, το καλύπτουμε με ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας και τοποθετούμε από πάνω ένα ταψί ίδιου μεγέθους για βάρος.
Στη συνέχεια, ψήνουμε για 10-12 λεπτά και μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το φύλλο να κρυώσει.
Για την κρέμα: Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μεταλλικό σκεύος με τη μέθοδο μπεν μαρί. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Παράλληλα, σε ένα μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ζαχαρούχο γάλα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και μόλις είναι έτοιμα, αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Κατόπιν, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε τη σαντιγί και τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στο μπολ με το ζαχαρούχο γάλα και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στην άκρη.
Σύνθεση: Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι σφολιάτας στο σκεύος, που θα σερβίρουμε και πιέζοντας τη σακούλα ζαχαροπλαστικής αδειάζουμε την κρέμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του. Προσθέτουμε φράουλες, blueberries & raspberries.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
Τέλος, στολίζουμε με blueberries, raspberries, φράουλες, φύλλα δυόσμου, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη & κανέλα και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=p-lq5PqaMKw&feature=youtu.be

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο alphatv.gr/minmasas

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ