Εύκολοι οικονομικοί, γρήγοροι & υγιεινοί τρόποι για να βάψετε τα αυγά στο σπίτι!
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ανήμερα την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά του Πάσχα και επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.
Η παράδοση θέλει τα αυγά που βάφονται τη Μ. Πέμπτη να διατηρούνται 40 ημέρες εκτός ψυγείου, χωρίς να παρουσιάσουν καμία αλλοίωση και μάλιστα αν τα «διαβάσει» ο παπάς ο μύθος τα θέλει να διατηρούνται για έναν ολόκληρο χρόνο!
Η παράδοση του βαψίματος των αυγών δεν υφίσταται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής όπου τα αυγά βάφονται και εκεί ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης και έχουν κοινούς συμβολισμούς. Στην Ρουμανία οι αγρότες θάβουν το αυγό στη γη τους για να προστατεύσει ο Θεός τις σοδιές τους από τις κακοκαιρίες, στην Κροατία βάφουν το αυγό κόκκινο με έναν άσπρο σταυρό στη μέση, στη Σερβία, το πρώτο αυγό που βγαίνει από το σκεύος της βαφής φυλάσσεται έως το επόμενο Πάσχα στο σπίτι για να παράσχει ασφάλεια και υγεία στην οικογένεια.
Έτσι λοιπόν, φέτος ήθελα παρέα με την ομάδα στα Tsoulomageiremata να σας δείξω πως θα βάψετε τα αυγά στο σπίτι με φυσικό τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα οικονομικός, γρήγορος και πολύ υγιεινός! =)
Δείτε παρακάτω αναλυτικά πως θα βάψετε τα αυγά σας φυσικά και καλό Πάσχα σε όλους!
Αυγά με κόκκινο λάχανο (μπλε χρώμα )
10 – 15 αυγά
1 κόκκινο λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες
3 κ.σ. ξύδι
Νερό
Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μέσα το λάχανο, το ξύδι και από πάνω τα αυγά, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψει, τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά και μόλις βράσουν αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες.
Αυγά με παντζάρι (κόκκινο χρώμα)
10 – 15 αυγά
6 παντζάρια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
3 κ.σ. ξύδι
Νερό
Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τα παντζάρια, το ξύδι και από πάνω τα αυγά, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Μόλις βράσουν αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνομε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες.
Αυγά με κουρκουμά (κίτρινο χρώμα )
6 αυγά
2 κ.σ. ξύδι
4 κ.σ. κουρκουμά
500 ml νερό
Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, αδειάζουμε μέσα το νερό, ρίχνουμε τον κουρκουμά, το ξύδι και προσθέτουμε και τα αυγά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά και μόλις βράσουν αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες.
Αυγά με κόκκινα κρεμμύδια (χρώμα κόκκινου κρεμμυδιού)
15 αυγά
6-7 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες, μαζί με τη φλούδα
100 ml ξύδι
Νερό
Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, το ξύδι και από πάνω τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψει. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά και μόλις βράσουν αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε τον Γιώργο Τσούλη στο Instagram, στο Facebook και στο κανάλι του στο You Tube