Ο Γιώργος Τσούλης κάνει τη μαγειρική, διασκέδαση και έρχεται να αποδείξει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στην κουζίνα!
Καθημερινά στις 15:30,μαγειρεύει λαχταριστές, δροσερές συνταγές που θα μας δώσουν ιδέες για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια.
Μαζί του μια sous chef από το… μέλλον, ρωτάει ότι θα θέλατε να ρωτήσετε εσείς.
Γεμιστές γλυκοπατάτες με σάλτσα από χουρμάδες & κακάο
Μερίδες : 4
Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
#tsoulotip: Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες, για να ψηθούν εσωτερικά
Υλικά
4 μέτριες γλυκοπατάτες
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
100 γρ. μαύρα φασόλια (κονσέρβα)
Για τη σάλτσα:
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
150 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
½ κ.γ. θυμάρι, ξερό
Χυμό από μισό lime
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
100 γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
Κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε πλάγιες λεπτές φέτες
Ρίγανη, ξερή
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια τους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 1 ώρα.
Μόλις είναι έτοιμες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, χωρίς να φτάσουμε στην άλλη άκρη.
Ύστερα, τις ανοίγουμε και τις γεμίζουμε με μαύρα φασόλια και αβοκάντο.
Για τη σάλτσα:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν.
Έπειτα, ρίχνουμε μέσα την ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι, το χυμό lime, την κανέλα, το κύμινο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Μόλις δέσει, την αδειάζουμε στο multi μαζί με τους χουρμάδες, το φυστικοβούτυρο και το κακάο και πολτοποιούμε.
Τέλος, ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα που φτιάξαμε πάνω τις γεμιστές γλυκοπατάτες και σερβίρουμε με κατσικίσιο τυρί, φρέσκο κρεμμύδι και ρίγανη.
Veggie burger & coleslaw με ξινόμηλο, vegan mayo & σταφίδες
Μερίδες:6-8
Χρόνος Προετοιμασίας:15 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
#tsoulotip: Χρησιμοποιούμε αλεύρι, για να είναι πιο σφιχτό το μείγμα του veggie μπιφτεκιού.
Υλικά
150 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
150 γρ. κινόα, βρασμένη
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο παντζάρι, τριμμένο
1 γλυκοπατάτα, τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο4 κ.σ. αλεύρι, +extra για πασπάλισμα
2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
Ξύσμα από 2 limeΑλάτι
Πιπέρι
Για την πίκλα καρότο:
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
Για την coleslaw:
½ κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
½ πράσινο μήλο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
¼ λάχανο λευκό, κομμένο σε λεπτές φέτες
¼ λάχανο κόκκινο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρό καρότο, τριμμένο
5 κ.σ. Hellmann’s Vegan Mayo
1 κ.σ. καρύδια
½ κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Ψωμάκια για burger
Hellmann’s Vegan Mayo
Ντομάτα
Iceberg
Εκτέλεση
Για τη πίκλα καρότο: Προσθέτουμε σε ένα μπολ το καρότο, το ξύδι, την καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπάζοντας το μπολ με διάφανη μεμβράνη.
Για τα burger: Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Κατόπιν, προσθέτουμε στο μπολ την κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα lime, το αλεύρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ενώ σχηματίζουμε με το μείγμα των λαχανικών δίσκους διαμέτρου 6-7 εκ. και πάχους 3 εκ. Ψήνουμε 7 λεπτά τη κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
Για την coleslaw: Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα εκτός από τη μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε καλά. ‘Έπειτα, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια λαχανικών μέσα στα ψωμάκια για burgers με την πίκλα καρότο, έξτρα μαγιονέζα, την coleslaw, ντομάτα & iceberg.
Vegan παγωτό σοκολάτα – αβοκάντο
Μερίδες: 2-4
Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ημέρα
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
#tsoulotip: Αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση του αβοκάντο, μπορούμε να προσθέσουμε 130 γρ. ακόμα.
Υλικά
380 ml γάλα καρύδας
160 γρ. σιρόπι σφενδάμου
130 γρ. αβοκάντο, καθαρισμένο
130 γρ. κακάο, άγλυκο
5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα:
½ αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
1 χωνάκι παγωτού
Φυστίκια Αιγίνης, τριμμένα
Εκτέλεση
Αδειάζουμε στο πολυκοπτικό (ή σε δόσεις στο multi) το γάλα καρύδας, το αβοκάντο, το κακάο, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και τα πολτοποιούμε, μέχρι να διαλυθεί το αβοκάντο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Έπειτα, σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 30Χ15 εκ. αδειάζουμε το μείγμα για το παγωτό, το καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται σε αυτό και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το παγωτό κάθε 30 λεπτά τις 2 πρώτες ώρες, ώστε να μην κρυσταλλώσει.
Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το παγωτό με το αβοκάντο, το χωνάκι & τριμμένο φιστίκι.
Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=uj_ggHcTNmQ&feature=youtu.be
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο alphatv.gr/minmasas