Μερίδες 4 ⁄ Προετοιμασία 20′ ⁄ Μαγείρεμα 1 ώρα και 10′
Βαθμός Δυσκολίας ⁄ Εύκολη
Υλικά
• 200 γρ. φάβα Φενεού
•
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα
παρθένο
•
1 κρεµµύδι µικρό κόκκινο
ψιλοκοµµένο
• 500 ml ζωµό λαχανικών
•
340 γρ. καλαµάρια καθαρισµένα
• 3/4 κ.γ. αλάτι
•
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριµµένο
• 2 κ.σ. χυµό λεµονιού
•
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκοµµένο για γαρνίρισµα
•
λίγη καπνιστή πάπρικα για γαρνίρισµα
• 1 λεµόνι σε φέτες
Εκτέλεση
Ξεπλένουµε καλά τη φάβα κάτω από τρεχούµενο νερό. Ζεσταίνουµε σε µεγάλη κατσαρόλα και µέτρια φωτιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5΄, να µαλακώσει.
Προσθέτουµε τη φάβα, ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουµε το ζωµό λαχανικών, δυναµώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε να πάρει µία βράση. Στη συνέχεια σκεπάζουµε την κατσαρόλα και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Ανακατεύουµε ανά διαστήµατα για να µην κολλήσει η φάβα, ενώ αφαιρούµε µε µια κουτάλα τον αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια του ζωµού. Σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για 45΄-60΄, συµπληρώνοντας, αν χρειαστεί, επιπλέον ζωµό.
Όταν χυλώσει και διαλύεται εύκολα, µεταφέρουµε τη φάβα στον κάδο του µπλέντερ. Προσθέτουµε 1,5 κ.γ. ελαιόλαδο, το χυµό λεµονιού και 1/4 κ.γ. αλάτι και πολτοποιούµε µέχρι να αποκτήσουµε έναν οµοιογενή πουρέ µε κρεµώδη υφή.
Κόβουµε τα καλαµάρια σε δαχτυλίδια, αφήνοντας τα πλοκάµια ολόκληρα και τα βάζουµε σε ένα µπολ µεσαίου µεγέθους µε 1,5 κ.γ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. Ανακατεύουµε να ενωθούν τα υλικά και τα αφήνουµε να µαριναριστούν.
Προθερµαίνουµε το γκριλ σε µέτρια προς δυνατή θερµοκρασία. Περνάµε τα καλαµάρια σε ξυλάκια, τα τοποθετούµε σε σχάρα και τα ψήνουµε για 4΄ περίπου, µέχρι να γίνουν µαλακά και τρυφερά, γυρίζοντάς τα µία φορά να ψηθούν οµοιόµορφα.
Απλώνουµε τη φάβα σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος. Αφαιρούµε τα καλαµάρια από τα ξυλάκια και τα σερβίρουµε πάνω στη φάβα. Ραντίζουµε µε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, γαρνίρουµε µε άνηθο, πασπαλίζουµε µε πάπρικα και σερβίρουµε µε φέτες λεµονιού και κρουτόν.
Μια συνταγή από το Hello Cuisine