Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου φτιάχνει μια υπέροχη συνταγή με χαλβά σιμιγδαλένιο στην… gourmet εκδοχή του.
Διαβάστε τη συνταγή
4 ⁄ 10΄ ⁄ 9΄-10΄ / Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• 50 γρ. βούτυρο
• 300 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
• 50 γρ. φουντούκια
χοντροκοµµένα
• 50 γρ. κάσιους
χοντροκοµµένα
• 50 γρ. αµύγδαλα
χοντροκοµµένα
• 50 γρ. καρύδια
χοντροκοµµένα
• 50 γρ. cranberries
• 50 γρ. blueberries
• 50 γρ. σταφίδες µαύρες
• 50 γρ. σταφίδες ξανθές
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1½ κ.σ. κακάο
Για το σιρόπι
• 500 γρ. ζάχαρη
• 1 λίτρο νερό
• φλούδες από 1 πορτοκάλι
• φλούδες από 1 λεµόνι
Για το σερβίρισµα
• 200 γρ. κουβερτούρα
γάλακτος
• 70 γρ. κουβερτούρα λευκή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουµε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη µαζί µε το νερό και τις φλούδες πορτοκαλιού και λεµονιού και τα αφήνουµε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για περίπου 1΄-2΄ και να γίνουν σιρόπι. Ζεσταίνουµε µια σωτέζα σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και καβουρντίζουµε το σιµιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να πάρει όµορφο χρώµα, αλλά να µην καεί.
Στα µισά της διαδικασίας προσθέτουµε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουµε συνεχώς, να καβουρντιστούν και αυτοί µε το σιµιγδάλι.
Όταν ροδίσουν τα υλικά, ρίχνουµε τα αποξηραµένα φρούτα και µε µια κουτάλα της σούπας προσθέτουµε σταδιακά το σιρόπι – έχουµε αφαιρέσει τις φλούδες των εσπεριδοειδών.
Ανακατεύουµε να απορροφήσει το σιµιγδάλι καλά όλο το σιρόπι και πασπαλίζουµε µε την κανέλα, χωρίς να σταµατήσουµε το ανακάτεµα για να µην κολλήσει το µείγµα.
Αποσύρουµε το χαλβά από τη φωτιά και τον µοιράζουµε σε δύο µπολ, ενσωµατώνοντας στο ένα το κακάο. Στρώνουµε σε ένα τσέρκι το χαλβά µε το κακάο και τον αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια απλώνουµε από πάνω το λευκό χαλβά, τον καλύπτουµε µε µια µεµβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά του αποτρέποντας το σχηµατισµό κρούστας, και τον αφήνουµε να κρυώσει καλά και να δέσει.
Τοποθετούµε σε µέτρια φωτιά δύο µπεν µαρί και λιώνουµε στο ένα την κουβερτούρα γάλακτος και στο άλλο τη λευκή. Ξεφορµάρουµε το χαλβά, τον περιχύνουµε µε την κουβερτούρα γάλακτος και τον διακοσµούµε κάνοντας κάθετες γραµµές µε τη λευκή.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο Hello Cuisine!