Αν σου έμειναν κάποια φαγητά ή υλικά από το τραπέζι τον εορτών υπάρχει τρόπος να τα εκμεταλλευτείς και να φτιάξεις μια νόστιμη κοτόπιτα. Αγαπημένη πίτα όλων!
Ο Γιώργος Τσούλης προτείνει και μας λέει επίσης πως αν θέλουμε τα φύλλα μας να γίνουν πιο τραγανά, μπορούμε να τα ραντίσουμε με λίγο νερό πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
7 φύλλα κρούστας
700 γρ. κοτόπουλο ξεψαχνισμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα, κομμένα στη μέση και σε λεπτές ροδέλες
100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
200 γρ. σταφίδες ξανθές (σουλτανίνα)
90 γρ. κουκουνάρι
100 ml κόκκινο κρασί
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. ψίχα ροδιού
300 γρ. κάστανα, θρυμματισμένα
1 ξινόμηλο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 κ.γ. κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις καραμελώσουν, ρίχνουμε τις σταφίδες μαζί με το ρόδι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα κάστανα, το ξινόμηλο , την κανέλα , ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με κρασί και περιμένουμε το αλκόολ να εξατμιστεί. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου διαστάσεων 40×25 εκ. και το λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου , τοποθετούμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και με το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Παίρνουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε κάθετα πάνω στο άλλο φύλλο ώστε να σχηματίσουμε ένα σταυρό, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και παίρνουμε άλλα τρία φύλλα και τα τοποθετούμε διαγώνια πάνω στο ταψί πασπαλίζοντας τα και αυτά με ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε τη μισή γέμιση μέσα στο ταψί, προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση. Κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστή.
Μερίδες: 8 Προετοιμασία: 10′ Εκτέλεση: 45′