ΥΛΙΚΑ
Για το χούµους
500 γρ. γίγαντες βρασµένους µε ζωµό λαχανικών, mirepoix (βάση ανάµεικτων λαχανικών που χρησιµοποιείται ως αρωµατικό για σούπες ή σάλτσες), σκόρδο, θυµάρι και δάφνη
100 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη σπασµένη
1/2 µατσάκι θυµάρι
αλάτι,
πιπέρι φρεσκοτριµµένο
λίγο χυµό λεµονιού
Για την πάστα
8 πιπεριές Φλωρίνης
5 σκελίδες σκόρδου
2 πιπεριές τσίλι
1 κ.σ. φυλλαράκια θυµάρι
1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. πελτέ ντοµάτας
2 κ.γ. ξίδι από κρασί κόκκινο
60 γρ. καρύδια
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριµµένο
πιτούλες ψητές για το σερβίρισµα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χούµους
Σοτάρουµε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το θυµάρι µέχρι να πάρουν χρώµα. Πετάµε το σκόρδο και κρατάµε στην άκρη τα 30 ml ελαιόλαδο και τα κλωνάρια από το θυµάρι.
Αλέθουµε στο µπλέντερ τα φασόλια µαζί µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το σηµείο προσθέτουµε, αν θέλουµε, ελάχιστο λεµόνι.
Πάστα
Απλώνουµε σε ένα µικρό ταψί τις πιπεριές –Φλωρίνης και τσίλι– και το σκόρδο και τα ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 220ο C για περίπου 20΄. Βγάζουµε τα σκόρδα και τις πιπεριές τσίλι σε ένα µπολ το οποίο καλύπτουµε µε µεµβράνη, ενώ ψήνουµε τις πιπεριές Φλωρίνης για 20΄ ακόµη, µέχρι να µαυρίσουν. Στη συνέχεια τις µεταφέρουµε και αυτές στο µπολ µε το σκόρδο και τα τσίλι και σκεπάζουµε καλά µε µεµβράνη.
Όταν κρυώσουν, ξεφλουδίζουµε τα σκόρδα και τις πιπεριές –και τα δύο είδη– αφαιρώντας τα σπόρια τους και τα αλέθουµε στο µπλέντερ µαζί µε τα µισά καρύδια και τα υπόλοιπα υλικά για την πάστα. Δοκιµάζουµε και διορθώνουµε το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουµε σε ένα µπολ το χούµους, απλώνοντας από πάνω την πάστα µε τις πιπεριές. Γαρνίρουµε µε τα υπόλοιπα καρύδια σπασµένα και το τηγανητό θυµάρι και συνοδεύουµε το πιάτο µε ψητές πίτες.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο HELLO Cuisine